Τετάρτη 01.02.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Παναγιώτα Δριτσέλη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών

24.11.2018

Από το σχολείο μέχρι τους φορείς των κοινωνικών πολιτικών, η ενίσχυση των δυνατοτήτων θετικής δράσης είναι μονόδρομος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών καλούμαστε όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε το βάθος του προβλήματος και να αναζητήσουμε συλλογικές απαντήσεις, σπάζοντας τη σιωπή, τον φόβο ή την αδιαφορία.

Η βία κατά των γυναικών, μέσα στην οικογένεια, στο επάγγελμα, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και προσωπικής ζωής συνεχίζει να αναπαράγεται, αλλάζοντας όψεις, βαδίζοντας παράλληλα με την όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων.

Στην Ελλάδα, η έξαρση πολλαπλών παράλληλων κρίσεων δημιούργησε νέες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, γυναίκες πρόσφυγες, γυναίκες άνεργες, γυναίκες σε κατάσταση ακραίας φτώχιας, γυναίκες θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Ταυτόχρονα, όμως, η βία κατά των γυναικών παραμένει ως υπόκωφο φόντο και στις πιο μοντέρνες εκφράσεις του lifestyle. Τα πρότυπα των γυναικών που ταπεινώνονται από πάνελ κριτών, που υφίστανται το σεξιστικό παραλήρημα των πιο “glamorous” πλατό της τηλεόρασης δεν είναι δυνατόν να αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

Σε αυτές τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις η απάντηση μπορεί να είναι μόνο η ισχυροποίηση των μηχανισμών ευαισθητοποίησης, προστασίας και στήριξης. Από το σχολείο μέχρι τους φορείς των κοινωνικών πολιτικών, η ενίσχυση των δυνατοτήτων θετικής κοινωνικής δράσης είναι μονόδρομος. Ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας αποτελεί διαχρονικά την πιο αποτελεσματική απάντηση.

[fbcomments]