Δευτέρα 04.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ανασχηματισμός… χωρίς ανασχηματισμό από το Κούλη!!!

04.08.2020

Σε μικρής κλίμακας αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο  με το βλέμμα στραμμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης προχώρησε σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να «συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση».
«Με τις επιλογές του» το κυβερνητικό επιτελείο εστιάζει στους στρατηγικούς άξονες που αφορούν «το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Και επιφέρει λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος» και αποτελούν ταυτόχρονα τις στρατηγικές προτεραιότητες τόσο της ΕΕ όσο και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, στη νέα μάλιστα χρηματοδοτική περίοδο που ξεκινά στην ΕΕ, με αφορμή την πανδημία.
Τόσο η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης όσο και η αποτίμηση του έργου συγκεκριμένων υπουργείων στην πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι τα δύο κύρια στοιχεία που αντανακλώνται στις διορθωτικές κινήσεις του κυβερνητικού σχήματος, το οποίο απέχει από τη μορφή και την έκταση του «κλασικού» ανασχηματισμού, δικαιώνοντας τους κυβερνητικούς παράγοντες που έκαναν λόγο για περιορισμένες αλλαγές όλο το τελευταίο διάστημα.
Με αυτά τα δεδομένα, σε κεντρικό πρόσωπο των διορθωτικών αυτών αλλαγών αναδεικνύεται ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης που αναβαθμίζεται σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σκυλακάκης μετέχει επισήμως από την περασμένη Παρασκευή στην πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, με πρόταγμα την αξιοποίηση των 72 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα.

Επίσης, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αναβαθμίζεται ο Νίκος Παπαθανάσης, η συμβολή του οποίου στη διαχείριση της πανδημίας εκτιμήθηκε δεόντως από το Μέγαρο Μαξίμου.
Νέες είσοδοι
Τρία μόνο νέα πρόσωπα εισέρχονται στο κυβερνητικό σχήμα, καλύπτοντας στην πλειοψηφία τους κενά που δημιουργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, με εξαίρεση την πρόσφατη αποχώρηση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Κράνη, η θέση του οποίου δεν πληρώθηκε με τις σημερινές αλλαγές.
Αντίθετα, στο υπουργικό συμβούλιο εισέρχεται ο Καθηγητής, Παναγιώτης Τσακλόγλου, στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο κ. Τσακλόγλου, μάλιστα, συνεργάστηκε στενά με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, όντας και προσωπικοί φίλοι, ήδη από την περίοδο 2011-2, οπότε και συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις απέναντι στην τρόικα. Με την επάνοδο του κ. Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Τσακλόγλου συνέταξε τη μία από τις 2 συνοδευτικές εκθέσεις του Ασφαλιστικού νόμου τον Φλεβάρη του 2020, έκθεση που αφορά την επάρκεια των συντάξεων, με τη επιστημονική σχέση του με τον υπουργό Εργασίας να αποκτά πλέον και θεσμική μορφή.
Καθήκοντα Υφυπουργού αναλαμβάνει και η κ. Ζωή Ράπτη, η μόνη γυναίκα που εισέρχεται στο κυβερνητικό σχήμα σε αυτή τη φάση. Η κ. Ράπτη, βουλευτής πρώτη φορά του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, αναλαμβάνει θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, χαρτοφυλάκιο το οποίο προστίθεται σήμερα στη δομή του υπουργείου Υγείας.
Αντίθετα, το χαρτοφυλάκιο του κ. Γεράσιμου Θωμά (που πήρε «μεταγραφή» στην Κομισιόν) αναλαμβάνει ο Νικόλαος Ταγαράς, Βουλευτής Κορινθίας, ο οποίος εισέρχεται στην κυβέρνηση ως Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Παρά τις αλλαγές περιορισμένης έκτασης, με αυτές επιδιώκεται:

  • Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.
  • Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.
  • Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και την κοινωνία διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με κριτήρια τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, «ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές».
Η τελευταία αποστροφή φαίνεται πως «φωτογραφίζει» κυρίως τον νέο Υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, σηματοδοτώντας το άνοιγμα της κυβέρνησης και προς αυτό το ακροατήριο.
«Μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, ένα ήδη επιτυχημένο κυβερνητικό σχήμα, δέχεται λειτουργικές βελτιώσεις από τον Πρωθυπουργό για να ανταποκριθεί, ακόμη πιο αποτελεσματικά, στις προσδοκίες των πολιτών» τόνισε ο κ. Πέτσας, γνωστοποιώντας σήμερα τα ονόματα των νέων υπουργών, οι οποίοι θα ορκιστούν αύριο στη μία το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σε διάταξη μελλοντικής μάχης
Την ίδια ώρα, η «συμπλήρωση» των όποιων κενών από πλευράς του κ. Μητσοτάκη συνιστά και προβολή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων δίνει στο εξής ισχυρό ρόλο στα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Ανάπτυξης και μάλιστα σε βάθος τριετίας, μετά από τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.
Επιπλέον, αντικείμενο των κυβερνητικών αλλαγών αποτέλεσε και η ενίσχυση του Τομέα Υγείας, καθώς η υγειονομική κρίση της πανδημίας, ταυτόχρονα με το σχέδιο για ένα νέο ΕΣΥ, οδήγησαν στην οργανωτική τόνωση του υπουργείου. Διαρκής, ωστόσο, κυβερνητική προτεραιότητα παραμένει η Απασχόληση κι οι νέες θέσεις εργασίας, επιτρέποντας την είσοδο του κ. Τσακλόγλου στην κυβέρνηση.
Για το Μέγαρο Μαξίμου, «οι δυνάμεις αναδιατάσσονται, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες», τη στιγμή που «τέτοιου τύπου “οργανωτικές αναδιατάξεις” στην κυβέρνηση έγιναν και κατά το παρελθόν, είτε με την συγκρότηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είτε με τον ορισμό υφυπουργού Άμυνας με ειδικές αρμοδιότητες» υπενθύμιζαν με νόημα κυβερνητικές πηγές, καταλήγοντας «πρόκειται για “βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος”. Πρόκειται για έμπρακτη απόδειξη της ευελιξίας που χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό που “αναδιατάσσει την κυβερνητική ομάδα για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις”».
Άδωνις Γεωργιάδης: Πράξη Δικαιοσύνης η αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση
Χαρούμενος και ικανοποιημένος από την «προαγωγή» του μέχρι πρότινος Υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση στον σημερινό ανασχηματισμό εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, συγχαίροντας τον συνάδελφό του μέσω twitter:
«Η αναβάθμιση του @npapathanasis σε Αναπληρωτή Υπουργό είναι μία πράξη Δικαιοσύνης για έναν άνθρωπο που δούλεψε σκληρά. Χαίρομαι πολύ για την πρόοδο του στενού μου συνεργάτη και για την συνέχεια της συνεργασίας μας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του να κάνει 

