Κυριακή 20.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ελενα Νάμινι: Στον κόσμο

20.12.2017

Ποιος θα ορίσει το σωστό και ποιος το λάθος; Χάνονται αθώοι σε όλα τα πεδία, γιορτινά και πολεμικά. Ξεσπιτώνονται άνθρωποι και παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Οι κυρίαρχοι του κόσμου εκφράζουν περίλυποι την συμπόνια τους και συνεχίζουν, καταδικάζοντας τους… θύτες! Τους αυτουργούς ποιος θα τους τιμωρίσει; Και τους θύτες ποιος τους δυναμώνει;Τόσο φτηνή είναι η ζωή μας τελικά; Τόσο σημαντικοί είμαστε που καταλήγουμε αναλώσιμοι; Η ευθύνη μας ακέραια. Ή πιστεύετε πως είμαστε άμοιροι ευθυνών; Ο “πολιτισμός” του ενός κατά του άλλου! Η απληστία και η επιβίωση στο ίδιο γήπεδο! Όλα λάθος. Το παγκόσμιο που χωράει σε λίγα τετραγωνικά, ίδιο και απαράλλαχτο. Αδηφάγο! Τρόμος και παραλογισμός.

Στην Ευρώπη

Πάνω από 120 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να περιπέσουν σε κατάσταση ένδειας και πολλοί συνεχίζουν να υποφέρουν στις χώρες που πασχίζουν να ανακάμψουν οικονομικά, ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της, ενώ σήμερα, 45 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποσιτίζονται. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θωρακίζουν τις χώρες τους και γράφουν στα παλιότερα των υποδημάτων τους, αλληλεγγύη και ιδεώδη.

Στην Ελλάδα

Οι αντιφάσεις καταρρίπτουν τις ψευδαισθήσεις. Ο …ευλογημένος τόπος, μετατρέπεται σε αρένα άθλιων αντιφάσεων και καταστάσεων, που αφήνουν άφωνο και τον πλέον ψύχραιμο! Μετανάστες να δρουν ως κράτος εν κράτει μέσα σε καταυλισμούς προσφύγων, η Βουλή καφενείο, ηλικιωμένοι μικροπωλητές να παίζουν κυνηγητό με την αστυνομία, οι πολίτες ρίχνουν το ποσοστό εμπιστοσύνης, περί ασφάλειας, στον χαμηλότερο δείκτη, Άνθρωποι να σκοτώνουν για ψίλου πήδημα. Απόγνωση. Οι πολιτικά αναποφάσιστοι κοντεύουν το 1εκ. Οι υπερήλικες που εκλέγουν κυβερνήσεις ξεπερνούν τα 2! Περιουσίες χάνονται, ζωές ρημάζονται, νέοι σαν γέροι, μικρομάνες μονάχες. Καμία ψευδαίσθηση! Ο ευλογημένος τόπος μετατρέπεται σε κολαστήριο!

Κι εμείς;

Επική η διαδρομή μας. Ενθουσιαζόμαστε ως ήρωες Ιλιάδας και κάπου στην πορεία γινόμαστε μάρτυρες Οδύσσειας. Το πολυμήχανο πνεύμα μας, καλομαθημένο όντας, δεν συμβιβάζεται αλλά κυρίως και δυστυχώς δεν συνεργάζεται.
Μαζί ή μόνοι ας παλέψουμε σε κοινό δρόμο. Οι άνεμοι δυναμώνουν και δεν είναι ούριοι! Διαφορετικά, για ποιο λόγο μας αξίζει αυτός ο τόπος;

Ελενα Νάμινι – Τσέλιου