Δευτέρα 28.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ πριν τη σύνοδο κορυφής

01.03.2016

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, στις 10 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου.

Να θυμίσουμε πως οι δύο άνδρες συναντήθηκαν ξανά στις 16 Φεβρουαρίου και συζήτησαν για τις μεγάλες προκλήσεις του προσφυγικού ενώ παράλληλα είχαν υπογραμμίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Σήμερα ο Τουσκ ήταν στη Βιέννη, στον πρώτο σταθμός μίας πολυήμερης περιοδείας σε χώρες της Ε.Ε. και των Βαλκανίων, με διαδοχικές του επισκέψεις στη Σλοβενία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, την Ελλάδα και την Τουρκία, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου για την προσφυγική κρίση, με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Πίεση στην Τουρκία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα ζητήσει από την Άγκυρα να δεσμευτεί «περισσότερο» για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία την Πέμπτη και την Παρασκευή, πριν από τη σύνοδο των Βρυξελλών.

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη, όπως έχει ήδη δείξει, να χορηγήσει ουσιαστική οικονομική βοήθεια στις χώρες που γειτονεύουν με τις εμπόλεμες ζώνες», είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη από τη Βιέννη. «Όμως ταυτόχρονα, αναμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα δεσμευτούν περισσότερο, μια αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτό θα είναι το θέμα των συζητήσεων που θα έχω στην Τουρκία», πρόσθεσε.

«Πίσω στη Σένγκεν»

Ο Τουσκ συναντήθηκε σήμερα (Τρίτη) με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, υπογραμμίζοντας ότι «Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στον αγώνα μας απέναντι στη μεταναστευτική κρίση. Αποκαλείται ”Πίσω στη Σένγκεν”».

Οι δύο ηγέτες φαίνεται να συμφώνησαν πως μόνον ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οδηγήσει σε έξοδο από την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παράλληλα με μία αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων, η Ε.Ε. πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού τις ανθρωπιστικές συνέπειες των αποφάσεών της και να υποστηρίξει προπάντων την Ελλάδα, καθώς, όπως τόνισε, «η δοκιμασία του ευρωπαϊσμού μας θα συνίσταται, αφενός στην επιστροφή στο καθεστώς της Συνθήκης Σένγκεν και αφετέρου στη συμπαράστασή μας προς την Αθήνα, στη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως «η Αυστρία δεν είναι η αίθουσα αναμονής για τη Γερμανία» και επανέλαβε την γραμμή της αυστριακής κυβέρνησης εναντίον μίας πολιτικής μεταφοράς προσφύγων. Υπενθύμισε πως η χώρα του τον περασμένο χρόνο δέχθηκε 90.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου και ανέλαβε τη βασική περίθαλψη των αναζητούντων προστασία. Ο αριθμός αυτός είναι κατά κεφαλή μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στη Γερμανία, σημείωσε ο κ. Φάιμαν και πρόσθεσε ότι εάν η Ευρώπη δράσει ανάλογα με το ανώτερο όριο των 37.500 που έχει θέσει για εφέτος η Αυστρία, θα μπορούσαν να πάρουν εφέτος άσυλο στην Ευρώπη πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρατήρησε πως η Αυστρία βρέθηκε «στο μάτι του κυκλώνα» κατά τους τελευταίους μήνες. Υπενθύμισε πως κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε ότι όλες οι χώρες-μέλη χωρίς εξαίρεση θα εφαρμόζουν και πάλι τους κοινούς κανόνες της Συνθήκης Σένγκεν, ωστόσο αναγνώρισε ότι αυτό δεν είναι εύκολο για όλους.

Πηγή: efsyn.gr