Σάββατο 02.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρέμβαση Σιμορέλη για φαρμακευτικές εταιρίες

14.03.2019

Σε πολιτική συζήτηση στο OPEN TV, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 5.30» με την Αμαλία Κάντζου και τον Βαγγέλη Γιακουμή, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης, 13 Μαρτίου, ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Χρήστος Σιμορέλης. Η συζήτηση εξελίχθηκε γύρω από τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας, όπως τα σκάνδαλα στο χώρο του φαρμάκου, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και τις ευρωεκλογές.

Αρχικά ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην αποκάλυψη του νέου σκανδάλου στο χώρο του φαρμάκου. Κυβερνήσεις και υπουργοί της περιόδου 2006-2010 χάρισαν σε φαρμακευτικές εταιρίες 241 εκατ. ευρώ, παραλείποντας να εκδώσουν υπουργικές αποφάσεις για την είσπραξη ποσών που δικαιούνταν να λάβει το Δημόσιο ως επιστροφή (έκπτωση) επί του τζίρου των φαρμάκων. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη «παράλειψη» που προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο και διαπιστώθηκε μετά από εμπεριστατωμένους ελέγχους που διενήργησαν το υπουργείο Εργασίας και οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Ο φάκελος με τα στοιχεία απεστάλη ήδη στη Δικαιοσύνη ενώ τα αρμόδια υπουργεία θα προχωρήσουν σε νομοθετική παρέμβαση η οποία θα εξασφαλίζει ότι το Δημόσιο θα λάβει τα ποσά που δικαιούται για το rebate των φαρμάκων.

Ο κ. Σιμορέλης τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο οδηγήθηκε η χώρα σε περιπέτειες, κάποιοι βούλιαξαν και ρήμαξαν τον τόπο για να κάνουν δωράκια σε φίλους επιχειρηματίες, μεγάλα συμφέροντα και πολυεθνικές. Φυσικά δε θα είχαμε φτάσει σε αυτήν την αποκάλυψη εάν δεν υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση από αυτήν την κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια να ανοίξει θεσμικά το θέμα της διερεύνησης του “πάρτι” στον τομέα της Υγείας και του φαρμάκου. Σήμερα θεσμοθετείται ένα απλό, διαφανές, προβλέψιμο και βιώσιμο σύστημα τιμολόγησης που υπερβαίνει τις μνημονιακές επιταγές. Αυτό που πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει είναι να εδραιώνεται καθημερινά ένα κλίμα ασφάλειας για την εγγυημένη κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των πολιτών της χώρας μας.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία, επισήμανε ότι στο τελευταίο Eurogroup επιβεβαιώθηκε η αναπτυξιακή και θετική πορεία της Ελλάδας. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο και βγήκαμε στις αγορές εκδίδοντας δεκαετές ομόλογο με απόδοση 3,9%. Απέναντι στην καταστροφολογία της ΝΔ αποδεικνύεται στην πράξη ότι η οικονομία μετά από πολλά χρόνια ύφεσης ανακάμπτει επιστρέφοντας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ταυτόχρονα η χώρα μετά από χρόνια κοινωνικών εντάσεων επανέρχεται στην κανονικότητα σε συνθήκες κοινωνικής ειρήνης. Ακόμη έρχεται μέσα στο επόμενο διάστημα η νομοθετική ρύθμιση για την πρώτη κατοικία αφού καθοριστούν κάποιες τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες σε σχέση με το πεδίο εφαρμογής του νόμου για τις μη συστημικές τράπεζες. Ακολούθως θα γίνει εκταμίευση του 1δις μέσα στο Μάρτη.

Τέλος ο κ. Σιμορέλης σημείωσε ότι οι Ευρωεκλογές θα κρίνουν το μέλλον της Ηπείρου. Στην Ελλάδα βλέπουμε τη ΝΔ να φλερτάρει ανοιχτά με τις νέες πολικές τάσεις της «εναλλακτικής δεξιάς» των κκ Κουρτς, Όρμπαν κλπ. Στελέχη της υιοθετούν ένα μισαλλόδοξο λόγο που φλερτάρει ανοιχτά με τον εθνικισμό και την ακροδεξιά και την ίδια στιγμή είναι ακραία νεοφιλελεύθερος. Οι πολίτες θα πρέπει να απορρίψουν αυτήν την πολιτική επιλογή της ΝΔ και αντίθετα να υποστηρίξουν το πολιτικό στρατόπεδο που θέλει να αντιπαρατεθεί με τη λιτότητα και να δημιουργήσει όρους ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

[fbcomments]