Σάββατο 18.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μοναδική συλλογή λαϊκών παραμυθιών από τον κ. Πολυχρόνη Νταλάση

23.01.2020

Το αδιαχώρητο σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μουσείο Τσιτσάνη όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Πολυχρόνη Νταλάση «65 Ανέκδοτα Λαϊκά Παραμύθια». Πρόκειται για μια συλλογή λαογραφικού υλικού πολλών χρόνων από την περιοχή των Τρικάλων, και πιο συγκεκριμένα για 65 ανέκδοτα λαϊκά παραμύθια που συνέλεξε από παραμυθάδες και μαθητές της Θεσσαλίας και η οποία απέσπασε το Α΄ Βραβείο του Δ΄ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Παιδικής Λογοτεχνίας.

Μιλώντας για τις αναμνήσεις του από την παιδική του ηλικία και την επαφή του με τον κόσμο του παραμυθιού ο συγγραφέας ανέφερε : «Ο Μαγικός και φανταστικός κόσμος του Παραμυθιού. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος ξεχωριστός και ιδιόρρυθμος. Η ανάγνωση παραμυθιών και ιδίως η ζωντανή αφήγηση σε μαγεύει, σε καθηλώνει, σε ευφραίνει, σε ψυχαγωγεί. Τέρπει μα και διδάσκει. Από την παιδική μου ηλικία με γοήτευε η ακρόαση και αργότερα και η ανάγνωση παραμυθιών, κυρίως λαϊκών, ελληνικών. Παρακολουθούσα με ευλάβεια την κάθε αφήγηση. Τα μεγάλα βράδια του χειμώνα, δίπλα στο τζάκι μας, στο μπουχαρή μας, που έκαιγε η φωτιά και είχαμε για «φέξο» την αναλαμπή από τις φλόγες των καιομένων σκιζών κυρίως, από γκλίζια ελατιών και κέδρου. Πολλές φορές σε νυχτέρια, αλλά και σε ομαδικές συντροφιές όπως λ.χ. τα βράδια στα ξεφλουδίσματα των καλαμποκιών, παραμύθι και τραγούδια παλιακά, δημοτικά, είχαν σπουδαία θέση στην  όλη ψυχαγωγική ατμόσφαιρα, έδιναν διέξοδο στις αντίξοες συνθήκες  της εποχής, στη φτώχεια μας, στις αγωνίες μας και στα όνειρά μας… Παρηγορία, παραμυθίαν».

Για το παραμύθι από την πλευρά της κοινωνικής ανθρωπολογίας και της λαογραφίας μίλησε η Φιλόλογος-Κοινωνική Ανθρωπολόγος κα Φανή Μπαλαμώτη σημειώνοντας: «Δεν θα επιχειρήσω να αναλύσω τα παραμύθια της συλλογής, παρά μόνο να σας δώσω ένα γενικό στίγμα της ιδιαίτερης αυτής κατηγορίας των αφηγήσεων της προφορικής παράδοσης, που σίγουρα όλοι μας τα ακούσαμε ως παιδιά και ίσως τα αφηγηθήκαμε μεγαλώνοντας. Το παραμύθι είναι μια φανταστική προφορική διήγηση, που συνήθως αποτελείται από πολλά και διαδοχικά επεισόδια. Η υπόθεσή του δε δεσμεύεται από τόπο και χρόνο, τα πρόσωπά του είναι φανταστικά, και η δράση εκτυλίσσεται σχεδόν εξ´ολοκλήρου μέσα από την ανωνυμία των προσώπων. Το φυσικό και υπερφυσικό στοιχείο συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν. Στα ελληνικά παραμύθια διακρίνονται επιπλέον χαρακτηριστικά που προσδίδονται από την εντοπιότητα, τη γλώσσα (με ιδιώματα και διαλέκτους), την παράδοση και τις γεωγραφικές και κλιματολογικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Σημαντικός είναι ο ρόλος του αφηγητή, που ζωντανεύει τον κόσμο του παραμυθιού. Τα παραμύθια που συνέλεξε ο κ. Πολυχρόνης Νταλάσης, είναι -όπως λέει και ο ίδιος- «πολύτιμο κόσμημα του λαϊκού μας πολιτισμού και της συλλογικής μας αυτοσυνειδησίας».

Τον συγγραφέα παρουσίασε και μίλησε για την παιδαγωγική διάσταση του παραμυθιού η Παιδαγωγός-Συγγραφέας κα Κατερίνα Παπανικολοπούλου, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου, παραμύθια διάβασαν και αφηγήθηκαν οι κυρίες Γωγώ Κατσιανάκου,  Λίτσα Γκούμα, Χρύσα Κούζα, Μαρία Ρούσα, οι κύριοι Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Κώστας Μπουραζάνας, οι ομιλήτριες και ο συγγραφέας ενώ υπήρξε και συμμετοχή μουσικού σχήματος και χορωδίας από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων υπό την διεύθυνση των κυριών Δήμητρας Κοσβύρα και Μαρίας Κοσβύρα.