Απόλυτος όσον αφορά στον εμβολιασμό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη είναι ο Τρικαλινός Καθηγητής Παθολογίας, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», ο οποίος με συνέντευξή του στην εκπομπή «Χαμηλές Πτήσεις» στο ράδιο Ζυγός δήλωσε πως: «επιβάλλεται να εμβολιαστούν και ήδη ο ΕΟΔΥ και η πολιτεία έχουν εντάξει τα άτομα με διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου και προτείνεται προτεραιότητα στον εμβολιασμο».
Ο παγκοσμίως διακεκριμένος στο θέμα του σακχαρώδη διαβήτη, καθηγητής Ν. Τεντολούρης τόνισε την επικινδυνότητα αυτών των ατόμων αν νοσήσουν από κορονοϊό και συνέστησε μεγάλη προσοχή.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ
-Πως βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Αθήνα, αλλά και στο νοσοκομείο «Λαϊκό» οπού είστε γιατρός;
Τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά όπως λένε και οι ειδικοί με τους οποίους βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και επικοινωνία, τα πράγματα παραμένουν ανησυχητικά. Η αλήθεια είναι πως ανησυχούμε και ανησυχούμε γιατί παρά τον εγκλεισμό, παρά το lock down η μείωση των κρουσμάτων δεν είναι η αναμενόμενη. Εξακολουθούμε να έχουμε πολλούς ανθρώπους που νοσούνε και μπαίνουνε στις ΜΕΘ . Μπορεί η γενική εικόνα της Αθήνας να είναι καλύτερη όμως υπάρχουν περιοχές όπου δυστυχώς τα κρούσματα είναι πάρα πολλά.
-Πιστεύετε θα έπρεπε να έχουν παρθεί από την αρχή και νωρίτερα πιο ‘’σκληρά’’ μέτρα να έχουμε ένα καθολικό lockdown ενδεχομένως;
Το θέμα δεν είναι να ληφθούν σκληρά μέτρα, το θέμα είναι αυτά που συνιστώνται να ακολουθούνται και βέβαια πρέπει εδώ να μπει σε σημαντική θέση η ατομική ευθύνη του κάθε ανθρώπου. Δηλαδή όσα μέτρα και να εξαγγείλει η κυβέρνηση η πολιτεία αν ο κόσμος δεν τα εφαρμόσει δεν τα τηρήσει ή κοιτάξει πως να τα παραβιάσει, τότε δεν θα αποδώσουνε. Για παράδειγμα το να μην φοράμε μάσκες στο χώρο της εργασίας ή όταν είμαστε στο δρόμο, να μην κρατάμε την απόσταση, να μαζευόμαστε πολλοί στα σπίτια, να μην τηρούμε καλά την υγιεινή των χεριών, είναι μέτρα τα οποία σίγουρα δεν συμβάλλουν στη μείωση της επιδημίας. Αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά και αν τα ακολουθήσουν σωστά όλοι μας, τονίζω όλοι μας, τότε μόνο θα έχουμε καλά αποτελέσματα.
-Έχετε εξειδίκευση και μάλιστα είστε από τους κορυφαίους επιστήμονες όχι μόνο στη Ελλάδα, στο θέμα του σακχαρώδη διαβήτη. Ισχύει πως πρώτος παράγων για την βαριά νόσηση είναι η παχυσαρκία και δεύτερος ο διαβήτης;
Ισχύει βεβαίως έχουμε και πολύ καλά στοιχεία ελληνικά από στοιχεία του ΕΟΔΥ από τις καταγραφές που γίνονται από τους ανθρώπους που μολύνονται από το κορονοϊό και που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Οπως είπατε πραγματικά τα άτομα με διαβήτη όταν έρθουν σε επαφή με τον κορονοϊό καταρχήν νοσούν συχνότερα και χρειάζεται να νοσηλευτούν πιο συχνά σε σχέση με τα άτομα χωρίς διαβήτη. Μετά αν νοσηλευτούν τα άτομα με διαβήτη μένουν περισσότερο καιρό στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, αναπτύσσουν πολύ συχνότερα επιπλοκές, χρειάζονται πιο συχνά διασωλήνωση και πολύ συχνότερα επίσης καταλήγουν εξαιτίας του κοροναϊού, πάντα σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς διαβήτη. Αρα ο διαβήτης είναι σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με την νοσηρότητα και τη θνητότητα στον πληθυσμό. Επίσης τονίσατε για τη σημασία της παχυσαρκίας και αυτή είναι μία συχνή νοσηρότητα και αυτή σχετίζεται με κακή έκβαση και με νοσηλείας και με επιπλοκές από τον κορωνοϊό.
-Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με τη διατροφή φαντάζομαι, γιατί αν μιλάμε και για διαβήτη και για την παχυσαρκία, έχουν ένα κοινό παράγοντα…
Όλα ξεκινούν από τον τρόπο ζωής μας, από την διατροφή τον καθιστικό τρόπο ζωής και την έλλειψη φυσικής άσκησης. Το είδος της διατροφής έχει μεγάλη σημασία για την εμφάνιση και της παχυσαρκίας και του διαβήτη, η κατανάλωση δηλαδή λιπαρών κορεσμένων, λιπαρών που περιέχουν τα τυριά, τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά, όλα αυτά συμβάλλουν στην εμφάνιση και του διαβήτη και της παχυσαρκίας και αν δει κανείς τις καμπύλες ανάπτυξης αυτών των νοσημάτων σε όλο τον κόσμο, θα δεί ότι πάνε μαζί. Οταν αυξάνει η παχυσαρκία αυξάνει και διαβήτης και η ρίζα του κακού είναι όπως είπατε είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι η κακή διατροφή το πολύ φαγητό.
-Τι θα πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος έχει σακχαρώδη διαβήτη για να προφυλαχτεί περισσότερο αυτό το χρονικό διάστημα του οποίου πραγματικά είναι δύσκολο για όλους μας;
Αυτό είναι πολύ καλό ερώτημα. Kαταρχήν πρέπει να φροντίσει να έχει καλή ρύθμιση του ζαχάρου δηλαδή να παρακολουθεί το ζάχαρο και συχνότερα να προσπαθήσει να έχει τιμές σακχάρου πριν τα γεύματα μεταξύ του 80 και του 130 τα ζάχαρα μετά το φαγητό να μην ξεπερνάνε τα 180ml ανά dl να έχει αιμοσφαιρίνη κάτω από 7%, αν έρθει σε επαφή αν κολλήσει τον κορονοϊό να μείνει στο σπίτι του, αν έχει συμπτώματα φυσικά θα χρειαστεί να γίνει και εξέταση για επιβεβαίωση της διάγνωσης και θα είναι σε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό. Είναι πάρα πολύ σημαντική η επικοινωνία και να φροντίσει να έχει καλή διατροφή και να λαμβάνει πολλά υγρά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόψει τη θεραπεία είτε για τον διαβήτη, είτε για την υπέρταση, είτε για τη χοληστερίνη γιατί τα άτομα με διαβήτη παίρνουν συχνά τέτοια φάρμακα.
Πάμε σε ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο το οποίο τώρα ανοίγει στη χώρα μας και λέγεται εμβόλιο. Τα άτομα τα οποία πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να εμβολιαστούν;
Οπωσδήποτε, επιβάλλεται να εμβολιαστούν και ήδη ο ΕΟΔΥ και η πολιτεία έχουν εντάξει τα άτομα με διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου και προτείνεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό επίσης πρέπει να εμβολιαστούν τα άτομα καταρχήν που είναι άνω των 65 ετών τα άτομα που έχουν άλλες συννοσηρότητες τα παχύσαρκα άτομα ανοσοκατασταλμένοι άνθρωποι που έχουνε νεοπλάσματα και ούτω καθεξής.
