Κυριακή 05.12.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παναγιώτα Δριτσέλη: Ερώτηση για την παράταση των προθεσμιών ανανέωσης αδειών λαϊκών αγορών

18.02.2016

«Παράταση της διαδικασίας ανανέωσης των επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών».

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη, σχετικά με την παράταση των προθεσμιών που αφορούν στην ανανέωση των επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών. Όπως επισημαίνει η βουλευτής στην ερώτησή της, οι λαϊκές αγορές αποτελούν εγγυητή της διατροφικής επάρκειας και ασφάλειας για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η στήριξη τους και η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους. Η Κυβέρνηση με αυτό τον γνώμονα ήδη έχει παρατείνει τις σχετικές προθεσμίες για την ανανέωση των αδειών από τον Ιανουάριο του 2015 που ανέλαβε, δίνοντας ταυτόχρονα στους επαγγελματίες την δυνατότητα να αποκτήσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα μέσω των ρυθμίσεων των 100 δόσεων. Εντούτοις, κάποιοι επαγγελματίες δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν αυτές τις ρυθμίσεις και δεν έχουν ακόμη ανανεώσει τις άδειές τους. Η βουλευτής προτείνει στο πλαίσιο αυτό μία τελευταία ολιγόμηνη παράταση για να μπορέσουν και οι τελευταίοι επαγγελματίες να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2016

Προς τον κύριο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Θέμα : Παράταση της διαδικασίας ανανέωσης των επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών.

Οι λαϊκές αγορές της χώρας αποτελούν κύτταρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα δίνουν την δυνατότητα, σε συνθήκες οξείας οικονομικής κρίσης. σε χιλιάδες πολίτες να έχουν πρόσβαση στην διατροφική επάρκεια και ποιότητα. Από το 2014 έχει ξεκινήσει μία διαδικασία ανανέωσης των αδειών που αφορούν τις επαγγελματικές άδειες πωλητών λαϊκών αγορών. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις αυτής της διαδικασίας είναι η προσκόμιση από τους επαγγελματίες της απαραίτητης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητα.

Η Κυβέρνηση το τελευταίο έτος και πλέον έχει προβεί σε μια σειρά από παρατάσεις στις προθεσμίες αυτής της διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα γενικότερα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα της χώρας. Ταυτόχρονα, δόθηκε από την Κυβέρνηση στους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, όπως και σε όλους τους πολίτες, η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους μέσω των ρυθμίσεων των 100 δόσεων. Παρόλο που οι ρυθμίσεις αυτές παρείχαν ένα επαρκές πλαίσιο για την πρόσβαση στην απαραίτητη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, πολλοί επαγγελματίες λαϊκών αγορών δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την διαδικασία ανανέωσης των αδειών τους.

Επειδή η τελευταία παράταση για την διαδικασία ανανέωσης των επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών λήγει στις 29 Φεβρουαρίου 2016.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Προτίθεται να προβεί στην παράταση της σχετικής προθεσμίας, ώστε να προσκομίσουν τις απαραίτητες φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, οι οποίοι δεν τις έχουν προσκομίσει μέχρι σήμερα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος