Δευτέρα 26.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κατάσκαψαν όλα τα Τρίκαλα για να βρούνε το θησαυρό – Δείτε σε ποια σημεία

04.02.2024 /

Η δολοφονία του Μπάμπη Κούτσικου στην Αιτωλοακαρνανία, στις αρχές του προηγούμενου μήνα, αποδόθηκε αρχικά σε κάποιες οικονομικές διαφορές που είχε το θύμα με τον φερόμενο ως δράστη, και προφυλακισμένο κρεοπώλη Μάκη Ρήγα.

Στη συνέχεια, ιδιαίτερα μετά την ανεύρεση της σορού του Μπάμπη άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες ιστορίες για κυνηγούς θησαυρών στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου…

Αυτά βεβαία δεν συμβαίνουν μόνο στο Μεσολόγγι… αλλά και στα Τρίκαλα… που είναι σκαμμένα απ’ άκρο σ’ άκρο… Διαβάστε σε ποια σημεία μέχρι τώρα έγιναν ανασκαφές… ειδικά για τον θησαυρό του Αλή Πασα

Στην Κορομηλιά

Άγνωστο είναι ποιοι, πότε και πώς ανέβηκαν στα 1150 μέτρα στις πλαγιές της νότιας Πίνδου και του Κόζιακα, στο ορεινό θέρετρο της Κορομηλιάς, στα Τρίκαλα τον Μάιο του 2020. Είναι σχεδόν σίγουρο όμως ότι αυτοί που τρύπησαν το βουνό, έψαχναν για θησαυρό από την εποχή του Εμφυλίου πολέμου. Έκρυψαν εκεί (;) -λέει- οι αντάρτες χρυσές λίρες και πεντόλιρα, κοσμήματα και χρήματα. Οι μόνιμοι κάτοικοι επισκέπτονται το γραφικό βλαχοχώρι μόνο τα καλοκαίρια, αλλά αρκετοί έχουν ακούσει την ίδια ιστορία. «Ήταν κάποτε μια ομάδα ανταρτών που έκρυψαν εδώ μεγάλο θησαυρό….».

Και βρήκαν ευκαιρία, μέσα στην καραντίνα, κάποιοι επίδοξοι χρυσοθήρες να κάνουν την αναζήτησή τους. Μάλλον όμως δεν βρήκαν κάτι και εκνευρισμένοι αποχώρησαν. Όπως έκαναν παλιότερα και στην Γλυκομηλιά Τρικάλων, όπου πήγαν ένα βράδυ με αλυσοπρίονα και επιχείρησαν να ρίξουν τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας, το εσωτερικό του οποίου ήταν γεμάτο λίγες. Οι λίρες δεν βρέθηκαν και ο πλάτανος λαβώθηκε ανεπανόρθωτα.

Ο Ιντιάνα Τζόουνς… Δήμας

Το έχει φαίνεται η περιοχή… Στα Τρίκαλα και γενικά στο θεσσαλικό κάμπο οργιάζουν οι θρύλοι για κρυμμένους θησαυρούς. Όλοι ψάχνουν, αλλά μόνο… ζημιές κάνουν. Η πιο γνωστή και επώνυμη ιστορία είναι αυτή του ελληνοαυστραλού, Βαγγέλη Δήμα, ο οποίος τήρησε τα νόμιμα και εξοπλισμένος με όλες τις άδειες και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ως άλλος Ιντιάνα Τζόουνς, ψάχνει για χρυσάφι στην Βασιλική, στην Βλαχάβα, στο σπήλαιο της Θεόπετρας και στη Χρυσαυγή. Στα Τρίκαλα πάντα, τόπο καταγωγής του.

Η περιπέτεια του Βαγγέλη Δήμα προκάλεσε ντελίριο στον ίδιο, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, έγινε μάλιστα θέμα μέχρι στο BBC, αλλά και στα τουρκικά κανάλια, που βρήκαν ευκαιρία να ζητήσουν…ποσοστό για λογαριασμό του τουρκικού κράτους, αφού ο θησαυρός ήταν του Αλή Πασά και περιλαμβάνει πολύτιμους λίθους και χρυσές λίρες. Τριάντα τόνους ζυγίζει το χρυσάφι που ψάχνει αρχής γενομένης από το 2012 στην Βασιλική, όπου όμως το δωμάτιο βρέθηκε, αλλά αντί για κασέλες έκρυβε νερό, το οποίο εκμεταλλεύονται μέχρι σήμερα οι αγρότες της περιοχής για τις καλλιέργειές του. Ο Β. Δήμας δεν το έβαλε κάτω και επέστρεψε το 2015, αυτή τη φορά στη Χρυγαυγή και το 2017 στη Βλαχάβα. Όλες οι προσπάθειές του δεν είχαν αποτέλεσμα

Στην Πηγή

Διαβάστε την αφήγηση χρυσοθήρα: Η ιστορία  είναι «αληθινή» και συνέβη σε χωριό των Τρικάλων. Συνέβη στο χωριό Πηγή, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από τα Τρίκαλα. Στο χωριό υπάρχει μια τοποθεσία που ονομάζεται 5 πλατάνια. Είναι ενας κύκλος απο 5 τεράστια πλατανια γιαυτό και πήρε αυτήν την ονομασία. Εκεί το είχε φράξει ο μπαρμπα Μήτρος με τη γυναίκα του και είχε γαλοπούλες. Ηταν τέλη δεκατιας 80 με αρχες 90.

