Τρίτη 10.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά γεωστρατηγικό

17.03.2015

Του Χρήστου Κοντού

Ανήσυχη παρουσιάζεται η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για τις συνέπειες που θα έχει μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Euroinsight, και μάλιστα δηλώνει πρόθυμη να συνδράμει σε «ανορθόδοξες λύσεις», προκειμένου αυτό να αποφευχθεί! Τα «ανορθόδοξα μέτρα» θα απαιτούσαν πολιτική συμφωνία παραμονής στην Ευρωζώνη, η οποία συνοδεύεται κατά τη Γερμανία με δέσμευση σε μεταρρυθμίσεις.

Προφανώς και η σιδηρά κυρία της Γερμανίας έχει αντιληφθεί απόλυτα την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και τον ρόλο που παίζει αυτή στα Βαλκάνια. Προφανώς βέβαια το ήξερε και στο παρελθόν, μόνο που τότε δεν συνέτρεχαν δυο πολύ σημαντικοί λόγοι να βάλει νερό στο κρασί της ή αν θέλετε ακόμη να ρίξει την μύτη της μπρος την ψωροκώσταινα του Τσίπρα.

Ο ένας ήταν οι κυβερνήσεις τις οποίες είχε η χώρα και τελικά αποδείχθηκε πως αυτή διόριζε, μιας και όλοι τους όχι απλά δεν έφερναν καμιά αντίρρηση αλλά τελικά με τα όσα στα μνημόνια υπέγραψαν μόνο το συμφέρον της Ελλάδας δεν υπηρετούσαν.

Ο δεύτερος λόγος και ίσως ο ποιο σημαντικός η ανάφλεξη του πολέμου στην Ουκρανία και η ανάδειξη του Πούτιν σε ηγέτη όχι μόνον μια τεράστιας οικονομική δύναμης αλλά και σε ηγέτη της τεράστιας πολεμικής μηχανής που μέχρι τώρα κοιμόταν.

Χθες σε ντοκιμαντέρ που μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση, έγινε γνωστό πως ήταν έτοιμος να θέσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε επιχειρησιακή ετοιμότητα κατά την περίοδο της εισβολής στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπως ο ίδιος δήλωσε.

Προφανώς όλα αυτά τα γνώριζε η αμερικανική κατασκοπεία (που ξέρει μέχρι και το σώβρακο της Μέρκελ) και δεν είναι διόλου τυχαία η στήριξη της Ελλάδας στην παρτίδα σκάκι που παίζεται αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Μεσογείο.  Και ίσως η Ελλάδα να είναι εκείνο το… κουτάκι που θα δώσει και τον νικητή.