Τετάρτη 07.06.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για σύνεργα

05.01.2015

Δεν έχω καμία πικρία. Υπήρξαν σύντροφοί μου από τα Τρίκαλα που στήριξαν την υποψηφιότητά μου και κάποιοι όχι. Δικαίωμά τους. Τόσο η δική μου υποψηφιότητα όσο και η στάση εκείνων των συντρόφων μου που δεν την στήριξαν κρίνεται και μάλιστα κρίνεται από τους πολίτες, με όρους αντοχής στο χρόνο».

«Η δικαιοσύνη, σε πολλές εκφάνσεις της, κρίνεται και ελέγχεται ως προς την ανεξαρτησία της και την αποτελεσματικότητά της. Υπάρχουν συμπεριφορές, σε κρίσιμα ζητήματα, που δικαιολογημένα προκαλούν και εγείρουν όχι μόνον την υποψία, αλλά και τη βεβαιότητα ότι η Δικαιοσύνη εμπλέκεται στις πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες. Κι΄ αυτό κλονίζει την εμπιστοσύνη του πολίτη».

Συνέντευξη στο Χρήστο Κοντό

«Κεντρική πολιτική συνεργασία για λόγους πολιτικούς και προγραμματικούς στη σημερινή φάση δεν είναι δυνατή. Δεν υπάρχουν τα στοιχεία και προϋποθέσεις για μια τέτοια συνεργασία», τονίζει με συνέντευξή του στο Ε.Π. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Ο συμπολίτης βουλευτής χαρακτηρίζει «υπαρκτό το πρόβλημα» της διαρχίας, ενώ τονίζει πως «υπάρχουν συμπεριφορές, σε κρίσιμα ζητήματα, που δικαιολογημένα προκαλούν και εγείρουν όχι μόνον την υποψία, αλλά και τη βεβαιότητα ότι η Δικαιοσύνη εμπλέκεται στις πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες», αφήνοντας, έτσι, αιχμές και για τον υπ. Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκη. Θεωρεί πως η συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ στη Ν.Α. με το Σάκη Παπαδόπουλο «άφησε θετικό και αξιοποιήσιμο προγραμματικό αποτέλεσμα» και πως είναι πολιτικό λάθος να υποτιμάται. Τέλος σχετικά με τη μη στήριξή του από τους Τρικαλινούς, τονίζει πως δεν έχει καμιά πικρία αλλά «τόσο η δική μου υποψηφιότητα όσο και η στάση εκείνων των συντρόφων μου που δεν την στήριξαν κρίνεται και μάλιστα κρίνεται από τους πολίτες, με όρους αντοχής στο χρόνο».

Κ. Κουβέλη, οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ τα οικονομικά σκάνδαλα είναι πια στην ημερήσια διάταξη. Ποια είναι η αίσθησή σας, η κυβέρνηση παραπαίει;

– Η κυβερνητική οικονομική πολιτική διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, συμπιέζει μεγάλα κοινωνικά στρώματα και τα παρωθεί στο περιθώριο. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει με επιθετικότητα και εντατικότερους ρυθμούς τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων χρόνων, επιφέροντας αλλαγές προς το χειρότερο, προσβάλλοντας τα κοινωνικά δικαιώματα και αποσαθρώνοντας τις εργασιακές σχέσεις. Ο δημόσιος χώρος και τα δημόσια αγαθά βάλλονται. Η ανεργία, το πρώτιστο κοινωνικό πρόβλημα, συνεχίζει να πλήττει ιδίως τους νέους και τις γυναίκες. Η δυσαρέσκεια των πολιτών είναι αυξανόμενη εξ΄ αιτίας και συμπεριφορών στελεχών της κυβέρνησης που προκαλούν την απαξία και την αποδοκιμασία.

Η κυβέρνηση ασφυκτιά από τις συνέπειες της πολιτικής της.

