Πέμπτη 12.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μνήμη Νίκου Μπελογιάννη

31.03.2015

«Εμείς αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από εκείνους που μας κατηγορούν. Το αποδείξαμε τότε που η λευτεριά, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα βρίσκονταν σε κίνδυνο. Παλεύουμε για να ξημερώσουν και για την πατρίδα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο. Κι αν χρειαστεί θυσιάζουμε γι’ αυτό και τη ζωή μας».

(Από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη).

 

Κυριακή 30 Μαρτίου 1952, ώρα 4 μεσάνυχτα,  εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, μαζί του και  ο Δημήτρης Μπάτσης, ο Ηλίας Αργυριάδης, Ο Νίκος Καλούμενος, όλοι τους  κομουνιστές, «εχθροί της πατρίδας και κατάσκοποι υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης», βάση τον Α.Ν. 509/1947.

Θύματα του ψυχρού πολέμου των Αμερικανών, που λύνουν και δένουν στη χώρα μας με τη CIA και τον πρέσβη τους, Πιουριφόι. Όργανά τους η  άτολμη και αδύναμη κυβέρνηση Πλαστήρα και η παραστρατιωτική οργάνωση ΙΔΕΑ(ιερός δεσμός ελλήνων αξιωματικών), που αργότερα θα επιβραβευτεί για τις «υπηρεσίες της» και θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας με πραξικόπημα το 1967! ο Γ. Παπαδόπουλος, ο δικτάτορας, είναι ένας εκ των στρατοδικών που καταδίκασαν σε θάνατο τον Ν. Μ. και τους συντρόφους του.

Για την εκτέλεση που έγινε μέρα Κυριακή εσπευσμένα, ίσως και εν αγνοία της κυβέρνησης μήπως και δοθεί χάρη, ο αξέχαστος  Βασίλης Ραφαηλίδης στην ΙΣΤΟΡΙΑ (κωμικοτραγική) ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1830-1974, γράφει: «Οι Κυριακές είναι για τον Κύριο, όχι για το Χάρο. Τις Κυριακές δεν γίνονται εκτελέσεις. Τις Κυριακές και τα μέλη του στρατοδικείου που καταδικάζουν σε θάνατο, και τα μέλη του εκτελεστικού αποσπάσματος που εκτελεί τις θανατικές αποφάσεις των δικαστηρίων και λέγεται εκτελεστικό γι’ αυτό το λόγο, παν στην εκκλησιά. Μια εκτέλεση που γίνεται νύχτα θεωρείται δολοφονία. Οι εκτελέσεις γίνονται ευθύς μετά την ανατολή του ηλίου, ώστε να μπορέσει ο μελλοθάνατος να δει το φως της μέρας για τελευταία φορά. Για τους κομμουνιστές είναι έθιμο, ας το πούμε έτσι, να γυρνούν και να κοιτούν τον ανατέλλοντα ήλιο, πριν στηθούν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα: ο ήλιος θ’ ανατέλλει πάντα σε πείσμα όλων των σκοταδιστών».

Φαλαγκάρας Σταύρος, εκπαιδευτικός