Τρίτη 15.06.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βαλάντης Τσιούτσιας: Σκληρή γλώσσα κατά Μαραβά

26.12.2018

«Τα τελευταία χρόνια, η έννοια διαφάνεια έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο του Δήμου Πύλης».

«Στην θητεία που διανύουμε, η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι δεν έχει να επιδείξει το παραμικρό έργο και να προσπαθεί να οικειοποιηθεί έργα της Περιφέρειας»
Αισιόδοξος για την πορεία του συνδυασμού του και παράλληλα αρκετά σκληρός και κατηγορηματικός στις κρίσεις του για τον Κώστα Μαράβα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Πύλης Βαλάντης Τσιούτσιας.

«Το έργο τους έχει πλέον ολοκληρωθεί. Εξάλλου, αυτό φαίνεται και από τη φθίνουσα πορεία του Δήμου, τα τελευταία χρόνια σε έργα υποδομής και ανάπτυξης. Στην θητεία που διανύουμε, η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι δεν έχει να επιδείξει το παραμικρό έργο και να προσπαθεί να οικειοποιηθεί έργα της Περιφέρειας», θα πει στον «Ε.Π.».

Ενώ γίνεται ακόμη πιο σκληρός στο θέμα της διαφάνειας στον δήμο: «Τα τελευταία χρόνια, η έννοια διαφάνεια έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο του Δήμου Πύλης. Τα πάντα στο Δήμο μας κινούνται γύρω από τα προσωπικά συμφέροντα και την ψηφοθηρία. Είναι λυπηρό όμως η κάθε Δημοτική Αρχή να παίζει με ανθρώπινες ψυχές, να τάζει λαγούς με πετραχήλια με μόνο μέλημα την υφαρπαγή των ψήφων».

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

1. Κ. Τσιούτσια ένα μήνα μετά την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς ποιο είναι το κλίμα που προσλαμβάνετε στις επαφές σας με τον κόσμο;

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της καθόδου μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπήρξε άμεση ανταπόκριση των δημοτών, να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Αρκετοί δημότες, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ώστε να στελεχώσουν από τις πρώτες μέρες το συνδυασμό, προσβλέποντας και πιστεύοντας στο διαφορετικό που δημιουργείται για τον τόπο μας.

2. Ήδη έχετε κάνει έναν μεγάλο κύκλο επαφών με κατοίκους πολλών χωριών. Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που εντοπίσατε στον δήμο;

Ο Δήμος Πύλης είναι ένας ιδιαίτερος Δήμος όπου υπάρχουν χωριά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα προβλήματα των χωριών του ορεινού όγκου είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τα προβλήματα των πεδινών περιοχών. Υπάρχει όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό.

Στο σύνολό του, ο Δήμος Πύλης στερείται έργων υποδομής, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν σταδιακά προϋποθέσεις ανάπτυξης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτείνεται το βασικότερο πρόβλημα στην περιοχή μας, που δεν είναι άλλο από την ερημοποίηση των χωριών μας.

3. Πως βλέπετε την δημοτική αρχή Μαράβα;

Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η κάθε δημοτική αρχή, ανάλογα και με τις δυνατότητές της, προσπαθεί να προσφέρει στον τόπο της. Ο κ. Μαράβας έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του για 12 χρόνια στον πρώην Δήμο Πιαλείων και στο Δήμο Πύλης. Οι υποψήφιοι δημοτικοί του σύμβουλοι στην πλειονότητά τους, υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση για πάρα πολλά χρόνια. Το έργο τους έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Εξάλλου, αυτό φαίνεται και από τη φθίνουσα πορεία του Δήμου, τα τελευταία χρόνια σε έργα υποδομής και ανάπτυξης. Στην θητεία που διανύουμε, η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι δεν έχει να επιδείξει το παραμικρό έργο και να προσπαθεί να οικειοποιηθεί έργα της Περιφέρειας. Είναι λυπηρό, από τη μια να ανακοινώνει κατά καιρούς, ως έργα πνοής τσιμεντοστρώσεις τμημάτων δρόμων και από την άλλη να καθυστερεί για παράδειγμα να ανοίξει το χιονοδρομικό κέντρο.

4. Θεωρείτε πως η διαφάνεια, είναι ένα από τα ζητούμενα στον δήμο Πύλης;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Δήμο μας είναι ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητάμε για τα αυτονόητα. Τα τελευταία χρόνια, η έννοια διαφάνεια έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο του Δήμου Πύλης. Τα πάντα στο Δήμο μας κινούνται γύρω από τα προσωπικά συμφέροντα και την ψηφοθηρία.