Τα γκάλοπ δε δίνουν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι στη συνεργασία, την ίδια ώρα η αξιοπιστία των πολιτικών έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο. Δεν ανησυχείτε μήπως όλο αυτό το σκηνικό, επιφέρει καίρια πλήγματα στη Δημοκρατία;

– Πρωταρχικός στόχος και προτεραιότητα αποτελεί η ανάγκη διαμόρφωσης νέων πολιτικών συσχετισμών για την ανατροπή της συντηρητικής πολιτικής και του δικομματικού στερεότυπου.

Οφείλουμε να δώσουμε ζωντανές λύσεις προοπτικής. Αυτές τις λύσεις μπορεί να τις δώσει μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.

Η σύγχρονη ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να προωθήσει ένα συνεκτικό σύνολο εναλλακτικών προτάσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, που απαντούν στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και ταυτόχρονα αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο και δικομματικό πλαίσιο, ανοίγοντας δρόμους για τη δημοκρατική και σοσιαλιστική αναγέννηση της χώρας. Η προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου απαιτεί συγκέντρωση δυνάμεων της ευρύτερης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Αριστεράς, δυνάμεων κοινωνικών και πολιτικών, δυνάμεων της οικολογίας.

Η κοινωνική Αριστερά πρέπει να εκφρασθεί και στο επίπεδο των πολιτικών συσχετισμών.

Όλο και πιο δυνατές γίνονται οι φωνές που κάνουν λόγο, ότι όχι απλά η Ελλάδα κινδυνεύει να ξαναμπεί σε επιτήρηση, αλλά ακόμη να φτάσουμε και σε οικονομικό κραχ. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι οδηγούμαστε στην καταστροφή. Έτσι είναι;

– Η οικονομική κρίση είναι το αποτέλεσμα των αδιεξόδων του καπιταλιστικού συστήματος. Θα πάρει μεγάλες διαστάσεις αυτή η κρίση και οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και έντονες και για την οικονομία της χώρας. Μια οικονομία εύθραυστη, χωρίς αντοχές. Και τούτο είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Είστε από τους πιο έγκριτους νομικούς της χώρας. Τον τελευταίο καιρό βάλετε όλο και πιο σκληρά η Δικαιοσύνη, ενώ πυρά δέχεται και ο συμπολίτης μας υπουργός κ. Χατζηγάκης. Τελικά η Δικαιοσύνη χειραγωγείται;

– Η δικαιοσύνη, σε πολλές εκφάνσεις της, κρίνεται και ελέγχεται ως προς την ανεξαρτησία της και την αποτελεσματικότητά της. Υπάρχουν συμπεριφορές, σε κρίσιμα ζητήματα, που δικαιολογημένα προκαλούν και εγείρουν όχι μόνον την υποψία, αλλά και τη βεβαιότητα ότι η Δικαιοσύνη εμπλέκεται στις πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες. Κι΄ αυτό κλονίζει την εμπιστοσύνη του πολίτη.

Στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές προεκτάσεις και σε πολύ πιο υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια;

– Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου αφορά στην προσβολή δημόσιας περιουσίας, η οποία όχι μόνον δεν περιφρουρήθηκε, αλλά αντίθετα εκχωρήθηκε, με πράξεις αλλά και παραλείψεις που προσβάλλουν τη νομιμότητα.

Η όλη υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη, άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις για να προστατευθεί, έστω και τώρα, το δημόσιο συμφέρον και να ανατραπούν καταστάσεις που το ζημίωσαν. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει και ο πολιτικός έλεγχος της υπόθεσης. Γι΄ αυτό και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζητάει την άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με ανοιχτό τον χρονικό ορίζοντα της έρευνας.

Στα γκάλοπ όλο και με μεγαλύτερα ποσοστά, οι πολίτες βλέπουν ως λύση μια κυβέρνηση συνεργασίας. Από την άλλη πλευρά τους τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Αλαβάνος δηλώνουν κάθετα αντίθετοι. Εσείς πιστεύετε πως υπάρχει τέτοια προοπτική;

– Κεντρική πολιτική συνεργασία για λόγους πολιτικούς και προγραμματικούς στη σημερινή φάση δεν είναι δυνατή. Δεν υπάρχουν τα στοιχεία και προϋποθέσεις για μια τέτοια συνεργασία. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται εφησυχασμό ή περιχαράκωση. Αντιθέτως, πρέπει να αποτελεί μια συνεχή, ανοιχτή πολιτική πρόκληση και πρόσκληση στους πολίτες που αντιτίθενται στο νεοφιλελευθερισμό και θεωρούν ότι τους αφορά η μεγάλη προσπάθεια της σύγκλισης του συνόλου των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κρατώντας ανοιχτά τα μέτωπα της πολιτικής και ιδεολογικής διαπάλης και οριοθετώντας την αυτονομία του με τις δικές του προγραμματικές θέσεις, οφείλει να πείθει ότι εργάζεται για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας ανοιχτής και έντιμης πολιτικά πρότασης. Κεντρικό ζήτημα για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτελεί η γόνιμη αξιοποίηση της ανοδικής πορείας του. Οι πολίτες ζητούν απάντηση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας που είναι η προοδευτική εναλλακτική λύση πέρα από το δικομματισμό. Στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μπορεί να έχει τη δική του πρωταγωνιστική θέση.

Βλέπετε σύντομα εκλογές;

– Δεν αποκλείω τις πρόωρες εκλογές, ως επιλογή της κυβέρνησης με «φυγή προς τα εμπρός». Τα πάντα είναι ανοιχτά.

Βλέποντας κανείς τις παρουσίες των κ. Αλαβάνου και Τσίπρα, θα έλεγε πως υπάρχει μια πρωτότυπη διαρχία στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο δεύτερος συχνά πυκνά επισκιάζεται από την παρουσία του πρώτου.

-Είναι ένα ζήτημα για το οποίο είχα προειδοποιήσει πριν ακόμα από το πρόσφατο συνέδριό μας. Είναι υπαρκτό το πρόβλημα και εργαζόμαστε να το αντιμετωπίσουμε, με τη συλλειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας, των δυνάμεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του ΣΥΝ.

Να πάμε λίγο και στα των Τρικάλων. Ήσασταν από τους πρωτεργάτες της συνεργασίας για την κάθοδο του Σ. Παπαδόπουλου στη νομαρχία, υπάρχει ξανά τέτοια προοπτική συνεργασιών σε επίπεδο Τ.Α. ή θεωρείτε πως το πείραμα απέτυχε και δεν πρέπει να επαναληφθεί;

– Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το κατ΄ εξοχήν πρόσφορο πεδίο συνθέσεων και συνεργασιών, στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων και διεκδικήσεων που αφορούν και εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες. Θεωρώ ότι η επιλογή για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση των Τρικάλων δεν κέρδισε εκλογικά, δεν απέτυχε όμως. Κατέγραψε την παρουσία της και άφησε θετικό και αξιοποιήσιμο προγραμματικό αποτέλεσμα. Κι΄ αυτό είναι πολιτικό λάθος να υποτιμάται.

Όσοι σας ξέρουν καλά, λένε ότι σας πίκρανε η επιλογή των Τρικαλινών συντρόφων σας να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα, στην προεδρία. Ποιο είναι το μήνυμά σας για όλους αυτούς;

– Δεν έχω καμία πικρία. Υπήρξαν σύντροφοί μου από τα Τρίκαλα που στήριξαν την υποψηφιότητά μου και κάποιοι όχι. Δικαίωμά τους. Τόσο η δική μου υποψηφιότητα όσο και η στάση εκείνων των συντρόφων μου που δεν την στήριξαν κρίνεται και μάλιστα κρίνεται από τους πολίτες, με όρους αντοχής στο χρόνο. Η πολιτική είναι αγώνας μεγάλων διαδρομών και αποστάσεων. Σε κάθε περίπτωση παραμένουν φίλοι και σύντροφοί μου.

[fbcomments]