Τετάρτη 28.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Γιώργος Μανώλης: Δεν υπάρχουν λόγοι για γκρίνιες..

08.04.2019

Απάντηση στις γκρίνιες και στα όσα λέγονται στους κύκλους του ΚΙΝΑΛ στα Τρίκαλα για την εκλογή του στην Κ.Ε., δίνει ο γραμματέας του κόμματος στο νομό Γιώργος Μανώλης. Ο ίδιος επισημαίνει πως: «Η απόφαση μου πάντως λήφθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή , και δυστυχώς δεν είχα το χρόνο να ενημερώσω όλους όσους θα ήθελα .Από εκεί και πέρα δεν βλέπω το λόγο να υπάρχει γκρίνια για μια επιλογή που δεν έγινε σε βάρος κανενός». Τέλος δηλώνει πως στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα κάνει γνωστό αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ψηφοδέλτιο του κ. Κρεμμύδα.

 Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

 

  1. Κ. Μανώλη, μια βδομάδα μετά το συνέδριό σας και η αισιοδοξία στον χώρο του ΚΙΝΑΛ για διψήφιο ποσοστό έχει αναπτερωθεί.

 

Το 2ο συνέδριο του Κινήματος μας , είχε ως στόχο να δώσει λύση σε φαινόμενα ασυνεννοησίας , σχεδόν κακοφωνίας, τα οποία θολώνανε το πολιτικό μας μήνυμα . Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών , επισπεύστηκε η πραγματοποίηση του συνεδρίου αυτού , το οποίο ήταν ούτως η άλλως προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί , σε άλλο χρόνο . Όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος , ήταν πολύ σημαντική η πραγματοποίησή του αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο . Πράγματι το κίνημα μας βγήκε ακόμα πιο ενισχυμένο , καθώς επιβεβαιώθηκε με κάθε επισημότητα το κύμα επιστροφής μελών και στελεχών, στο ιδεολογικό τους σπίτι , τη γνήσια προοδευτική παράταξη . Η εκλογή των οργάνων επίσης , έλυσε και ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα μήνες τώρα . Μετά την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής , θα ακολουθήσει η εκλογή, από τα μέλη της , του νέου πολιτικού συμβουλίου , καθώς και του γραμματέα του κόμματος . Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι προχωράμε πιο ενωμένοι από ποτέ , κάτι που επιβεβαιώθηκε από την παρουσία αλλά και από τις ομιλίες όλων των ιστορικών στελεχών , όλων των τάσεων , όλων των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων του Κινήματος.

 

  1. Ενας από τους στόχους του συνεδρίου ήταν να φανεί πως το ΚΙΝΑΛ δεν πάει ούτε αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) ούτε δεξιά (Ν.Δ.). Πιστεύετε πως επιτεύχθηκε;

 

Πιστεύω ότι αυτό το δίλημμα είναι κατά κάποιο τρόπο ψευδεπίγραφο. Πρόκειται πιο πολύ για όνειρα θερινής νυκτός των αντιπάλων μας, πάρα για μια πραγματικότητα. Η επανάληψη αυτού του δήθεν διλήμματος , δείχνει τη μη αποδοχή του δικαιώματος μας να προχωρήσουμε αυτόνομα , με τις δικές μας ιδέες και προτάσεις . Αν πάρουμε ένα ποσοστό άνω του 10% και μαζί με αυτό την Τρίτη εντολή , θα υποχρεώσουμε τα δύο άλλα κόμματα να καθίσουν στο τραπέζι και να αναλάβουν τις ευθύνες τους , όπως ακριβώς κάναμε εμείς , με μεγάλο πολιτικό κόστος , σε όλα τα χρόνια της κρίσης. Σε κάθε περίπτωση , η πρόταση της κυρίας Γεννηματά, ήταν ότι αν τεθεί δίλημμα συγκυβέρνησης , θα μπορούσε να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο , όπου η βάση θα αποφασίσει για την επόμενη μέρα…Έχουμε πρωτοπορήσει ως χώρος πολλές φορές , στο «άνοιγμα» των δημοκρατικών διαδικασιών και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε ξανά . Πάντως εμείς θέτουμε το ίδιο ερώτημα στους άλλους δύο: Με ποιους θα κυβερνήσουν και με ποιο τρόπο ? Θα πάει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ με τους «καμενους», αν είναι πρώτος ? Αν είναι δεύτερος θα σύρει τη χώρα ξανά σε εκλογές η θα συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα για το καλό της ? Αντίστοιχα η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει τις ευθύνες της , κάνοντας ειλικρινείς προσπάθειες δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης , η θα επιλέξει να προχωρήσει μόνη της , με τη δική της συντηρητική ατζέντα , ψάχνοντας απλά για πατερίτσες? Όλα αυτά θα κριθούν όταν έρθει η ώρα…Η συζήτηση αυτή τώρα , είναι κατά την άποψη μου άκαιρη.