Είναι λυπηρό όμως η κάθε Δημοτική Αρχή να παίζει με ανθρώπινες ψυχές, να τάζει λαγούς με πετραχήλια με μόνο μέλημα την υφαρπαγή των ψήφων. Ο Δήμος Πύλης πρέπει να αλλάξει όχι μόνο νοοτροπία αλλά και τρόπο σκέψης. Αυτό είναι το καινούριο και διαφορετικό που θα φέρει η δική μας δημοτική ομάδα και προσωπικά ως Δήμαρχος την επόμενη από την ανάληψη των καθηκόντων μας. Αυτό ειδικά δεν είναι υπόσχεση, αλλά δέσμευση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

5. Κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητας σας, είπατε πως θα ρίξετε ιδιαίτερο βάρος στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Πιστεύετε πως η παρούσα δημοτική αρχή το έχει χάσει αυτό το παιχνίδι;

Εξ’ αιτίας της γεωγραφικής θέσης, οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Πύλης θα πρέπει να θεωρούνται ήρωες, διότι παρά τις αντιξοότητες, παραμένουν στον τόπο τους. Η ελάχιστη ανταμοιβή που μπορεί να δοθεί στους συνδημότες μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας. Μιλήσαμε για βελτίωση της καθημερινότητας, μέσα από έργα υποδομής.

Η αλλαγή της λάμπας και το κλείσιμο της λακκούβας θα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα και είναι υποχρέωση του Δήμου, ώστε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Η παρούσα Δημοτική Αρχή, όχι απλά έχασε το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά δεν μπήκε καν στο γήπεδο. Με το όνομα του συνδυασμού του ο κ.Μαράβας απέδειξε ότι μόνο μέλημά του ήταν, να προσεγγιστεί «Πρώτα ο Άνθρωπος» που θα τον βοηθήσει να εκλεγεί ακόμα μια θητεία και τίποτα άλλο.

Γιατί για εμάς τα λόγια είναι έντιμα μόνο όταν αποδείχνονται. Και ειδικά εδώ δε χρειάζεται να κάνω παραπάνω αναφορά γιατί ο κάθε Δημότης, έχει κατανοήσει πλέον ότι με συνθήματα και «παχιές» λέξεις δεν αλλάζει η καθημερινότητα του πολίτη ούτε επιλύονται τα προβλήματά του. Θέλει τουλάχιστον «ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ».

6. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Οι τομείς που θα εστιάσουμε είναι όπως προανέφερα, βελτίωση της καθημερινότητας, καθώς επίσης η τουριστική ανάπτυξη και η προβολή του Δήμου, προγράμματα για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και η προώθηση των προϊόντων.

Επιπλέον, δε νοείται οργανωμένος Δήμος, χωρίς ισχυρό κεφαλοχώρι. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέσα από έργα υποδομής, τα οποία θα αναλύσουμε στην ιδρυτική μας διακήρυξη, περί τα τέλη Ιανουαρίου.

7. Απευθύνεστε κυρίως σε νέους ανθρώπους. Βλέπετε να υπάρχει ανταπόκριση σε αυτό;

Απευθυνόμαστε όχι μόνο σε νέους αλλά και σε όσους αισθάνονται νέοι. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη και αυτό φαίνεται από τα πρώτα ονόματα υποψηφίων του συνδυασμού μας.

Το θετικό είναι ότι οι άνθρωποι που έρχονται να πλαισιώσουν το συνδυασμό μας, δεν έρχονται μόνοι τους, αλλά φέρουν και τις ιδέες τους για έναν καλύτερο Δήμο Πύλης. Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι και η συνταγή της επιτυχίας μας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

8. Προχθές παρουσιάσατε τα πρώτα ονόματα του συνδυασμού σας; Σε ποιο σημείο βρισκόσαστε, πότε πιστεύετε πως θα έχετε το μεγαλύτερο μέρους του ψηφοδελτίου έτοιμο;

Μετά από μόλις ένα μήνα διεργασιών έχουμε παρουσιάσει ήδη την πρώτη δεκάδα των υποψηφίων. Επίσης, υπάρχουν υποψήφιοι που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Δεδομένου ότι πλέον οι θέσεις των υποψηφίων είναι περιορισμένες, προχωράμε σε προσεκτικές κινήσεις και μελετάμε ιδιαίτερα την κάθε πιθανή υποψηφιότητα.

Εμείς δεν καλούμε φωτογράφους για να δείξουν «μεταγραφές».

Έχουμε πληθώρα υποψηφίων και εδώ αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω και Δημόσια, μα πιο πολύ για την άνεση που μου δίνουν να χρησιμοποιήσω την υποψηφιότητά τους «όπου δει» και χρειαστεί.

Εμείς δουλεύουμε τίμια και καθαρά. Το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου θα είναι έτοιμο στην ώρα του, ώστε ο κάθε υποψήφιος να έχει το χρόνο να κάνει το δικό του αγώνα.