Τετάρτη 22.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους εργαζόμενους στην «Ηλεκτρονική Αθηνών»

19.04.2016

Στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής το ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, σχετικά με τους 450 εργαζόμενους στην «Ηλεκτρονική Αθηνών».

Στην Επίκαιρη Ερώτηση μεταξύ άλλων, καταγγέλλεται ότι «οι εργαζόμενοι βρίσκονται “στον αέρα”, αφού η εργοδοσία δεν έχει προχωρήσει σε καταγγελία των συμβάσεων» και ότι «η εργοδοσία, που δεν έχει προσέλθει στις δύο προγραμματισμένες τριμερείς συναντήσεις, δεν έχει κάνει καμιά ενημέρωση στους εργαζόμενους, δεν έχει δεσμευτεί για την αποζημίωσή τους και τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, που απορρέουν από τις συμβάσεις τους».

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η επιχείρηση συσσώρευσε κέρδη με την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Επέβαλε μειώσεις μισθών, προχώρησε σε απολύσεις. Έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τους εργαζόμενος να προσφέρουν το μισθό ενός μήνα για να συμβάλουν με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη της εταιρείας», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Αναδεικνύονται, επίσης, οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, «που όχι μόνο – όπως και οι προηγούμενες – με την πολιτική της προστατεύει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που με το νομοθετικό πλαίσιο, που έχει ψηφίσει, περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων (αποζημιώσεις κ.ά.) σε σχέση με αυτά των άλλων πιστωτών της εταιρείας, αλλά και εμπαίζει τους εργαζόμενους παραπέμποντάς τους στα διάφορα κακοπληρωμένα προγράμματα τύπου “voucher” και παροτρύνοντάς τους να διεκδικήσουν δικαστικά τις αποζημιώσεις τους».

Με την Επίκαιρη Ερώτηση, το ΚΚΕ απαιτεί:

► Να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, που απορρέουν από τις συμβάσεις τους και να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις των εργαζομένων, με προτεραιότητα έναντι των αξιώσεων των τραπεζών και του Δημοσίου από την εταιρεία.

► Να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο ταμείο ανεργίας για όλο το διάστημα που θα βρίσκονται στην ανεργία και να υπάρξει άμεση στήριξή τους με καταβολή έκτακτου επιδόματος.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