Ο μπαρμπα Νίκος είχε το μαντρί του λίγο πιο πέρα. Έτσι λοιπόν πρωί πρωί όπως ηταν πήγαινε για να “βγάλει” κατι πρόβατα που είχε και έπεσε πάνω στη “δουλειά”. Ο Γερμανός χωρίς να τα χάσει τράβηξε κατευθείαν πιστολι. Απειλώντας τον μπαρμπα Νίκο πως αν δεν σκάψει θα τον σκοτώσει. Ο καημένος πήρε τον γκασμά και άρχισε να σκάβει. Με το δέυτερο χτύπημα του γκασμά χτύπησε σε κάτι μεταλλικό. Ήταν ένας τενεκές γεμάτος λίρες σε βάθος λιγότερο απο 15 πόντους. Ο Γερμανός του έγνεψε να τις φορτώσει στο αμάξι. Τι να κάνει ο καημένος ο μπαρμπα Νικος τις φόρτωσε και περίμενε.

Φεύγοντας ο γερμανός του πέταξε καμια 10αρια λίρες στον δρόμο. Ο μπαρμπα Νίκος πήρε τις λίρες και ευχαριστούσε τον θεό που ήταν ακόμα ζωντανός. Ο καημένος ο μπαρμπα Μήτρος μόλις το έμαθε έπεσε στο κρεβάτι για καμιά βδομάδα και το μόνο που τον άκουγες να λεει ηταν: κοιμόμουνα πάνω τους για περισσότερα απο 10 χρόνια με τα νύχια να έξυνα λίγο θα τις έβρισκα!!!!

Στα Τρίκαλα

Ο θρύλος για τον χαμένο θησαυρό του Αλή Πασά οδήγησε μία γυναίκα σε μία δικαστική περιπέτεια που κράτησε 7 χρόνια, καθώς επίδοξοι χρυσοθήρες κατήγγειλαν την γυναίκα για σωρεία παραβάσεων των οικοδομικών διατάξεων ζητώντας να κριθεί το σπίτι της κατεδαφιστέο, καθώς αυτοί πίστευαν ότι στο σημείο αυτό είναι κρυμμένος ο θησαυρός του Αλή Πασά. Η 75χρονη, σήμερα γυναίκα, δικαιώθηκε πριν λίγες ημέρες στο Εφετείο και οι υπαίτιοι που την ταλαιπώρησαν για τόσα χρόνια καταδικάστηκαν.

Η δικηγόρος Αμαλία Τάσση, που εκπροσώπησε τη γυναίκα στο δικαστήριο αποκάλυψε στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, όλα όσα συνέβησαν. «Ο θρύλος συνδέεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση, γιατί είχε ανοιχτεί ένα φρέαρ, μια τρύπα βάθους 9 μέτρων και διάμετρο στο 1,5 μέτρο, μέσα στην όμορη κατοικία, στη μεσοτοιχία των δύο σπιτιών, αλλά και έξω στην αυλή. Αυτό έγινε τον Οκτώβριο του 2015. Στο ακροατήριο, υπήρξαν υπαινιγμοί και νύξεις από μάρτυρες, πως ο λόγος των εργασιών, ήταν για την αναζήτηση θησαυρού, ενώ ο γείτονας υποστήριζε πως ήθελε να κάνει αποθήκη και πηγάδι. Μάρτυρας κατέθεσε, πως κατά τη διάρκεια των εργασιών που γινόταν με κλειστές πόρτες, είχαν τοποθετηθεί γύρω από το σπίτι κάμερες», είπε η κ. Τάσση. Τελικά, η 75χρονη απαλλάχτηκε και καταδικάστηκε ο υπαίτιος για παραβίαση των οικοδομικών διατάξεων.

Στην Ασπροκκλησιά

Με ποινές φυλάκισης 26 μηνών καταδικάστηκαν τον Ιούνιο του 2020 ένας 68χρονος κτηνοτρόφος και ένας 56χρονος πρώην συμβασιούχος εργάτης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για παράνομη χρήση ανιχνευτών και για παράβαση υποχρέωσης δήλωσης μνημείων.

