Πέμπτη 21.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ε! όχι και τα ταμειακά “διαθέσιμα”… των μικρομάγαζων

22.04.2015

Προφανώς και δεν με νοιάζει αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ και των Οργανισμών, ώστε να μην χρεοκοπήσει το κράτος. Προφανώς και δεν με νοιάζει αν η κίνηση αυτή αποτελεί ένα δυνατό χαρτί στα χέρια της προκειμένου να διαπραγματευτεί έτσι ώστε να πετύχει όσο το δυνατόν λιγότερα μέτρα (γιατί μέτρα θα πάρει), με τους δανειστές μας.

Με νοιάζει όμως που όλα αυτά έγιναν αντιδημοκρατικά με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, από μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται αριστερή.

Με νοιάζει αν όλα αυτά είναι απλά ένας πειραματισμός και το αποτέλεσμα είναι μια τρύπα στο νερό ή αν θέλετε ακόμη χειρότερα, ένα νέο μνημόνιο, βαφτισμένο αλλιώς στην κολυμβήθρα της… αριστεράς.

Με νοιάζει κυρίως γιατί παίρνει άμεσα τα ταμειακά διαθέσιμα (όσα πλέον υπάρχουν), μέσω των ρυθμίσεων των 100 δόσεων (που λίγο διαφέρουν από αυτές του Σαμαρά), από τον ιδιωτικό τομέα, από τους επιχειρηματίες στεγνώνοντάς τους κυριολεκτικά.

Η ρύθμιση στη Εφορία είναι απλά ένα πυροτέχνημα, αν τελικά οι επιχειρηματίες φορολογηθούν με το περσινό καθεστώς, από το πρώτο ευρώ δηλαδή (δικαιολογία για μικρά παιδιά ο περσινός προϋπολογισμος), το οποίο τους ανάγκασε να δημιουργήσουν το χρέος. Με απλά λόγια θα έχουν να πληρώσουν με δόσεις αυτά που χρεώθηκαν πέρυσι, προσθέτοντας και αυτά που θα χρεωθούν φέτος. Ιδια και χειρότερα είναι τα πράγματα με τις ρυθμίσεις τον ΟΑΕΕ.

Θα έλεγε κανείς πως αυτό έχει μια λογική σε μια οικονομία που σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης, που υπάρχει σταθερότητα και λογικά θα υπάρξει και αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων για την αποπληρωμή του χρέους. Όμως μόνο τέτοια δεν είναι σήμερα η κατάσταση. Η αγορά έχει στερέψει κυριολεκτικά από χρήμα και τα λουκέτα το ένα μετά το άλλο αυξάνονται.

Τα λουκέτα όμως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε αυτές είναι παραγωγικές είτε στη παροχή υπηρεσιών. Γιατί την ίδια στιγμή οι αλυσίδες καταστημάτων συνεχώς επεκτείνονται με προσωπικό των 300 ευρώ. Μόνο που μια μικρή και ευέλικτη ιδιωτική οικονομία, όπως αυτή της Ελλάδος, για να μπορέσει άμεσα να ανακάμψει, δεν έχει ανάγκη αυτές τις αλυσίδες… αλλά τα μικρομάγαζα που θα προσφέρουν από μια – δυο θέσεις εργασίας, αλλά στο σύνολό τους χιλιάδες…

Όταν όλα αυτά τα… μαγαζάκια κλείσουν, ο χρόνος που θα βάλει λουκέτο και το δημόσιο… δεν είναι μακριά.

Υ.Γ.: Ολα αυτά τα χρήματα δεν στερούνται απλώς από την αγορά αλλά από την διαβίωση της κάθε οικογένειας.

Προφανώς στους παραπάνω δεν συγκαταλέγονται όσοι έχουν και δεν πληρώνουν, επιχειρώντας για άλλη μια φορά να κερδίσουν από ένα κράτος ανίκανων πολιτικών.