Δευτέρα 04.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις καταστροφές από τη χαλαζόπτωση στο Δήμο Πύλης

29.06.2016

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με την άμεση καταγραφή των ζημιών από την πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του Δήμου Πύλης , ώστε να αποζημιωθούν το γρηγορότερο οι αγρότες και να υπάρξει άμεση μέριμνα για αντιχαλαζική προστασία . Αναλυτικά, το κείμενο:

«ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση στα Δημοτικά Διαμερίσματα. του Δήμου Πύλης

Καταστροφικές ζημιές από την έντονη χαλαζόπτωση υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες (καλαμπόκι, βαμβάκι, τριφύλλι, μποστανοειδή, οπωροκηπευτικά κα.) στα Δ.Δ. του Δήμου Πύλης (Λυγαριά -Γόμφοι –Παλαιομονάστηρο κ.α.).

Η καταστροφή της παραγωγής στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική. Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των μικρομεσαίων παραγωγών, όπου τα υπέρογκα καλλιεργητικά έξοδα σε συνδυασμό με τα εξοντωτικά αντιαγροτικά μέτρα από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί πιστά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, (φορολογία, αύξηση ΦΠΑ-αυξημένα ασφάλιστρα ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ και άλλα χαράτσια) καθιστούν αδύνατη την επιβίωσή τους.

Επιβάλλεται άμεση, γρήγορη και δίκαιη εκτίμηση και καταγραφή με πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή και όχι μέρος της.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Έγκαιρα να προχωρήσουν οι καταγραφές και οι εκτιμήσεις μιας και σημειώνονται καθυστερήσεις σε άλλες περιπτώσεις.
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να δίνονται αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς
  • Να υπάρξει άμεση μέριμνα για επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική προστασία ώστε να μη χάνουν οι παραγωγοί τους κόπους μιας χρονιάς.»

Οι Βουλευτές

Γιώργος Λαμπρούλης

Κώστας Στεργίου

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

[fbcomments]