Παρασκευή 17.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με επιτυχία η εκδήλωση του ΦΙΛΟΣ για το στρες

22.01.2020
«Το στρες ως παράγοντας κινδύνου για οξείες και χρόνιες νόσους» ήταν το θέμα που ανέπτυξε στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του το απόγευμα της Τρίτης στο Μουσείο Τσιτσάνη ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας,

Διευθυντής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας και
Επικεφαλής Έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής κ. Γεώργιος Χρούσος, προσκεκλημένος του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Το σύστημα του stress παίζει τεράστιο ρόλο στην επιβίωση του ατόμου. Το ίδιο σύστημα όμως έχει παίξει και ανάλογο ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπου σαν είδος ανά τους αιώνες, επιτρέποντάς του να αλλάζει γενετικά και να προσαρμόζεται κάτω από στρεσογόνες επιλεκτικές πιέσεις κατά την εξέλιξη. Οι πιέσεις αυτές ήταν κυρίως η παρατεταμένη έλλειψη τροφής, η αφυδάτωση, οι λοιμώξεις, και οι τραυματισμοί, καθώς και η πρόβλεψη των κινήσεων και η αποφευκτική ή επιθετική αντιμετώπιση των εχθρών. Κατά την εξέλιξη του είδους επιβίωσαν τα άτομα με τις επιτυχέστερες προσαρμοστικές αντιδράσεις σε αυτές τις πιέσεις και εμείς, οι σημερινοί άνθρωποι, φέρουμε το γονιδίωμα αυτών των προγόνων που επέζησαν και μπόρεσαν να αναπαράγουν. Αυτές όμως οι πιέσεις δεν υπάρχουν πια. Δυο σημαντικά συστατικά του πολιτισμού, η επιστήμη και η τεχνολογία, έχουν αλλάξει άρδην τις συνθήκες που μας περιτριγυρίζουν. Υπάρχει άφθονη τροφή, η πείνα, η αφυδάτωση και οι λοιμώξεις έχουν εν πολλοίς ελεγχθεί, η βία και οι τραυματισμοί έχουν ελαττωθεί, ενώ τα θηρία και οι βάρβαροι εχθροί δεν υπάρχουν στην καθημερινή ζωή».

Αναφερόμενος στο στρες στην σύγχρονη κοινωνία τόνισε: «Το σύγχρονο στρες του δυτικού ανεπτυγμένου κόσμου είναι περισσότερο ψυχοκοινωνικής και λιγότερο σωματικής φύσης. Όμως, η τελευταία τεράστια αλλαγή των συνθηκών της ζωής του ανθρώπου σαφέστατα προς το καλύτερο έλαβε χώρα μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, με αποτέλεσμα η μη ανάλογα προσαρμοσμένη γενετική μας κατασκευή να είναι εν μέρει ακατάλληλη για την διαβίωση στο σύγχρονο περιβάλλον.

 Στο σημερινό περιβάλλον, η ικανότητα αντιμετώπισης της έλλειψης τροφής, της αφυδάτωσης, των λοιμώξεων, των τραυματισμών, καθώς και της πρόβλεψης των κινήσεων και της αποφευκτικής ή επιθετικής αντιμετώπισης των εχθρών, έχουν μετατραπεί στις συχνότατες σύγχρονες παθήσεις αντίστοιχα της παχυσαρκίας/μεταβολικού συνδρόμου, αρτηριακής υπέρτασης, αλλεργικών και αυτοάνοσων φλεγμονωδών παθήσεων, χρονίων συνδρόμων πόνου και κόπωσης, καθώς και σε καταστάσεις άγχους και κατάθλιψης. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις, που κυριολεκτικά ενδημούν στην σύγχρονη κοινωνία, το σύστημα του στρες παίζει κεντρικό παθογενετικό ρόλο».

   Η διάλεξη τελούσε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων και ακολούθησε συζήτηση επάνω σε ερωτήματα του κοινού.