Τρίτη 25.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Χρήστος Σιμορέλης: «Ερώτηση σχετικά με τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης»

23.06.2016

Ερώτηση, η οποία απευθυνόταν προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και κατατέθηκε από Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, υπέγραψε ο Βουλευτής Τρικάλων Χρήστος Σιμορέλης με θέμα την ανανέωση της θητείας και την ένταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.

Στην ερώτηση γίνεται μια εκτενής αναφορά των προβλημάτων των ατόμων που βρίσκονται σε αυτό το εργασιακό καθεστώς και αναγνωρίζεται ότι ο κατακερματισμός των εργασιακών δικαιωμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν χωρίς να δημιουργεί νέα προβλήματα και σοβαρές δυσλειτουργίες στον κρίσιμο τομέα της Πυρόσβεσης.

Με αυτά ως δεδομένα, ερωτάται ο Υπουργός για τα μέτρα που θα λάβει για τη μονιμοποίηση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και για τις ενέργειες που θα προωθήσει προκειμένου να παραταθεί η ισχύς του πίνακα επιλαχόντων για τουλάχιστον δύο χρόνια, ώστε αν προκύψουν κενά λόγω αποχωρήσεων ή συνταξιοδοτήσεων να καλυφθούν από τους επιλαχόντες.

Επισυνάπτεται η ερώτηση για περισσότερες πληροφορίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και
Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την ανανέωση της θητείας και την ένταξη ως μόνιμων στο Πυροσβεστικό Σώμα των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης αναφορικά με τις αλλαγές που επέρχονται ως αποτέλεσμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 13727 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, ορίστηκαν η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για την ανανέωση της θητείας και την υποβολή αίτησης μονιμοποίησης στο Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΠΠΥ). Όπως ισχύει σήμερα η σχετική νομοθεσία, αίτημα υποβολής μονιμοποίησης έχουν όλοι οι ΠΠΥ που μεταξύ άλλων προϋποθέσεων δεν έχουν συμπληρώσει το 41ο έτος ηλικίας.

Όμως, με δεδομένο ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των μονίμων πυροσβεστών αυξάνονται, η δυνατότητα των ΠΠΥ να επιτύχουν τη μονιμοποίησή τους περιορίζεται εξαιτίας του δικού τους ηλικιακού ορίου, το οποίο ενώ θα έπρεπε να αυξηθεί αναλογικά, αντιθέτως παραμένει σταθερό. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι οι ΠΠΥ αδικούνται και από το γεγονός ότι στην περίπτωση των δημοτικών αστυνομικών που αιτούνται μονιμοποίηση στην ΕΛ.ΑΣ., το όριο ηλικίας είναι τα 45 χρόνια.

Με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης συνδέεται και ένα ακόμα πρόβλημα, το οποίο αφορά τον πίνακα επιλαχόντων ΠΠΥ, του οποίου η ισχύς λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Είναι εύκολα κατανοητό ότι η ταυτόχρονη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η μη παράταση της ισχύος του εν λόγω πίνακα για τουλάχιστον δύο χρόνια θα έχει ως αποτέλεσμα η προσδοκία και το δικαίωμα στην εργασία να σταματήσει στο τέλος αυτής της χρονιάς.

Επειδή το εργασιακό καθεστώς πολλαπλών ταχυτήτων και ο κατακερματισμός των εργασιακών δικαιωμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν χωρίς να δημιουργεί νέα προβλήματα και σοβαρές δυσλειτουργίες στον κρίσιμο τομέα της Πυρόσβεσης

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Τι μέτρα θα λάβει ώστε να υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των ορίων ηλικίας για τη μονιμοποίηση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης;

2) Ποιες ενέργειες θα προωθήσει προκειμένου να παραταθεί η ισχύς του πίνακα επιλαχόντων για τουλάχιστον δύο χρόνια, ώστε αν προκύψουν κενά λόγω αποχωρήσεων ή συνταξιοδοτήσεων να καλυφθούν από τους επιλαχόντες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καραγιαννίδης Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαρδάκης Σωκράτης

Βάκη Φωτεινή

Γιαννακίδης Στάθης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Καραναστάσης Απόστολος

Μιχελογιαννάκης Γιάννης

Μορφίδης Κώστας

Μουσταφά Μουσταφά

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαξεβανάκης Δημήτρης

Σιμορέλης Χρήστος

Σκούφα Ελισσάβετ

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στέφος Γιάννης

Τζούφη Μερόπη

Τσίρκας Βασίλης

Τσόγκας Γιώργος

Ψυχογιός Γιώργος