Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Μεσόγειος Φλέγεται

27.04.2015

Του Κωνσταντίνου Αντ. Κρεμμύδα

Κατώτερη των περιστάσεων αποδείχτηκε η έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.  για το μεταναστευτικό. Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. θρήνησαν, μάλλον  εθιμικά, για τα εκατοντάδες θύματα μεταναστών και προσφύγων  των τελευταίων ημερών στη θάλασσα της Μεσογείου, με το θλιβερότερο εξ αυτών το πρόσφατο ναυάγιο της Λαμπεντούζα,  με την τήρηση ενός λεπτού σιγής πριν την έναρξη της σύσκεψης.

Για να δώσουμε το μέγεθος του προβλήματος δεν χρειάζεται παρά να παρουσιάσουμε τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ:

α) περισσότεροι από 1.600 μετανάστες πέθαναν ή πνίγηκαν στα δουλεμπορικά που διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2015

β) 8.500 μετανάστες πνίγηκαν από το 2011

γ) 35.000 μετανάστες-πρόσφυγες ήδη έχουν πραγματοποιήσει το ταξίδι της προσφυγιάς κυρίως μέσω Ιταλίας και Ελλάδας

δ) εκτιμάται ότι παραπάνω από 500.000 θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι μέσα στο 2015.

Επί της ουσίας αυτό που αποφασίσθηκε είναι ο τριπλασιασμός των κονδυλίων των κατασταλτικών διαδικασιών της Ε.Ε. μέσω της ενίσχυσης των δράσεων και των επιχειρήσεων «Τρίτων» και «Ποσειδών» η οποίες αφορούν τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μετά το παροπλισμό της παλιότερης επιχείρησης  Mare Nostrum η οποία και περισσότερα κονδύλια διέθετε και μεγαλύτερο πεδίο δράσης είχε. Το ποσό ανέρχεται σε 9 εκ. ευρώ μηνιαίως.

Ένα δεύτερο βήμα το οποίο αποφασίσθηκε είναι η οριοθέτηση ενός πλαισίου δράσης εναντίον των δουλεμπόρων με ενίσχυση των πληροφοριακών κέντρων (υπηρεσίες πληροφοριών) και καταστροφή των δουλεμπορικών σκαφών  για το οποίο θα ζητηθεί και εγκριτικό ψήφισμα από τον ΟΗΕ ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν δράσεις ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων των χωρών προέλευσης και των χωρών μετάβασης.

Ειρήσθω εν παρόδω, αξιωματούχοι του ΟΗΕ, χαρακτήρισαν, υποκριτικά θα λέγαμε καθώς οι ίδιοι άνθρωποι προσπερνούν ευέλικτα τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ισχυρών χωρών, την προσέγγιση του θέματος ως «μινιμαλιστική» και επανέλαβαν ότι πρέπει να υπάρξουν «νόμιμα κανάλια μετανάστευσης» όταν ο ίδιος ο ΟΗΕ ελάχιστες πρωτοβουλίες παίρνει για αποφυγή των πολεμικών συγκρούσεων οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό δημιουργούν τα προσφυγικά κύματα.

Επίσης αποφασίσθηκε η αύξηση της ναυτικής δύναμης για την φύλαξη των συνόρων αλλά και τη διάσωση  με την διάθεση πλοίων, σκαφών και ιπτάμενων μέσων από διάφορες χώρες της Ε.Ε.

Αυτές είναι οι δράσεις εν ολίγοις, προς το παρόν τουλάχιστον, από την πλευρά της  Ε.Ε. η οποία συνεχίζει να είναι οχυρωμένη πίσω από τη συνθήκη του Δουβλίνου αρνούμενη να δει πρόβλημα επί της ουσίας και να λειτουργεί με ένα αίσθημα μη υγιούς αυτοσυντήρησης αποφεύγοντας  να ανοίξει τη συζήτηση για τη μετανάστευση και τη προσφυγιά.

Τα μεγαλύτερα μεταναστευτική βάρη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δέχονται κυρίως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα και είναι λογικό να συμβαίνει αυτό καθώς αυτές οι  χώρες αποτελούν τα θαλάσσια σύνορα της  Ε.Ε. με δύο εμπόλεμα και  καυτά  σημεία του πλανήτη (Συρία και Ιράκ για την Ελλάδα και Λιβύη και Βόρεια Αφρική για την Ιταλία).

Το πλέον σημαντικό που ειπώθηκε στην σύνοδο κορυφής αποτελεί η δέσμευση Γιούνκερ για την παρουσίαση στη Κομισιόν Ατζέντας στις 13 Μαΐου για το Μεταναστευτικό και είναι πιθανό να αποτελεί  ευκαιρία για μία πιο ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς όμως να φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό οποιαδήποτε αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνου II.

Άλλωστε στην όλη συζήτηση της συνόδου κορυφής οι διαθέσιμες θέσεις μετεγκατάστασης σε χώρες της Ευρώπης φάνηκε να μην ξεπερνούν  τις 5.000 και η πλειονότητα των μεταναστών θα επιστρέφει πίσω.

Ουσιαστικά η όλη προσπάθεια  της Ε.Ε είναι να μη πραγματοποιηθεί το ταξίδι των μεταναστών αλλά εφόσον γίνει και διασωθούν από τη θαλάσσια παγίδα, να επιστραφούν πίσω.

Προφανώς η όλη διαδικασία για φορά ακόμη αφορά μόνο τη χώρα εισόδου η οποία αναλαμβάνει και το μεγαλύτερο βάρος, της διάσωσης, της φιλοξενίας, της ταυτοποίησης και της επαναπροώθησης.

Η Μεσόγειος φλέγεται και οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να πνίγονται.

Σιγά …η Ε.Ε. κοιμάται…