Παρασκευή 27.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επιστολή – καταπέλτης για την Μονάδα Οδοντιατρικής ΑμΕΑ στο ΓΝΤ

09.06.2020

Τι λέει ο πρώην υπ. Οδοντιατρικής Μονάδας ΑμΕΑ Γ.Ν. Τρικάλων για το λουκέτο που έχει μπει στη μονάδα και που κατ’ αποκλειστικότητα είχε αναδείξει την περασμένη εβδομάδα ο energospolitis.gr δείτε εδώ

“Με αφορμή την επαναφορά στα μέσα ενημέρωσης του ζητήματος της διακοπής λειτουργίας της ειδικής μονάδας οδοντιατρικής αντιμετώπισης ΑμΕΑ κρίνω επιβεβλημένο σε ότι με αφορά, να επισημάνω τα ακόλουθα.

Για την οργάνωση και λειτουργία της ειδικής μονάδας οδοντιατρικής αντιμετώπισης ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ μη συνεργάσιμα), απαιτήθηκε πέρα από την πολυετή εμπειρία μου και εκπαίδευση στην κλινική οδοντιατρική

  • εκπαίδευση μου στον χειρισμό ΑμΕΑ κάτω από γενική αναισθησία στην ειδική μονάδα ΑμΕΑ του οδοντιατρικού τμήματος του γενικού νοσοκομείου Ασκληπιείο Βούλας
  • προμήθεια ειδικού εξοπλισμού προσαρμοσμένου στη λειτουργία του οδοντιατρικού χειρουργείου υπό γενική αναισθησία
  • πρόσληψη επικουρικού οδοντίατρου με σκοπό να εκπαιδευτεί και να συμμετάσχει στη λειτουργία του ιατρείου (που τελικά έμεινε μόνο η συμμετοχή)

Η σθεναρή βούληση της προηγουμένης διοίκησης, ιδιαιτέρως του τότε διοικητή κ. Παρθένη (από το 2017) κ η ανιδιοτελής διάθεση προσφοράς μου (χωρίς το παραμικρό οικονομικό όφελος από μέρους μου αφού ήμουν γιατρός του ΕΣΥ) κυριάρχησαν και κάτι που στο παρελθόν θεωρείτο αδύνατο, κατέστη εφικτό, δικαιώνοντας το χρόνιο αίτημα των ενδιαφερομένων συλλόγων.

Όλη αυτή η προσπάθεια κ ο αγώνας προχώρησε κόντρα σε προσπάθειες κύκλων κ ατόμων για τη μη λειτουργία της. Με τη συνεισφορά και συνεργασία και άλλων τμημάτων του νοσοκομείου τον Νοέμβριο του 2018 αρχίσαν ολοκληρωμένες οδοντιατρικές θεραπείες σε ΑμΕΑ με γενική αναισθησία σε μια συνεδρία.

Δυστυχώς με την ανάληψη καθηκόντων της μεταβατικής διοίκησης, προοδευτικά και μεθοδευμένα με ανοίκειες μεθόδους (ελάττωση κ αποκλεισμό μου από εφημερίες, αφαίρεση εργαλείων από το εξωτερικό ιατρείο, εκδίωξη μου από το χώρο του οδοντιατρείου κλπ. )εμποδίστηκε συστηματικά η λειτουργία της μονάδος.

Έγγραφες κ προφορικές διαμαρτυρίες στα αρμόδια όργανα, έπεσαν στο κενό.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να αναγκαστώ να υποβάλλω την παραίτηση μου αρχές Δεκεμβρίου του 2019 η οποία και δεν απαντήθηκε ποτέ… Τόση απαξίωση!

Αποχώρισα από το Γ. Ν. Τρικάλων με την λήξη της μετακίνησης μου στις 31/12/2019.

Βεβαίως η τότε προσωρινή διοίκηση διατείνονταν στα μέσα ενημέρωσης ότι συνεχίζεται η λειτουργία της μονάδας εκ των εν όντων, ωστόσο κάτι τέτοιο ουδέποτε πραγματοποιήθηκε (άραγε γιατί; ..εφόσον η λειτουργία σταμάτησε από τα τέλη του Οκτωβρίου του 2020), γεγονός που αποδεικνύεται πέρα από τις διαμαρτυρίες γονέων αλλά και από τα στοιχεία του νοσοκομείου.

Προφανώς ήταν μια προσπάθεια κατευνασμού των τότε οχλήσεων κ διαμαρτυριών… οι οποίες αποδοθήκαν σε μικροκομματικά συμφέροντα!

Οφείλω να επισημάνω ότι παρά τις αναφορές μου και γενικά τα όσα έλαβαν χώρα γύρω από αυτό το ζήτημα δεν πραγματοποιήθηκε καμία εξέταση και έρευνα για τους υπαίτιους της δημιουργηθήσας δυσάρεστης κατάστασης σε βάρος ατόμων που έχουν δικαίωμα σε βοήθεια και στήριξη από την ευνομούμενη πολιτεία μας.

Κατόπιν όλων των παραπάνω λοιπόν για λογούς αυτοσεβασμού δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθώ στο κάλεσμα της διοίκησης να επανέλθω για τη επαναλειτουργία του εξωτερικού ιατρείου. Θα ήταν υποτιμητικό να υποβάλλω τον εαυτό μου για δεύτερη φορά βορά στις ορέξεις… κύκλων.

ΥΓ.

α) Ελπίζω να μην επαναληφθεί το προηγούμενο του 2006 που στέρησε το δημόσιο σύστημα υγείας των Τρίκαλων από ορθοδοντικό (που και εκεί οδηγήθηκε σε παραίτηση)

β) Η κοινωνία προχωρά μπροστά όχι με τους ¨αρίστους¨ η τους αρεστούς, αλλά με συνεχείς και άοκνες προσπάθειες ικανών και καταρτισμένων ανθρώπων.

Νίκος Κατσικογιάννης
Διευθυντής Οδοντιατρικής Κέντρου Υγείας Τρικάλων
Πρώην υπ. Οδοντιατρικής Μονάδας ΑμΕΑ Γ.Ν. Τρικάλων.