Πέμπτη 12.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τα όρια της πολυπολιτισμικότητας

05.03.2015

Της Χρύσας Ξάνθη

Όλοι συζητούν για το καυτό θέμα της μετανάστευσης, ίσως όμως χωρίς να αντιλαμβάνονται πως η πραγματική μάστιγα δεν είναι οι μετανάστες αυτοί καθαυτοί, αλλά η παντελής ανικανότητα που πλήττει κάθε θεσμό και μηχανισμό αυτής της χώρας, να περάσει από τη θεωρία στην πράξη και να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα ένα καίριο ζήτημα. Όλες οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν προς εξάλειψη της λαθρομετανάστευσης στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία, με αποτέλεσμα η δημιουργία του «αγγλικού μοντέλου» της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης να ξεπερνάει τα όριά του. Και επειδή πρέπει να υπάρχουν όρια και στην πολυπολιτισμικότητα και να μην καταστεί για άλλη μία φορά η Χώρα «ξέφραγο αμπέλι», το ερώτημα που γεννάται εύλογα, είναι τι θα κάνει η νέα Κυβέρνηση! Αν ισχύσει λοιπόν το εν λόγω έγγραφο που όλως παραδόξως, αρχικά δημοσιεύεται και στη συνέχεια αναιρείται, τότε θα υπάρξει σοβαρό θέμα και ας ελπίσουμε να μην το δουν και αυτό ως «έκπληξη».

Πρώτον, πως είναι δυνατόν να επιβιώσουν όλοι μαζί από τη στιγμή που δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα η ανθρωπιστική κρίση?

Δεύτερον, υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για να στηρίξουν επιπλέον κόσμο και αν ΝΑΙ τότε γιατί σε πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια τόσο σε αστικά κέντρα όσο και σε επαρχία, ζουν παράνομα μετανάστες? ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ? Πολλοί περαστικοί να φοβούνται είτε για επίθεση είτε για μολυσματικές ασθένειες …. ΑΠΕΙΡΑ καταγεγραμμένα γεγονότα, που όμως αποτέλεσαν απλά μία «περιστασιακή συγκίνηση» και τίποτα παραπάνω..

Τρίτον, πόσο εύκολο είναι να συνυπάρχουν διαφορετικοί λαοί, με διαφορετικά ήθη και έθιμα, όταν δεν έχουν αναπτυχθεί κέντρα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης?

Τέταρτον, γιατί οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες πρέπει να παίρνουν αναβολή ενός μηνός έως ότου να φύγουν από τη Χώρα και αν δεν φύγουν εκ νέου εξάμηνη αναβολή, τη στιγμή που σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες δεν μπορούν να μείνουν ούτε μία ημέρα, παράνομα? Τρανταχτό παράδειγμα, η Γερμανία που ορίζει και τους «Θεσμούς» μας! Τυχαίο?