Κυριακή 09.05.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της μονάδας βιοαερίου στο Κεφαλόβρυσο

16.02.2016

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια ενημέρωσης για τις εξελίξεις στο θέμα του αγώνα των κατοίκων του Κεφαλόβρυσου, ενάντια στα σχέδια κατασκευής μεγάλης μονάδας βιοαερίου στην περιοχή. Στην συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη και την τεχνική ομάδα του Υπουργείου παρέστησαν οι βουλευτές Παναγιώτα Δριτσέλη και Σάκης Παπαδόπουλος, καθώς και ο Γιώργος Παπασίμος, ο οποίος είναι και ο νομικός σύμβουλος των κατοίκων στα ζητήματα των δικαστικών διαδικασιών για την ακύρωση του έργου.

Ο Υπουργός και οι συνεργάτες του ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που παρουσιάζει το εν λόγω έργο, αφενός για το χωριό, αφετέρου για την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε ότι πρόκειται για ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων, το οποίο θα προκαλέσει εξαιρετικά σοβαρή επιβάρυνση στον υδροφόρο ορίζοντα και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει γενικότερη περιβαλλοντική όχληση σε ολόκληρη την περιοχή. Τονίστηκε, επίσης, το ζήτημα της δέσμευσης γης υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και της απόστασης από την πρώτη ύλη.

Τέλος, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για τις διαδικασίες αδειοδότησης, οι οποίες παρουσιάζουν ουσιαστικά κενά και τα οποία εξετάζονται αυτή την στιγμή από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει με προσοχή όλες τις κρίσιμες παραμέτρους που τέθηκαν, ενώ στο επόμενο διάστημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθουν στο θέμα, μέσω των διαδικασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου.