Κυριακή 22.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ξαναχτίζουν την ιστορική γέφυρα της Μαρούγκαινας!!!

27.01.2022

Στην επαναδημιουργία της γέφυρας της Μαρούγκαινας στοχεύει μια ομάδα συμπολιτών με επικεφαλής τον μαιευτήρα Κυριάκο Τσαγκούλη, που είναι ο ιδρυτής και ήταν ο βασικός μέτοχος του μοναδικού Μαιευτηρίου των Τρικάλων εδώ και πολλές δεκαετίες,ανέλαβε πρωτοβουλία με τον Σύλλογο Τρικαλινών πολιτών, για να αναδείξει ένα ιστορικό γεφύρι στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων που καταστράφηκε στα χρόνια του πολέμου το οποίο ένωνε  τις δυο κεντρικές πλατείες στα Τρίκαλα

Στον δήμαρχο

Τα σχέδια παρουσιάστηκαν σήμερα στον δήμαρχο που δήλωσε: “Είναι και αυτοί οι υπέροχοι Τρικαλινοί, που αγαπάνε παθολογικά την πόλη και συνεχίζουν να είναι ενεργοί πολίτες, ακόμη και μετά την επαγγελματική τους «αποστρατεία».

Ο μαιευτήρας Κυριάκος Τσαγκούλης (όλοι από εκεί περάσαμε!) μαζί με τα παιδιά του, ο πρώην Γεν. Διευθυντής του Δήμου Κώστας Κατσαρός και μία ομάδα φίλων, θέλουν να ξαναδούν την κλασσική γέφυρα της Μαρούγγενας στο κέντρο των Τρικάλων, όπως ήταν πριν ανατιναχτεί το 1941.

Για το λόγο αυτό έτρεξαν να κάνουν τη μελέτη με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, να βρούνε και πόρους αν χρειαστεί, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

Εμείς την ίδια ώρα ολοκληρώνουμε τη μελέτη και για τις 13 γέφυρες του κέντρου, με σκοπό να κατατεθεί ολοκληρωμένη μελέτη στο Ταμείο Ανάκαμψης και να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των παρεμβάσεων.

Για να δούμε…”

Η ιστορία

Πέτρινο δίτοξο γεφύρι μήκους 31 μέτρων και ύψους περίπου 7 μέτρων. Κατασκευάστηκε το 18ο αιώνα. Βρισκόταν στη θέση της σημερινής πεζογέφυρας, που ενώνει την οδό Όθωνος με την πλατεία Κιτριλάκη. Την ομορφιά του γεφυριού συμπλήρωνε η δίκρουνη βρύση της Μαρούγκαινας και το ομώνυμο εξοχικό κέντρο, το οποίο υπήρξε ένα από τα πιο φημισμένα προπολεμικά στέκια της πόλης.

Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι στο χώρο της σημερινής πλατείας Κιτριλάκη, που ήταν μια μεγάλη αλάνα, είχε κατασκευαστεί στάδιο για την τέλεση των Πανελληνίων Αγώνων. Η τέλεση των αγώνων στην πόλη μας και η συνεπακόλουθη προοπτική φιλοξενίας ξένων παραγόντων αποτέλεσε κίνητρο για τις τοπικές αρχές, οι οποίες για πρώτη φορά μεριμνούν για την καθαριότητα της κοίτης και την αισθητική αποκατάσταση της εικόνας του ποταμού.

Πήρε το όνομά του από την παρακείμενη δίκρουνη βρύση. Τα στηθαία του αρχικά ήταν πέτρινα που το 1886 αντικαταστάθηκαν με σιδερένια, μετά από διαπλάτυνση του καταστρώματός του. Και αυτό καταστράφηκε από τους Άγγλους το 1941 με την υποχώρησή τους. Το 1946 κατασκευάστηκε ξύλινο γεφύρι, που στηριζόταν στα βάθρα του παλιού. Το 1949 έγινε η σημερινή τσιμεντένια γέφυρα.