Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επιστολή Αγοραστού για εξόφληση της νιτρορύπανσης

25.05.2015

Επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου απέστειλε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ζητώντας την εξόφληση των οφειλομένων στους συμμετέχοντες γεωργούς στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης για τα έτη 2012 και 2013.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αγοραστός επικαλούμενος τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος στο περιβάλλον και στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, ζητεί από το Υπουργείο να προχωρήσει στην προετοιμασία για την προκήρυξη και νέου προγράμματος, ώστε η χώρα να μπορέσει να διεκδικήσει και να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια, που βρίσκονται γι’ αυτό το σκοπό στον δεύτερο πυλώνα της νέας ΚΑΠ.

Μεταξύ άλλων η επιστολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά στην περιοχή της Θεσσαλίας από το 1995 έως και σήμερα, με τις ετήσιες εκθέσεις παρακολούθησης να κρίνουν θετική την αποτελεσματικότητά του.

Στην πράξη, η εφαρμογή του προγράμματος το οποίο χρόνο με τον χρόνο προσέλκυε το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων γεωργών, πέτυχε να μειωθούν οι ποσότητες εφαρμοζόμενων λιπασμάτων, να περιοριστεί η κατανάλωση νερού για αρδευτικές ανάγκες και να δημιουργηθούν χώροι οικολογικής αντιστάθμισης.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος, σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη του 2011.

Συνολικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ενταχθεί 165.411,53 στρέμματα για τη διετία και 247.030,96 για την πενταετία.

Το ποσό ενίσχυσης της πενταετίας ανέρχεται στα 35.230.554,04 ευρώ και της διετίας στα 8.701.910,92 ευρώ για όλη τη Θεσσαλία.

Για το έτος 2012 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πληρωμή και έκτοτε παρόλο που οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν διεκπεραιώσει τους διοικητικούς ελέγχους, δεν έχουν προχωρήσει οι πληρωμές για το 2013, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει ανοίξει ακόμα το σύστημα».