 

  1. Παρά το μήνυμα ενότητας που εξέπεμψε η όλη διαδικασία, φαίνεται πως η γραμμή Ανδρουλάκη στην εκλογή μελών της Κ.Ε., πέρασε σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν ακόμη θέματα για την αρχηγία, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη πως είχε εκφράσει τη διαφωνία του για το συνέδριο;

 

Το Κίνημα Αλλαγής , όπως και το ΠΑΣΟΚ , ήταν και είναι χώρος πολυτασικος. Δεν έχω μπει στη διαδικασία να μετρήσω «πόσους έβγαλε ποιος». Αυτή άλλωστε είναι και μια λογική η οποία υποτιμά τα ίδια τα στελέχη μας , και καλό θα ήταν να εκλείψει . Οι όποιοι συσχετισμοί έχουν διαμορφωθεί πάντως , κάθε άλλο παρά αμφισβήτηση δείχνουν. Όταν το κεντρικό όργανο του κόμματος στέλνει μήνυμα ανανέωσης , μέσω των μελών που το απαρτίζουν, όταν το συνέδριο εκπέμπει ένα τόσο ηχηρό μήνυμα συσπείρωσης και όταν το όλον ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εκεί , τότε μπορούμε να πούμε ότι η Κυρία Γεννηματά, όχι μόνο δεν αμφισβητείται αλλά είναι πιο αποδεκτή από ποτέ . Αυτή τη στιγμή όλα τα κεντρικά στελέχη μας ασχολούνται αποκλειστικά με την νίκη στις επερχόμενες εκλογικές μάχες . Αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω.

 

  1. Αυτό που μπορεί επίσης να παρατηρήσει στην εκλογή της Κ.Ε. επιτροπής είναι μια μάχη μεταξύ της σημερινής γενιάς του γραμματέα κ. Χριστουδουλάκη και των παλιών στελεχών… που φαίνεται πολλά να βγήκαν εκτός ή να είχαν τελευταίες θέσεις.

 

Τα ιστορικά και έμπειρα στελέχη του κόμματος , θεωρώ ότι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ανοίξει το δρόμο στη νέα γενιά. Τόσο πανελλαδικά , όσο και στα Τρίκαλα, δεν θα μπορούσε το Κίνημά μας να προχωρήσει , αποκλειστικά με εμάς τους νέους. Η εμπειρία της ζωής , δεν αντικαθίσταται από την ορμή της νιότης. Τίποτα από τα δύο δεν είναι αρκετό από μόνο του , ώστε να οδηγήσει το κίνημα και τη χώρα στην αλλαγή. Παράλληλα, ως γνωστόν η στασιμότητα ενός οργανισμού , μπορεί να τον οδηγήσει σε συρρίκνωση. Κι εμάς το κίνημά μας σφύζει από ζωντάνια και είναι αδύνατο να παραμείνει στάσιμο. Σας δηλώνω πάντως κατηγορηματικά ότι δεν αντιλήφθηκα καμία διαμάχη μεταξύ παλιών και νέων. Ο εμπλουτισμός της νέας Κεντρικής Επιτροπής  με αρκετούς νέους ανθρώπους , είναι πολύ απλά η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων . Τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη  έχουν το δικό τους ρόλο τόσο στην ιστορία του χώρου , όσο και στην οργανωτική του δομή. Ένα ιστορικό στέλεχος δεν χρειάζεται αξιώματα για να προσφέρει , ούτε θέσεις για να επιβραβευθεί. Η κοινωνία γνωρίζει και αξιολογεί την προσφορά όλων . Προσωπικά , δεν μπορώ σκεφτώ την επόμενη μέρα του χώρου μας , χωρίς την ενεργή παρουσία των παλαιότερων στελεχών μας.

