Τρίτη 05.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βγαίνει σε πλειστηριασμό το Αρχοντικό Χατζηγάκη;

05.02.2022

Σε πλειστηριασμό για χρέος 1,5 εκατ. ευρώ με τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 4,59 εκατ. ευρώ βγαίνει το πεντάστερο «διαμάντι» των Τρικάλων, το Αρχοντικό Χατζηγάκη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αυτός ο πλειστηριασμός είναι βέβαιο πως θα γίνει, μιας και αρκετές φορές επιτυγχάνεται συμβιβασμός μεταξύ οφειλετών και πιστωτών πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του, κάτι που ευχόμαστε, γνωρίζοντας πως ο ιδιοκτήτης και πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Χατζηγάκης, πέραν του οικονομικού, δόθηκε ψυχή τε και σώματι να ανακατασκευάσει πιστά τον οικογενειακό πύργο.

«Στολίδι στο Περτούλι»

Αποτελεί μία από τις πιο ξεχωριστές, πολυτελείς παραδοσιακές ξενοδοχειακές μονάδες και για όσους είχαν την τύχη να την επισκεφθούν είναι βέβαιο ότι έμεινε χαραγμένη στη μνήμη τους.
Το Αρχοντικό Χατζηγάκη στο Περτούλι είναι κρυμμένο στις καταπράσινες πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, με εκπληκτική θέα προς το δάσος και προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια υψηλού επιπέδου φιλοξενία, εξ ου και έχει χαρακτηριστεί 5 αστέρων.
Αναπτύσσεται με επίκεντρο ένα πραγματικό αρχοντόσπιτο, που η ιστορία του ξεκινάει από τον 19ο αιώνα, όταν κτίστηκε από Ελβετούς αρχιτέκτονες.
Η πρώτη φάση της διαδρομής του διήρκεσε μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου καταστράφηκε. Στη συνέχεια χρειάστηκε πολυετής και επίπονη προσπάθεια, προκειμένου να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει με τη σημερινή μορφή του ως ξενοδοχείο. Η επιχείρηση μάλιστα διευθύνεται από τους απογόνους της οικογένειας Χατζηγάκη που το έκτισε.
Στη σύγχρονη σκληρή πραγματικότητα του επιχειρείν μπορεί να μην υπάρχουν κανονικοί πόλεμοι, υπάρχει όμως ο διαρκής «πόλεμος» της οικονομικής βιωσιμότητας για κάθε επιχείρηση, ακόμη και αν πρόκειται για μια τόσο ξεχωριστή περίπτωση όπως το Αρχοντικό Χατζηγάκη.
Υπό αυτές τις συνθήκες και ιδιαίτερα με το βάρος της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα, ελήφθησαν δάνεια για τη στήριξη και την επέκταση της επιχείρησης, τα οποία προφανώς από ένα σημείο και μετά δεν εξυπηρετούνταν σύμφωνα με τους όρους τους.
Ο σχετικός πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου 2022, ενώ το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 1 εκατ. ευρώ, που είναι μέρος της έντοκης συνολικής απαίτησης ύψους 1.522.744,56 ευρώ.
Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Intrum και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 4,59 εκατ. ευρώ.
Το Αρχοντικό Χατζηγάκη
Το Αρχοντικό Χατζηγάκη βρίσκεται στο χωριό Περτούλι του Νομού Τρικάλων και εκτείνεται σε έναν χώρο 10 στρεμμάτων στις δυτικές πλαγιές του Κόζιακα σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Μέσα στο πράσινο και στα αιωνόβια έλατα υψώνονται τρία κτίρια, πέτρινοι διάδρομοι και ένα ιδιόκτητο εκκλησάκι, η Αγία Παρασκευή.

Το 1993, ο ιδιοκτήτης και πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Χατζηγάκης, επηρεασμένος από τις ιστορίες του παρελθόντος και με ουσιαστικό σεβασμό στην οικογενειακή παράδοση, αποφάσισε να ανακατασκευάσει πιστά τον οικογενειακό πύργο, βασισμένος στις ελάχιστες παλιές φωτογραφίες και στις μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν ζήσει ή είχαν επισκεφτεί το Αρχοντικό.

Χρειάστηκαν επτά χρόνια μελέτης και κοπιαστικής προσπάθειας, με σεβασμό στο περιβάλλον, στο αρχιτεκτονικό στυλ και στο παρελθόν, προκειμένου να χτιστεί ένας ξενώνας υψηλών προδιαγραφών γι’ αυτούς που εκτιμούν την ποιότητα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, «η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, η διακριτική πολυτέλεια και οι σύγχρονες ανέσεις έχουν συνδυαστεί αρμονικά, ώστε να δημιουργήσουν ένα οικείο περιβάλλον. Με μεγάλους χώρους υποδοχής για χαλάρωση δίπλα στο τζάκι, εστιατόριο που προσφέρει πλούσιο παραδοσιακό πρωινό και δημιουργικά πιάτα εμπνευσμένα από τοπικές συνταγές για γεύμα ή δείπνο, εσωτερικό και υπαίθριο μπαρ, χώρο με επιτραπέζια παιχνίδια για τα παιδιά, playroom, υπέροχη εξωτερική πισίνα, γυμναστήριο και σάουνα, καθώς και δύο μεγάλα εσωτερικά γκαράζ για τα αυτοκίνητα».
Η εταιρεία («Αναπτυξιακή Ξενοδοχειακή Επιχείρηση Περτουλίου Τρικάλων Α.Ε.») διοικείται από πενταμελές Δ.Σ με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Μαρίνο – Δημήτριο Χατζηγάκη και Αντιπρόεδρο την Ελισάβετ Χατζηγάκη. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, για τη χρήση του 2020 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 164.850,16 ευρώ (έναντι 220.884,82 ευρώ το 2019), το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές 156.967,66 ευρώ (έναντι ζημιών 135.798,51 ευρώ το 2019), ενώ στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις εμφανίζονται δάνεια ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία του πλειστηριασμού
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης πλειστηριασμού που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου, πρόκειται για ένα οικόπεδο 6.780 τ.μ., που βρίσκεται στον οικισμό της τοπικής Κοινότητας Περτουλίου της Δημοτικής Ενότητας Αιθήκων, του Δήμου Πύλης της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων.
Εντός του οικοπέδου υπάρχει ξενοδοχειακή μονάδα που αποτελείται από τέσσερα κτίρια και ένα εκκλησάκι. Τα τέσσερα κτίρια που περιλαμβάνουν τους χώρους του ξενοδοχείου είναι το κυρίως κτίριο (αρχοντικό), το κτίριο συνοδείας, το οποίο συνδέεται υπογείως με το κυρίως κτίριο, το κτίριο πολλαπλών χρήσεων (συνεδριακό κτίριο, ταβέρνα, μπαρ – πισίνα) και το κτίριο της νέας πτέρυγας.
Τα παραπάνω κτίρια αποτελούν την ξενοδοχειακή μονάδα «Αρχοντικό Χατζηγάκη» κατηγορίας 5 αστέρων με συνολική δυναμικότητα 36 δωμάτια / 79 κλίνες (15 δίκλινα, 5 δωμάτια των 50 τ.μ. -deluxe, 9 superior, 4 junior suites και 3 Grand Suites).