Σάββατο 26.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Τρικάλων: Ξεκινά η 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

03.03.2016

Η 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μάρτη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, στάση Φάληρο ΗΣΑΠ.

Η έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης θα γίνει το Σάββατο 5 Μάρτη, στις 10:30πμ, με παρουσίαση των Θέσεων που έχει εισηγηθεί το απερχόμενο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο, των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στον προσυνεδριακό διάλογο, χαιρετισμούς οργανώσεων και τοποθετήσεις συνέδρων.

Την Κυριακή 6 Μάρτη οι εργασίες της συνδιάσκεψης θα συνεχιστούν με ψηφοφορίες για τις πολιτικές αποφάσεις και την εκλογή των οργάνων.

Σύμφωνα με την εικόνα που έρχεται από τις συνελεύσεις των Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών σε αυτή θα συμμετέχουν πάνω από 850 αντιπρόσωποι, όσοι και στην 1η Συνδιάσκεψη το Νοέμβριο του 2011. Οι συνελεύσεις αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη, νέος κόσμος εντάχθηκε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και παλιότερος κινητοποιήθηκε ξανά, ο αριθμός όσων συμμετείχαν είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα, παρά την αποχώρηση δύο οργανώσεων το καλοκαίρι (ΑΡΑΝ και ΑΡΑΣ). Σε πείσμα εχθρών και φίλων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ όχι μόνο παραμένει ζωντανή, αλλά δείχνει ικανή να αναβαθμιστεί, να ενισχυθεί και να ανασυγκροτηθεί ουσιαστικά, καθώς ποτέ άλλοτε δεν ήταν πιο απαραίτητη.

Καθώς η καπιταλιστική κρίση δεν ξεπερνιέται και ειδικά στην Ελλάδα επιστρέφει με νέο βίαιο τρόπο, καθώς η μέγγενη των μνημονίων, των υπεραντιδραστικών αστικών αναδιαρθρώσεων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης πνίγει εργαζόμενους, νεολαία και λαό και η κατάσταση περιπλέκεται και οξύνεται με την προσφυγική κρίση που γιγαντώνεται από τους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς στη Συρία, με την ύψωση των ματωμένων φρακτών μιας αποκρουστικής ΕΕ, την επικίνδυνη εμπλοκή του ΝΑΤΟ, την ανάδειξη των τάσεων κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού κι αυταρχικής στρατιωτικοποίησης, όλα συμπυκνώνονται στην ανάγκη της ρήξης με το πλαίσιο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – ΝΑΤΟ, στην ανάγκη της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της αστικής επιδρομής και των αντιδραστικών τομών. Είναι πια ζήτημα ζωής και θανάτου: Για πόσο καιρό ακόμα θα βλέπουμε την ΕΕ και τις κυβερνήσεις να πνίγουν παιδάκια και μεγαλύτερους στο Αιγαίο; Να γίνονται πρόσφυγες τα παιδάκια της Μέσης Ανατολής και μετανάστες τα παιδιά μας;

Την ίδια ώρα, η άνοδος των αγώνων και της κινητικότητας του λαού σπάει την κρούστα της αμηχανίας και της απογοήτευσης, φανερώνει νέες αναζητήσεις (ακόμα πιο βαθιές), αποκαλύπτει πως ένα κρίσιμο τμήμα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας ριζοσπαστικοποιείται παραπέρα, αποφασίζει πως δεν θα μοιραστεί την ήττα που θέλει να του επιβάλλει η αντιλαϊκή κυβέρνηση αστικής επίθεσης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (η οποία επιδιώκει να κάνει την ήττα και χρεοκοπία της δικής της πολιτικής σε ήττα της Αριστεράς) και διεκδικεί τη νίκη, που μπορεί να φέρει ο οργανωμένος λαός και ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό λαϊκό κίνημα, με εμπνευστή μια σύγχρονη ισχυρή μετωπική αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Η Ελλάδα δεν γίνεται μόνο η φυλακή της Ευρώπης – φρούριο, μια χώρα που η ελπίδα έχει μεταναστεύσει. Γίνεται, για μια ακόμα φορά, το hotspot της ταξικής και πολιτικής αναμέτρησης. Μπορεί να γίνει ο αδύνατος κρίκος ενός ευρωπαϊκού καπιταλισμού σε βαθιά σήψη, όπου θα ανθίσει ξανά η ελπίδα (στέρεη και ολόκληρη!) της απελευθέρωσης και της αξιοβίωτης ζωής, της ανατροπής των δεσμών κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – ΝΑΤΟ και της εργατικής χειραφέτησης.

Η νέα δυνατότητα φυτρώνει στο ίδιο χωράφι με τα «άνθη του κακού» (τον ρατσισμό, την ακροδεξιά, την αντίδραση και τον φασισμό), αλλά έχει βαθιές εργατικές λαϊκές ρίζες. Ωριμάζει και ξεπερνά τα προηγούμενα κύματα αυταπατών. Πιο δύσκολα από πριν, αλλά πιο μακριά, πιο βαθιά.

Απαραίτητο γι’ αυτό είναι ένα νέο αντικαπιταλιστικό σχέδιο ηγεμονίας, που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να επεξεργαστεί και προωθήσει.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