 

  1. Με την δική σας εκλογή και μάλιστα σε υψηλή θέση, υπήρξε θέμα; Ακούστηκαν γκρίνιες μιας και δεν είχατε ανακοινώσει πως θα είστε υποψήφιος…

 

Υπήρξε πρόταση προς το πρόσωπο μου , αρκετές ημέρες νωρίτερα , πρόταση που είχα συζητήσει με τους ανθρώπους που συνεργάζομαι στενά τον τελευταίο χρόνο. Η απόφαση μου πάντως λήφθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή , και δυστυχώς δεν είχα το χρόνο να ενημερώσω όλους όσους θα ήθελα .Από εκεί και πέρα δεν βλέπω το λόγο να υπάρχει γκρίνια για μια επιλογή που δεν έγινε σε βάρος κανενός. Πάρα πολλοί  γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές , δεδομένου ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και κρίθηκε σκόπιμη η συμμετοχή τους στο κεντρικό όργανο του κόμματος, προκειμένου η μεταφορά των κατά τόπους μηνυμάτων να γίνεται με αμεσότητα . Η δική μου εκλογή επίσης , δεν στέρησε τη θέση από κάποιο άλλο στέλεχος μας τοπικά, δεδομένου ότι οι θέσεις των υποψηφίων η των εκλεγμένων δεν καθορίζονται ανά νομό. Κάθε υποψήφιος απευθύνεται σε στελέχη από όλη την Ελλάδα. Να σας υπενθυμίσω δε , ότι και όταν ανέλαβα το ρόλο του Γραμματέα, ένα χρόνο πριν, επίσης υπήρξαν γκρίνιες. Αυτά συμβαίνουν και θα συμβαίνουν πάντα . Ήρθε όμως η ώρα να ασχοληθούμε με τα πραγματικά σημαντικά ζητήματα της σημερινής ημέρας. Και αυτά δεν είναι άλλα από τις εργασίες που οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε, ενόψει τον εκλογών που έρχονται, ενωμένοι και απολύτως προσηλωμένοι στον κοινό μας στόχο .

 

  1. Γκρίνιες όμως έχετε και στην Περιφέρεια, όπου μάλιστα αναγκαστήκατε να βγάλετε και ανακοίνωση.

 

Η ανακοίνωση που έβγαλα , είχε σκοπό να υπενθυμίσει ότι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κυρίου Τσιλιμιγκα, έναντι των αντιπάλων του είναι ακριβώς αυτά για τα οποία κάποιοι τον κατηγορούν. Ο κύριος Τσιλιμιγκας δεν είναι πολιτικός , και είναι λάθος να απαιτούμε από εκείνον να ενεργήσει ως τέτοιος. Θα επιλέξει εκείνος τους ανθρώπους που θα τον ακολουθήσουν , το χρόνο που θα δράσει αλλά και τον τρόπο που θα γίνουν τα παραπάνω. Είναι άνθρωπος της προσφοράς και των χαμηλών τόνων. Αν λοιπόν το μειονέκτημα του είναι ότι δεν είναι επικοινωνιακός , αυτό με πείθει ακόμα περισσότερο για το πόσο πετυχημένος περιφερειάρχης θα αποδειχθεί .Ένας άνθρωπος που κοιτάει να είναι καλός σε ότι κάνει και όχι να δείχνει καλός , είναι ότι χρειάζεται ο τόπος μας σήμερα .

 

  1. Στον δήμο θα είστε υποψήφιος; Γιατί ακούστηκε και αυτό.

 

Θα προτιμούσα να ενημερώσω πρώτα τον Κύριο Κρεμμύδα για αυτό , πριν απαντήσω δημόσια σε κάτι τέτοιο. Πολύ σύντομα θα έχει ξεκαθαρίσει. Όπως σας έχω ξανά πει, πιστεύω βαθιά στην υποψηφιότητα του Κώστα, στο ήθος και τις ικανότητες του και κυρίως στην σεμνότητα και την εργατικότητα του. Η συμμετοχή μου η μη στο ψηφοδέλτιο του θα εξαρτηθεί καθαρά από μη πολιτικούς λόγους .