Τετάρτη 28.07.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Γερμανικές εκλογές

03.10.2017

Στον απόηχο των γερμανικών και σε δημοσκόπηση του «Welt am Sonntag», το 56% των Γερμανών εκτιμά ότι ο συνασπισμός «Τζαμάικα» (Χριστιανική Ένωση, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) και όχι ο μεγάλος συνασπισμός (Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλιστές), θα ήταν η καλύτερη λύση για την διακυβέρνηση της Γερμανίας. Αντιθέτως η πλειοψηφία των Γερμανών δεν επιθυμεί την απομάκρυνση του Μάρτιν Σουλτς από την ηγεσία των Σοσιαλιστών.

Το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία αλλάζει. Η εκκωφαντική ήττα των Σοσιαλιστών, η μικρότερη, σε σχέση με τους Σοσιαλιστές, ήττα των Χριστιανοδημοκρατών αλλά πάντως ήττα της Μέρκελ και κυρίως η είσοδος των ακροδεξιών στη γερμανική βουλή με μεγάλο και όχι απλώς με αξιοπρεπές ποσοστό, οδηγούν την καγκελάριο σε αναζήτηση νέων συμμάχων για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεδομένης της απροθυμίας των Σοσιαλιστών να συμμετάσχουν εκ’ νέου στο κυβερνητικό σχήμα.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Ουσιαστικά στην ευρεία και μεγάλη εικόνα της διαχείρισης της κρίσης δεν σημαίνει τίποτε. Το γερμανικό κράτος δεν  πρόκειται να αλλάξει στάση στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Έτσι και αλλιώς εξ’ αρχής ήταν υπέρ των μεγάλων πλεονασμάτων και κατά του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Ίσως όμως με την είσοδο των φιλελευθέρων στην κυβέρνηση να επηρεαστούν διαδικαστικά ζητήματα και πιθανόν οι ελληνικές κυβερνήσεις να νοσταλγήσουν την μεθοδικότητα του εμμονικού Σόιμπλε ο οποίος μάλλον μετακομίζει στην προεδρία της γερμανικής βουλής, όχι επειδή δεν τον θέλουν οι γερμανοί πολίτες, ίσα ίσα, αλλά για να κατευνασθούν οι πολλές αντιπάθειες στην Ευρώπη.

Συνεπώς δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις για την Ελλάδα οπότε καλά θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση να μην διαρρέει και διασπείρει ανησυχία για ενδεχόμενη σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας, λόγω των σκληρών γερμανών φιλελευθέρων, προκειμένου να κρύψει την δικιά της αποτυχία στην οικονομική πορεία της χώρας και την πιθανή λήψη νέων φορομπηχτικών μέτρων για να πιάσει τους στόχους. Το μάθαμε πια το παραμύθι ότι για όλα φταίνε πάντα οι «άλλοι».

Για το μόνο πράγμα που έχει να ανησυχεί η κυβέρνηση είναι ο χρόνος σχηματισμού του νέου κυβερνητικού σχηματισμού και δεν προβλέπεται αυτό να γίνεται πριν τα Χριστούγεννα. Στόχος του Τσίπρα είναι να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση μέσα στον Ιανουάριο, διαδικασία αρκετά επισφαλής πια, καθώς νέοι παίκτες πρόκειται να μπουν στο διαπραγματευτικό πεδίο και μάλλον οι υπόλοιποι θα τους περιμένουν. Και οι καθυστερήσεις δεν είναι προς όφελος της ελληνικής πλευράς.

Για τις επιπτώσεις στο μεταναστευτικό θα τα πούμε άλλη στιγμή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤ.ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