Πέμπτη 22.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σπύρος Κοθράς: World Savings Day – Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης / 31 Οκτωβρίου

31.10.2022

Λόγω της ημέρας…εδώ και 96 χρόνια (από το 1926), η έννοια της αποταμίευσης συνδέθηκε στενά με την πορεία της ανθρωπότητας, από απλές οικογένειες μέχρι ολόκληρα κράτη. Διαδόθηκε και απέκτησε τη δική της αξία και συμβολή στην ανάπτυξη των οικονομιών και του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας.
Η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης δεν ήταν μια ξαφνική δημιουργία. Αρχικά, υπήρχαν μερικά παραδείγματα ημερών αφιερωμένων στην ιδέα της αποταμίευσης για να επιτευχθεί υψηλότερο επίπεδο ζωής και για να υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας για την οικονομία.
Φράσεις όπως:
“Πότε δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε”,
“Η αποταμίευση μπορεί να κάνει τη διαφορά ”
“Μάζευε και ασ είν’ και ρώγες”
“Φασούλι, το φασούλι γεμίζει το σακούλι”
όλες τους μεταδίδουν ένα και μόνο μήνυμα..
Ότι η αποταμίευση αποτελεί μια πράξη πρόβλεψης για το μέλλον, πρόκειται επί της ουσίας για μια συνήθεια, που διατηρεί κάποιος με επιμέλεια για ένα χρονικό διάστημα με σκοπό να επιτύχει ένα στόχο.
Όπως επισημαίνεται, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει η αποταμίευση, έστω και με ένα πολύ μικρό ποσό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Η αποταμίευση είναι αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής διαχείρισης όλων και τα πέντε βασικά βήματά της, σύμφωνα με το βιβλίο και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι τα ακόλουθα:
Στόχος/Σκοπός: Να θέσεις τον στόχο. Για ποιο σκοπό αποταμιεύεις και πόσο σου κοστίζει;
Αξιολόγηση: Αξιολόγησε την οικονομική σου κατάσταση πριν ξεκινήσεις. Πόσα χρήματα διαθέτεις; Πότε θα χρειαστείς τα χρήματα της αποταμίευσής σου;
Σχέδιο: Υπολόγισε το ποσό που θέλεις να αποταμιεύσεις για την επίτευξη του στόχου σου και διαμόρφωσε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.
Αποταμίευση: Ξεκίνα την αποταμίευση σύμφωνα με το σχέδιό σου.
Παρακολούθηση: Παρακολούθησε και αναπροσάρμοσε το σχέδιό σου για να πετύχεις τον στόχο σου.
Τέλος, η αποταμίευση, με τη γενικότερη έννοια του εξοικονομούμε ευρύτερα πόρους και προβλέπουμε σήμερα για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το αύριο, πρέπει να είναι τρόπος ζωής και συλλογική ευθύνη.
Εξασφαλίζει συλλογική ευημερία…

[fbcomments]