Δευτέρα 25.05.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στις εκδηλώσεις για τα 101 χρόνια ανεξαρτησίας της Φιλανδίας ο Χρ. Σιμορέλης

10.12.2018

Στον εορτασμό για τα 101 χρόνια ανεξαρτησίας της Φινλανδίαςπαραβρέθηκε, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, ο Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Φιλανδίας κ. Χρήστος Σιμορέλης προσκεκλημένος της φινλανδικής πρεσβείας εκπροσωπώντας ταυτόχρονα τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ο Φινλανδός πρέσβης κ. JuhaPyykköμαζί με τη σύζυγό του κα.RiittaLaakso υποδέχτηκαντους καλεσμένους για την εθνική ημέρα της Φιλανδίας στην πρεσβευτική κατοικία. Η γιορτή ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό του πρέσβη της Φινλανδίας στην Ελλάδα.

«Φέτος γιορτάζουμε το γεγονός ότι αυτή η μεγάλη χώρα, η Ελλάδα, έχει γυρίσει σελίδα και έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της και η Φινλανδία θέλει να είναι μέρος σε αυτό το εγχείρημα και θέλει να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική, κοινωνική και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξή της» επισήμανε ο κ. Pyykköγια να υπογραμμίσει ότι «του χρόνου θα γιορτάζουμε την εκατονταετηρίδα διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Φινλανδίας».

Η Φινλανδία έγινε ανεξάρτητο κράτος στις 6 Δεκεμβρίου 1917. Για 101 χρόνια οι Φινλανδοί ασχολήθηκαν με το κτίσιμο της χώρας τους, βασισμένοι στις αξίες που διατηρούν με προσήλωση ως σήμερα: δημοκρατία, παιδεία, ισότητα και ελευθερία λόγου. Ο κ. Σιμορέλης δήλωσε ότι: « Οι επίσημες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών χρονολογούνται από τις πρώτες ημέρες της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Φινλανδίας γεγονός που παρέχει μια σταθερή βάση.

Υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο χωρών στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων τους σε όλα τα επίπεδα».

Στον εορτασμό παραβρέθηκαν μέλη της φινλανδικής κοινότητας στην Ελλάδα και προσωπικότητες από την πολιτική, διπλωματική, στρατιωτική και επιχειρηματική ζωή της χώρας, καθώς και πολλοί επικεφαλής διπλωματικών αποστολών, κυρίως βορειοευρωπαϊκών χωρών.

Σιμορέλης Χρήστος
Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α