Σάββατο 25.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Άνθρακες ο θησαυρός της πολυδιαφημισμένης δήθεν καθολικής υγειονομικής κάλυψης»

14.04.2016

«Άνθρακες ο θησαυρός» της πολυδιαφημισμένης εγκυκλίου του υπουργείου υγείας για δήθεν «καθολική υγειονομική κάλυψη» των ανασφαλίστων.

Αυτό και μόνο προκύπτει αν αναλογιστούμε: τι σημαίνει για τα εκατομμύρια αυτών που τους αφαίρεσαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα λόγω ανεργίας ή χρεοκοπίας των μικροεπιχειρήσεών τους να έχουν υγειονομική «κάλυψη» όπως και οι ασφαλισμένοι;

Σημαίνει άνθρωποι που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας , πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν να φάνε , να πληρώνουν εξ ολοκλήρου για την αγορά 2500 εξετάσεων , αφού αυτές δεν τις καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ ούτε για τους ασφαλισμένους.

Σημαίνει να πληρώνουν συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων και 1€ χαράτσι ανά συνταγή όπως πληρώνουν και οι ασφαλισμένοι.

Σημαίνει ότι ένα τμήμα χρονίως πασχόντων , που χρειάζονται τακτικά θεραπείες και φάρμακα , θα οδηγηθούν αναγκαστικά να εγκαταλείπουν τη θεραπεία τους ή να συνεχίζουν με τις υποτυπώδεις υπηρεσίες των «κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων» ,αφού δε θα έχουν να πληρώσουν με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία ή ακόμα και τη ζωή τους.

Η μόνη εξαίρεση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη αφορά όσους ζουν σε καθεστώς ανέχειας και εξαθλίωσης, δηλαδή με ατομικό εισόδημα το πολύ 200€ το μήνα , που κι αυτό αναιρείται αν υπάρχουν περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια.

Με ανάλογα κριτήρια θα επιλέγονται ακόμα και οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% ή κάποιες κατηγορίες χρόνιων πασχόντων.

Για τη χρηματοδότηση ακόμα και αυτών των πενιχρών παροχών η κυβέρνηση δεν προβλέπει ούτε καν τη κρατική χρηματοδότηση των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε εξαγγείλει σε προηγούμενη περίοδο.

Δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ επιπλέον κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ιατρείων του ΠΕΔΥ για τη κάλυψη αυτών των αναγκών.

Η δαπάνη θα «καλύπτεται» από τον ΕΟΠΥΥ και όχι από το κράτος. Δηλαδή θα πληρώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, που κύριοι αιμοδότες τους είναι οι υπέρογκες εισφορές και τα χαράτσια που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα.

Τα μέτρα «ασπιρίνες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους ανασφάλιστους είναι συνέχεια των αντίστοιχων μέτρων της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και πλήρως εναρμονισμένα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για δραστική μείωση των παροχών στο λαό.

Όλοι οι ανασφάλιστοι και οι οικογένειές τους πρέπει να έχουν πλήρεις, δωρεάν και σύγχρονες παροχές στην πρόληψη και στην αποκατάσταση της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των αναγκών τους και όχι το «κόστος».

            Η πλήρης χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών και παροχών Υγείας πρέπει να γίνεται από το κράτος, με αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου, χωρίς καμία πληρωμή από τους ανασφάλιστους και τις οικογένειές τους.

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