Ως σαφή επιλογή για «σκληρά νεοφιλελεύθερη ατζέντα» ανέγνωσε τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ο ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας τα πυρά του στην ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η αναβάθμιση του Θόδωρου Σκυλακάκη και η είσοδος του Π. Τσακλόγλου «προσώπων δηλαδή που ποτέ δεν έκρυψαν την εμμονή τους στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα, δείχνουν τη στόχευση του κ. Μητσοτάκη για το άμεσο μέλλον».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική και την οικονομική κρίση. Σήμερα καταλάβαμε ότι δεν μπορεί ούτε ανασχηματισμό στη κυβέρνησή του να κάνει.
Μετά από τρεις προαναγγελίες ανασχηματισμών, που εντέλει ματαιώθηκαν, σήμερα αποφάσισε απλά να βάλει τρεις νέους αναπληρωτές υπουργούς και να αφαιρέσει κάθε χαρτοφυλάκιο από τον κ. Γεωργιάδη. Αφού δεν μπορεί να τον διώξει, τουλάχιστον μπόρεσε να του πάρει τις αρμοδιότητες, αφήνοντάς τον να παριστάνει τον υπουργό.
Κατά τα αλλά επιβράβευσε τόσο τον κ. Πέτσα και τη λίστα του, τον κ. Θεοχάρη που τα έκανε θάλασσα στον τουρισμό, αλλά και τον κ. Βρούτση του σκανδάλου της ψευτοκατάρτισης. Επιβεβαιώνοντας την εκτίμησή μας, ότι για όλα αυτά η βασική ευθύνη είναι αποκλειστικά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.
Η πολιτική κατεύθυνση, ωστόσο, που σηματοδοτεί, τόσο η αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη όσο και η είσοδος του Π. Τσακλόγλου, προσώπων δηλαδή που ποτέ δεν έκρυψαν την εμμονή τους στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα, δείχνουν τη στόχευση του κ. Μητσοτάκη για το άμεσο μέλλον.
Η ελληνική κοινωνία δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό από αυτήν την κυβέρνηση. Μόνο νέα αδιέξοδα για την οικονομία, υψηλή ανεργία, λουκέτα και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, γιατί αυτό είναι το δόγμα νέων και παλιών κυβερνητικών στελεχών».
Μαξίμου: Με αυτά τα μυαλά ο δρόμος για το 3% είναι ανοιχτός
«Την επόμενη φορά που θα κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει την έγκριση του ΣΥΡΙΖΑ και για το χρόνο και για τα πρόσωπα. Ιδίως για εκείνα που συνεχίζει να βαφτίζει νεοφιλελεύθερα διαγράφοντας τη μακρά θητεία τους στην κεντροαριστερά επειδή δεν μπορεί να χωνέψει ότι του έχουν γυρίσει την πλάτη. Με αυτά τα μυαλά ο δρόμος για το 3% είναι ανοιχτός. Με μια στάση στον Γράμμο…» σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι.

ΚΙΝΑΛ: Βαθιά συντηρητική επιλογή ο ανασχηματισμός «Σκυλακάκη»
«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει απτόητος τον συνηρητικό δρόμο του, που δημιουργεί ερείπια σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Με τους εκλεκτούς του μακριά από την κοινωνία και τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου” σχολίασε, μεταξύ άλλων, το Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο για ανασχηματισμό «Σκυλακάκη».
Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:
Βαθιά συντηρητική επιλογή κάνει η Κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό «Σκυλακάκη» και τις κατευθύνσεις του πορίσματος Πισσαρίδη.
Ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει πια πλήρως ο ίδιος την ευθύνη για τις αποτυχημένες πολιτικές ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, του τουρισμού και του αγροτικού τομέα.
Φρόντισε βέβαια να αναβαθμίσει τους δικούς του ανθρώπους, για να ελέγξει απόλυτα τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης.
Βλέπει την οικονομία μόνο από την σκοπιά των ισχυρών, μιλά μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα στελέχη τους, ενώ απουσιάζουν οι πολιτικές για τους πολλούς, τους μικρομεσαίους, τα ασθενέστερα στρώματα, το κοινωνικό κράτος.
Στο τομέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες αγνοούνται, οι ανισότητες θα μεγαλώσουν.
Οι πολιτικές για την κοινωνική συνοχή εξαντλούνται σε «κάποιο εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα», τονίζουν μάλιστα ότι θα φορολογείται.
Για τους εργαζομένους επιφυλάσσει πλήρη ευελιξία στις απολύσεις και ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
Όσον αφορά το ΕΣΥ, καμμία ενίσχυση των Δημοσίων Νοσοκομείων, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει απτόητος τον συντηρητικό δρόμο του, που δημιουργεί ερείπια σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Με τους εκλεκτούς του μακριά από την κοινωνία και τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου.
Το Κίνημα Αλλαγής προβάλλει τη δίκη μας εναλλακτική πρόταση για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.
Είμαστε ανάχωμα στις συντηρητικές πολιτικές, ασπίδα για τη Δημοκρατία και στήριγμα για την κοινωνία.

Πηγή Πρώτο Θέμα

[fbcomments]