Τρίτη 19.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ομιλία του Αθανάσιου Παπαδόπουλου στην ολομέλεια της βουλής για το παράλληλο πρόγραμμα

20.02.2016

«Τέτοιες στιγμές όλοι πρέπει να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο, να ξεπερνάμε τις τυπικότητες και τις αρμοδιότητες και να προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Η Περιφέρεια προσπαθεί με πράξεις και όχι με λόγια να στηρίξει όλους αυτούς που αγωνίζονται για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας». Ξέρετε ποιος τα λέει όλα αυτά; Ο ανιψιός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε μια σύσκεψη που έγινε από κοινού, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της 5ης ΥΠΕ, στην οποία παρευρίσκονταν και ο Υποδιοικητής, ο Μιχάλης Βενιζέλος. Συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις δομές των υπηρεσιών υγείας, στα Κέντρα Υγείας, στα περιφερειακά ιατρεία, στα νοσοκομεία.

Κοιτάξτε που καταλήξαμε. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προβαίνει άμεσα στις εξής δράσεις: Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την 5η ΥΠΕ για την παροχή οικονομικής βοήθειας για την αγορά αναλώσιμων, παροχή καυσίμων για την κίνηση των ασθενοφόρων, όταν καθίσταται ανάγκη, παροχή επιδόματος στους επικουρικούς γιατρούς και στους γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου που θα υπηρετούν σε περιοχές άγονες, απομακρυσμένες και προβληματικές της Περιφέρειας μέχρι του ποσού των 400 ευρώ ανά γιατρό μηνιαίως για όλη τη διάρκεια της θητείας.

Αυτή τη συμφωνία δεν μπορούσαν να την υλοποιήσουν. Χρειάζεται να περάσει αυτό που περνάμε τώρα σ’ αυτό το σχέδιο νόμου. Χρειάζεται να ξεφύγουμε από τη δαιμονολογία, στην οποία κατέφυγαν πάρα πολλοί γιατί μπήκαν στον πειρασμό, καθώς κάποιους τους τρελαίνει η ιδέα ότι πέραν των εφαρμοστικών νόμων υπάρχει πολιτική, η οποία είναι ένα παράλληλο πρόγραμμα προς τους εφαρμοστικούς νόμους, τους νεοφιλελεύθερους, τους μονεταριστικούς, αυτούς που επιβλήθηκαν στη χώρα, σε μία υπερχρεωμένη χώρα, αλλά επιβλήθηκαν με τρόπο που να δημιουργεί τραγικά κοινωνικά προβλήματα και καταστροφική ύφεση.

Η χώρα έχει την ανάγκη να δει με τις δράσεις σε όλα τα επίπεδα που αφορούν την κοινωνία, αλλά και σε όλα τα επίπεδα στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί η προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, πώς μπορεί να υπάρξει το πρόγραμμα εθελοντικής ανάπτυξης που χρηματοδοτείται, αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι, με 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020, το νέο ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, το νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που παραδίδεται τον επόμενο μήνα.

Όλα αυτά, μαζί μ’ αυτά που νομοθετήσαμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μαζί μ’ αυτά που βάζουμε εδώ, αποτελούν αυτό που είναι η μεγάλη ανάγκη της χώρας, να προχωρήσει δηλαδή σ’ αυτό που είναι η συνολική της ανασυγκρότηση. Καταλαβαίνουμε ότι τα ζητήματα της υγείας, η ολοκλήρωση ενός δημόσιου, αποτελεσματικού, ποιοτικού, δωρεάν συστήματος υγείας, στη σημερινή Ελλάδα είναι ένα τεράστιο καθήκον, για το οποίο γίνονται όλες αυτές οι προσπάθειες που νομοθετούνται εδώ και όλες εκείνες που θα ακολουθήσουν. Ήδη, πάρα πολλοί σας μίλησαν για το τι είναι ακριβώς αυτά που νομοθετούμε, αλλά ακολουθεί γι’ αυτούς που έχουν απορίες και το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας με δομές στις γειτονιές και με όλα εκείνα που θα δώσουν τη δυνατότητα και για προγράμματα εφημερίας τουλάχιστον μέχρι τις 22.00΄ η ώρα, όπως και οι αλλαγές στο διοικητικό σύστημα της χώρας, των υγειονομικών περιφερειών, των νοσοκομείων, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για να λειτουργεί και αξιοκρατικά και συμμετοχικά.

Επίσης, ακολουθεί το φάρμακο που είναι δημόσιο αγαθό, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και, βέβαια, η επείγουσα περίθαλψη με αυτοτελή τμήματα επειγόντων περιστατικών με τρόπο που το ΕΚΑΒ θα μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του παντού, με συγκεκριμένο τρόπο ειδικά απέναντι στους κατοίκους των νησιών μας, στις δυσπρόσιτες περιοχές. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να δοθούν πάρα πολλά κίνητρα, πάρα πολλές δυνατότητες και στο έμψυχο δυναμικό, αλλά πρέπει να καταβάλουμε και προσπάθειες για να μπορέσουμε να έχουμε πραγματικά σε όλη τη χώρα ένα ποιοτικό σύστημα υγείας.

Αυτά, λοιπόν, τα οποία αποτελούν τη νομοθετική μας πρωτοβουλία ασφαλώς και ενοχλούν όλους εκείνους που θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο. Νομίζω, λοιπόν, ότι οι αποδείξεις που δίνονται, δίνονται με συγκεκριμένο τρόπο και με εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων. Δεν θα σας πω δεδομένα τα οποία ήδη έχουν αναφερθεί. Θα σας πω, όμως, ότι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για το 2016 έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί και τα 100 εκατομμύρια ευρώ που θα πιάσουν τόπο για να μπορέσει να γίνει η συνολική μας παρέμβαση απέναντι στους ανασφάλιστους από έναν προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ο οποίος είναι αυξημένος κατά 502 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει μεταβιβάσεις 900 εκατομμυρίων ευρώ προς τα νοσοκομεία έναντι 700 εκατομμυρίων ευρώ το 2015.

Προβλέπει ότι σ’ αυτό το χρονικό διάστημα θα έχουμε από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα νοσοκομεία 1.214.000 εκατομμύρια ευρώ, από τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν προς την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση 2.696.000 εκατομμύρια ευρώ που είχαν φθάσει οι οφειλές και προς τα νοσοκομεία 1.214.000 εκατομμύρια ευρώ και βέβαια από την απόδοση στο ΕΣΥ των 714 εκατομμυρίων ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Και όλα αυτά, μέσω μεταβιβαστικών πληρωμών, φτιάχνουν ότι ο κοινωνικός προϋπολογισμός για το 2016 ανεβαίνει κατά 823 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, μια συγκεκριμένη παρέμβαση την οποία κάνει η Κυβέρνηση σε πολύ αντίξοες συνθήκες -παγκόσμιες, ευρωπαϊκές- και αποδεικνύει ότι και μέσα σε αυτό το τοπίο μπορεί να υπάρχουν πρωτοβουλίες που να οδηγούν στα ιστορικά καθήκοντα ανασυγκρότησης που ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση.