Πέμπτη 09.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

01.06.2017

Απαιτεί την επαναφορά των συντάξεων χηρείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει:Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε χτες ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, σχετικά με την αποκατάσταση του δικαιώματος απονομής της σύνταξης χηρείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016, η κυβέρνηση προχώρησε στην ολοκλήρωση των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Με το αρθ. 12 καθορίζει τις προϋποθέσεις απονομής συντάξεων χηρείας. Σύμφωνα με αυτό, εάν σε περίπτωση θανάτου ο επιζών σύζυγος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος, τότε θα καταβάλλεται η σύνταξη για τρία χρόνια. Εάν κατά τη διάρκεια της τριετίας συμπληρώσει το 55ο έτος, τότε η σύνταξη μετά τη λήξη της τριετίας διακόπτεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους, σε διαφορετική περίπτωση διακόπτεται οριστικά.

Πρόκειται, για τη συγκεκριμένη κατηγορία, ουσιαστικά για κατάργηση του δικαιώματος απονομής συντάξεων χηρείας, παρά το γεγονός ότι ο ασφαλισμένος είχε καταβάλει κανονικά τις εισφορές του.

Ερωτάται η κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για αλλαγή του άρθρου 12 και για την αποκατάσταση του δικαιώματος απονομής της σύνταξης χηρείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

 

Λάρισα 1-6-2017

ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ Γ.  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