Δευτέρα 30.01.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τι μπορεί να καταφέρει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

30.12.2022

Όσο περισσότερο προχωρούμε προς τις εκλογές τόσο μεγαλύτερο γίνεται το  πολιτικό ενδιαφέρον της κοινωνίας. Οι πολίτες, που καθημερινά αντιμετωπίζουν ένα σωρό προβλήματα, αρχίζουν να εκφράζουν ανοιχτά και καθαρά όχι μόνο την αγωνία και τις ανησυχίες τους αλλά και σοβαρά ερωτήματα για την επόμενη μέρα.  Σε ολόκληρο το νομό Τρικάλων που επισκέπτομαι, φίλοι  και γνωστοί από όλες τις παρατάξεις μου κάνουν συχνά την ίδια ερώτηση: Τι μπορεί να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση;

Στη συζήτηση που συνήθως ακολουθεί, οι περισσότεροι εκφράζουν, όχι δύσπιστα αλλά καλοπροαίρετα δύο επιφυλάξεις που τις θεωρώ δικαιολογημένες:

1) Γιατί πρέπει να εμπιστευτώ τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού όταν κυβέρνησε δεν έκανε όσα είχε υποσχεθεί;

2) Ακόμη και να έχει τις καλύτερες προθέσεις, θα τον αφήσουν αυτοί οι λίγοι που έχουν τα μεγάλα συμφέροντα να κυβερνήσει με σκοπό να εξυπηρετήσει τους πολλούς;

Στην περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχω αναφερθεί πολλές φορές. Γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο ήταν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας με την χρεοκοπημένη οικονομία που παραλάβαμε και τις ασφυκτικές δεσμεύσεις των μνημονίων. Πέρασαν όμως οι εποχές πού η προπαγάνδα μπορούσε να φορτώνει στον ΣΥΡΙΖΑ όλες τις αμαρτίες και τα δεινά της χώρας. Οι πολίτες έχουν καταλάβει πλέον ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, η συνετή διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που μας έβγαλε από τα μνημόνια κρατώντας όρθια την κοινωνία εξασφαλίζοντας μάλιστα ένα σεβαστό οικονομικό μαξιλάρι ασφαλείας. Κάνοντας μια σύγκριση με την οικονομική διαχείριση της σημερινής Κυβέρνησης είναι φανερό για ποιο λόγο όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφουν ξανά το βλέμμα τους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Κάποια πράγματα όμως με ειλικρίνεια οφείλω να τα παραδεχτώ:

ΝΑΙ,  ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε και υποσχέθηκε περισσότερα από όσα μπόρεσε τελικά να πραγματοποιήσει.

ΝΑΙ,  υποτίμησε την δύναμη των πολιτικών του αντιπάλων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.

ΝΑΙ,  δεν ήταν προετοιμασμένος για τον βρώμικο πόλεμο που θα δεχόταν.

ΝΑΙ, έκανε συμβιβασμούς (παρά τη θέλησή του) που έπληξαν ακόμη και χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Πριν όμως κάνει κάποιος την επιλογή του στις επερχόμενες εκλογές, θα πρέπει να εκτιμήσει, χωρίς προκαταλήψεις, αν τα λάθη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ έγιναν από πρόθεση, λόγω κυβερνητικής απειρίας ή εξαιτίας της δύσκολης συγκυρίας.

Εύκολα μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι τα ατομικά και κοινωνικά προβλήματα θα λυθούν ευκολότερα από μία κυβέρνηση που θα κάνει τίμια και δίκαιη οικονομική διαχείριση. Αυτό κάναμε ως κυβέρνηση και αυτό είναι το σίγουρο που μπορούμε να υποσχεθούμε στους πολίτες. Θα το αντιληφθεί αυτό ο καθένας αν, στην περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθήσει να θυμηθεί ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ  σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση που καθημερινά και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, μοιράζει εκατομμύρια σε ημέτερους με απευθείας αναθέσεις έργων, συμβουλευτικές δήθεν υπηρεσίες, bonus κ.λπ. Αυτή  είναι η διαφορά και το μεγάλο πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο αξίζει να τον εμπιστευτούν οι πολίτες. Το βολικό παραμύθι ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΊΝΑΙ  έχει σκοπό να ρίξει στάχτη στα μάτια για να αποφεύγονται οι συγκρίσεις.

 

Θέλω να αναφέρω την πρόσφατη συνομιλία που είχα με τον Χρήστο, έναν απογοητευμένο και επιφυλακτικό συμπολίτη, πολιτικά ουδέτερο, πού μου έδωσε την αφορμή για το σημερινό σημείωμα.

«Ο Μητσοτάκης μας κορόιδεψε και τον ψηφίσαμε. Πιστέψαμε ότι θα φέρει δουλειές να δουλέψουν τα παιδιά μας και να μην αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό. Αυτό που βλέπω όμως είναι ότι ενδιαφέρεται μόνο για τους πλούσιους φίλους του ενώ εμείς παλεύουμε με την ακρίβεια και δεν μπορούμε να βγάλουμε το μήνα.. Τον έχουμε πάρει όμως χαμπάρι. Θα ψηφίσουμε Τσίπρα, όχι μόνο εγώ, αλλά και πολλοί γνωστοί μου που την πάτησαν και αυτοί. Όμως, ρε συνονόματε, θα τον αφήσουν τα θηρία; Τι θα μπορέσετε να κάνετε;»

 

Θα μπορούσα να του πω πολλά. Δεν θέλησα όμως να του δώσω υποσχέσεις για να γεμίσει με ελπίδες και προσδοκίες. Ούτε να του πω πόσο ρεαλιστικό είναι το συνολικό κυβερνητικό μας πρόγραμμα και ιδιαίτερα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και την δίκαιη κατανομή του Εθνικού εισοδήματος. Δεν ανέφερα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρίζει δισ. υπερκέρδη σε εταιρείες ενέργειας και διυλιστήρια και επιδοτεί την αισχροκέρδεια την ώρα που η κυβέρνηση της Ισπανίας καταργεί τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.

 

Περιορίστηκα να του πω μόνο αυτό που πιστεύω και εγώ ο ίδιος:

«Φίλε Χρήστο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γυρίσει ανάποδα τον κόσμο. Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα  που μπορούν να γίνουν για την ανακούφιση της κοινωνίας που είμαστε αποφασισμένοι και θα τα κάνουμε. Οι ισχυροί θα αντισταθούν, αλλά έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε. Είμαστε πιο ώριμοι, γνωρίζουμε πώς θα αποφύγουμε τις κακοτοπιές και δεν θα απλώσουμε τα πόδια μας πιο πέρα από το σεντόνι. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε μετά τις εκλογές να χαράξουμε μία καλύτερη πορεία για τη χώρα μας. Καλή χρονιά!» 

 -«Καλή χρονιά και σε σένα συνονόματε. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία!»

 

Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει να ψηφίσει ο κύριος Χρήστος. Καθώς έφευγε όμως μου φάνηκε ότι το βλέμμα του ήταν λίγο πιο αισιόδοξο!

 

 

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

 

[fbcomments]