Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Από τα 25 λεπτά πιθανόν η τιμή στο σιτάρι

26.05.2015

Η χρονιά φαίνεται πως θα είναι και φέτος από πλευράς τιμής των παραγωγών σιταριού, αφού όλα δείχνουν πως η αφετηρία θα είναι αρκετά ψηλά. Τα 300 ευρώ ο τόνος στην Μπολόνια σε συνδυασµό µε την εικόνα µειωµένης παραγωγής στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου, αφήνουν περιθώρια για αφετηρία των εγχώριων τιµών παραγωγού από τα 25 λεπτά το κιλό.

Σε αυτό καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών που ήδη έχουν ετοιμάσει τα σιλό τους και με ανακοινώσεις τους καλούν τους σιτοπαραγωγούς να παραδώσουν εκεί τα σιτάρια.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων δήλωσε στον «Ε.Π» πως οι τιμές και φέτος θα κυμανθούν κυρίως με βάση το συμφέρον των παραγωγών, ώστε αυτοί να στηριχθούν στη δύσκολη συγκυρία που υπάρχει στη χώρα. Όσον αφορά στην ποσότητα, αυτή αναμένεται να ξεπεράσει τις 20.000 τόνους.

Η παραγωγή φέτος

Πτώση της τάξης του 3,93% (ή κατά 6,16 εκατ. τόνους) αναµένεται να σηµειώσει η παραγωγή σιταριού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις Μαΐου του USDA, αφήνοντας περιθώριο για καλύτερες τιµές παραγωγού για τη νέα σεζόν σχεδόν ένα µήνα από την έναρξη του αλωνισµού.

Για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής στους 719,1 εκατ. τόνους κάνει λόγο ο FAO, μετράει απώλειες η καλλιέργεια σκληρού στη Β. Ελλάδα.

Παράλληλα, µειωµένη θα είναι και η παραγωγή της Ρωσίας (-5,5 εκατ. τόνους), της Ουκρανίας (-2,75 εκατ. τόνους) και της Ινδίας (-6 εκατ. τόνους).

Γενικά, η παραγωγή σιταριού εκτός ΗΠΑ, θα είναι µειωµένη κατά 9,2 εκατ. τόνους µε τις µειώσεις σε ΕΕ, Ινδία, Ρωσία και Ουκρανία να αντισταθµίζουν τις αυξήσεις σε Κίνα, Τουρκία, Μαρόκο, Αυστραλία, Ιράν και Συρία.

Ειδικότερα, η παραγωγή σιταριού της ΕΕ -µε βάση τις προβλέψεις του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας- θα φτάσει το 2015/16 τους 150,29 εκατ. τόνους από 156,45 εκατ. τόνους την περασµένη χρονιά, την ώρα που η παραγωγή των ΗΠΑ αναµένεται αυξηµένη κατά 3,04% στους 56,81 εκατ. τόνους (είναι το 2η υψηλότερη αµερικανική παραγωγή σιταριού που έχει καταγραφεί).  Σηµαντικό ρόλο θα διαδραµατίσουν και οι ισοτιµίες των νοµισµάτων µε το αδύναµο ευρώ να στηρίζει τις εξαγωγές της ΕΕ τοποθετώντας την στη θέση του µεγαλύτερου στον κόσµο εξαγωγέα σιταριού, παρά την αύξηση στις εξαγωγών των ΗΠΑ κατά 7,51% στους 25,17 εκατ. τόνους. Παράλληλα, µείωση της τάξης του 4,82% θα σηµειώσουν τα τελικά αποθέµατα της ΕΕ τη σεζόν 2015/16 στους  14,01 εκατ. τόνους, ενώ στις ΗΠΑ θα είναι αυξηµένα κατά 11,75% στους 21,58 εκατ. τόνους.

Συγκρατηµένες προβλέψεις από FAO

Σε αντίθεση µε το USDA, που εκτιµά ότι η παγκόσµια παραγωγή σιταριού θα φτάσει τους 718,9 εκατ. τόνους ο Οργανισµός Τροφίµων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) προβλέπει µείωση µόλις κατά 2,9 εκατ. τόνους στους 719,1 εκατ. τόνους παγκοσµίως στο σιτάρι το 2015/16.

Συνολικά, ο FAO υποστηρίζει ότι η παραγωγή δηµητριακών (σιτάρι και δευτερεύοντα δηµητριακά) το 2015-2016 θα πέσει κατά 39,1 εκατ. τόνους στους 2,51 δισ. τόνους, σηµειώνοντας µείωση της τάξης του 1,5% σε σχέση µε τα επίπεδα του 2014. Τα µεγαλύτερο µερίδιο στη µείωση των καλλιεργειών θα έχει το καλαµπόκι, υποστηρίζει ο Οργανισµός.

Τα τελικά αποθέµατα δηµητριακών στα τέλη της εµπορικής σεζόν 2015/16 αναµένεται να φτάσουν τους 626,6 εκατ. τόνους (µείωση περίπου 3%) από τα εξαιρετικά υψηλά αρχικά αποθέµατα.

Επιπλέον οι αναλυτές του FAO, σηµειώνουν ότι στα χαµηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2010 υποχώρησαν οι τιµές των τροφίµων τον Απρίλιο, µε την αυξηµένη προσφορά, το χαµηλότερο κόστος ναύλων και την υποτονική ζήτηση λόγω της υποχώρησης των νοµισµάτων από αναδυόµενες αγορές να πιέζουν προς τα κάτω τις τιµές των γεωργικών προϊόντων. Γεγονός που παραπέµπει σε µειωµένο κόστος εισαγωγής ειδών διατροφής ανά τον κόσµο. Οι καθοδικές τάσεις στις διεθνείς τιµές των τροφίµων θα συνεχιστούν, εκτιµά ο FAO στην εξαµηνιαία έκθεσή του για την παραγωγή και τις τιµές βασικών τροφίµων.

Στο προσκήνιο των προβλέψεων USDA και FAO, το φως της δηµοσιότητας είδε πρόταση του Φαν Σέγκεν, προέδρου του διεθνούς ινστιτούτου International Food Policy Research Institute (IFPRI) που ζητά από την Κίνα να αποµακρυνθεί από το σύστηµα επιδοτήσεων των τιµών στα σιτηρά καθώς κρατά δέσµιο τη χώρα και εγκλωβίζει τους παραγωγούς.

Συγκεκριµένα, ο κορυφαίος παραγωγός σιταριού και ρυζιού στον κόσµο αγοράζει τα εγχώρια σιτηρά σε τιµές πολύ υψηλότερες από αυτές που επικρατούν στη διεθνή αγορά, προκαλώντας πρόσθετα οικονοµικά βάρη στη χώρα και αύξηση αποθεµάτων.