Όλα αυτά τα οποία ακούγονται για τις παρενέργειες και μάλιστα ήταν και πολλοί συνάδελφοί σας το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό ή λένε όχι στο εμβόλιο; Ποια είναι η δική σας άποψη;
Τα εμβόλια όλα τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί σε πολλές χιλιάδες ανθρώπων. Ας πούμε το εμβόλιο της pfizer της moderna της Ευρώπης, έχουνε δοκιμαστεί το καθένα σε πάνω από 50.000 άτομα, οι παρενέργειες είναι αμελητέες είναι ασήμαντες δηλαδή το να κάνεις το εμβόλιο και να έχεις λίγο κοκκινίλα η λίγο φαγούρα στο σημείο της ένεσης δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα και αυτές οι παρενέργειες εμφανίζονται σε πολύ μικρό ποσοστό. Τώρα αν κάποιος έχει αλλεργία σε πολλά πράγματα, είναι απίθανο να κάνει αλλεργία στο εμβόλιο με τα συστατικά που έχει το εμβόλιο αλλά μπορεί να κάνει το εμβόλιο σε κάποια δομή δημόσιας υγείας και θα αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια. Όσον αφορά τώρα την ασφάλεια τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλέστατα για αυτό έχουν πάρει και έγκριση κι είναι το μόνο όπλο που έχουμε αν δεν θέλουμε να είμαστε κλεισμένοι, αν δεν θέλουμε να είμαστε σε ένα συνεχές lockdown .
Για την θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα ποια είναι άποψή σας ;
Οι θεραπείες με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία κάποια από αυτά πήρε και ο Τραμπ, φαίνεται ότι δουλεύουν στα αρχικά στάδια της νόσου. Κανένα από αυτά δεν έχει πάρει έγκριση για θεραπεία, όλα εξετάζονται σε κλινικές μελέτες και υπάρχουν μονοκλωνικά αντισώματα και στην Ελλάδα και υπάρχουν κλινικές μελέτες που θέλουν να εξετάσουν ακριβώς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους στην αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον κορονοϊό. Είναι νωρίς να έχουμε συμπεράσματα, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία που να είναι εγκεκριμένη για τον κορονοϊό, βέβαια υπάρχει και η ρεμδεσιβίρη και αυτή δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι δουλεύει αλλά επειδή δεν έχουμε άλλα όπλα για τον κορονοϊό για τη νόσο, την χρησιμοποιούμε. Εκείνο που επίσης χρησιμοποιείται και έχει καλά αποτελέσματα και αφορά στους ανθρώπους που είναι κοντά στη διασωλήνωση είναι η κορτιζόνη που δίνεται.
Πιστεύετε ότι για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού θα έπρεπε να έχουν γίνει βήματα νωρίτερα και περισσότερα;
Κοιτάξτε, τώρα το σύστημα υγείας ήταν εντελώς απροετοίμαστο σε αυτήν την επιδημία , να θυμίσω ότι το Μάρτιο που ξεκίνησε η επιδημία πολύ λίγα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας είχαμε λίγα νοσοκομεία που αντιμετώπιζαν τα περιστατικά που είχανε κορονοϊό, αλλά στην πορεία μάθαμε και το δεύτερο κύμα που μας βρήκε πιο προετοιμασμένους, με την έννοια ότι ήταν γνωστή η συμπεριφορά του ιού ξέραμε πότε μπορεί να κάνει επιπλοκές ο κορονοϊός, ετοιμάστηκαν όλα τα νοσοκομεία και σήμερα νοσηλεύουν όλα ανθρώπους με κορονοιο. Κάποιες μονάδες εντατικής θεραπείας πιέζονται περισσότερο γιατί εκεί θεωρούνται ως νοσοκομεία αναφοράς και στην Αθήνα έχουμε τον «Ευαγγελισμό» το «Αττικό» που νοσηλεύουν στις μονάδες τους και γενικά στην Αθήνα τουλάχιστον το σύστημα υγείας φάνηκε να αντέχει στο δεύτερο κύμα της επιδημίας. Βέβαια στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα έφτασαν σε πολύ οριακό σημείο και είδαμε τις εικόνες να διακομίζονται ασθενείς από την Ξάνθη την Καβάλα στην Αθήνα και ούτω καθεξής. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο πάντως τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και είναι κάτι που θα μείνει μετά από αυτή την πανδημία και θα είναι σε όφελος των πολιτών και επίσης στα νοσοκομεία εξοπλίστηκαν καλύτερα για αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.