Οι δύο καταδικασθέντες είχαν παραπεμφθεί, μαζί με τον 35χρονο γιο του κτηνοτρόφου και μια 57χρονη επίσης πρώην συμβασιούχο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για βαρύτατες κατηγορίες όπως η παράνομη ανασκαφή και η υπεξαίρεση μνημείων (σ.σ. για τις οποίες αθωώθηκαν και οι τέσσερις) με αφορμή τη σύληση τάφου που ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Ασπροκκλησιά Καλαμπάκας που αποτελεί βυζαντινό μνημείο του 11ου αιώνα και όπου πίστευαν πως είναι ο θησαυρός του Αλη Πασά!

Και στην Κρήνη

Ιδιώτης κατέθεσε αίτηση για να ξεκινήσουν οι ανασκαφές στην τοποθεσία ΒΙΓΛΑ στην Κρήνη Τρικάλων που πιστεύει ότι βρίσκεται αμύθητος θησαυρός

Τα τελευταία χρόνια στο νομό Τρικάλων κατατέθηκαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες πολλές αιτήσεις ιδιωτών για την αναζήτηση κρυμμένων ή χαμένων θησαυρών. Πληροφορίες που συνέλεγαν οι ενδιαφερόμενοι ήταν αρκετές για να τους ωθήσουν στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αναζήτηση θησαυρών.

Πριν από 13 περίπου χρόνια είχε κατατεθεί μια τέτοια αίτηση στο Δήμο Φαρκαδόνας για την αναζήτηση ενός κρυμμένου θησαυρού στο Ζάρκο. Ο ιδιώτης τότε είχε υποδείξει μια μεγάλη ακτίνα σε αγροτική περιοχή κοντά στο κτίριο των πρώην σφαγείων. Δυστυχώς η προσπάθεια και οι ενέργειες δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στην πλατεία Βουβής το 1935

Ένα πραγματικά μοναδικό γεγονός, που συνέβη στα Τρίκαλα, αποτέλεσε η υπόθεση του προφητικού ονείρου του 14χρονου Αθανάσιου Κοντογιάννη και η μυστηριώδης συνέχειά του, καθώς οδήγησε στην αποκάλυψη κρυμμένων θησαυρών.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, ο νεαρός είχε δει στον ύπνο του έναν γέροντα, ο οποίος τον προέτρεπε να μεταβεί στη ρίζα ενός γεροπλάτανου κοντά στο Ληθαίο και συγκεκριμένα, στην περιοχή Βουβή, όπου του ζητούσε επιμόνως να ενεργήσει ανασκαφές, για να βρει κάποιον θησαυρό.Μάλιστα, ο γέροντας του είχε πει να ψάξει να βρει έναν κάβουρα στη ρίζα του δέντρου και στο μέρος όπου θα κατευθυνόταν ο κάβουρας, εκεί θα έπρεπε να ανασκάψει.

Όταν ο νεαρός Αθανάσιος Κοντογιάννης ξύπνησε, ανακοίνωσε έκπληκτος το περίεργο όνειρό του στους γονείς του, οι οποίοι τον προέτρεψαν να ακολουθήσει πιστά τις συμβουλές του άγνωστου γέροντα.

Έτσι, την επομένη το πρωί ο νεαρός, συνοδευόμενος από τον φίλο του Παν. Κόπανο, πήγε στο υποδειχθέν σημείο, όπου αντίκρισε τον κάβουρα, ακολούθησε την πορεία του και ξεκίνησε να σκάβει εκεί που ο κάβουρας σταμάτησε πλέον να κινείται.

Αφού ανέσκαψε για λίγο, βρήκε μια μαρμάρινη λεκάνη, σχήματος ορθογωνίου, μήκος ενός μέτρου και βάθους είκοσι εκατοστών, η οποία σκεπαζόταν από μια πλάκα.

Στην αριστερή φωτογραφία, διακρίνεται με σταυρό ο ανταποκριτής της εφημερίδας “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” Λ. Παπαστεφάνου, ενώ συνομιλούσε με γέροντα χωρικό για την ιστορία του Ναού. Στη δεξιά φωτογραφία, διακρίνεται με σταυρό ο 14χρονος Αθανάσιος Κοντογιάννης, ο οποίος ανακάλυψε τον θησαυρό.

Ανέσυρε την πλάκα και άρχισε να ερευνά εντός αυτής. Εντόπισε ξαφνικά ένα φύλλο χρυσού, μεγέθους φύλλου ακακίας, μια μεταλλική ράβδο καλυμμένη με χρυσό, ένα κόσμημα, το οποίο ανήκε πιθανώς σε μητροπολιτική μίτρα κι ένα τεμάχιο μολύβδου.

Πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ότι όσα αντικείμενα εντοπίστηκαν, προέρχονταν από τη γειτονική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου. Μα, το πιθανότερο ήταν ο νεαρός να είχε φέρει στο φως έναν αρχαίο τάφο.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 05/02/1935…

energospolitis.gr

[fbcomments]