Πέμπτη 20.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Είδαν το χρώμα του χρήματος οι αγρότες

17.03.2015

Με τις κάρτες στα ΑΤΜ ήταν όλη μέρα οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού και όχι μόνο ώστε να δουν να πιστώνεται στο λογαριασμό τους η περιβόητη συνδεδεμένη ενίσχυση του βάμβακος.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Τράπεζα της Ελλάδος να έχει δώσει το «πράσινο φως» για την προκείμενη πιστωτική επέκταση, δηλαδή τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό του Δημοσίου από την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου πληρωθούν τα χρήματα της συνδεδεμένης ενίσχυσης του βάμβακος. Η σχετική άδεια παρέχεται με δεδομένο ότι τα χρήματα θα δοθούν την ίδια στιγμή στους παραγωγούς, επομένως θα πέσουν στην αγορά και δεν συνιστούν με οποιονδήποτε τρόπο έμμεση χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι τα αυξημένα στρέμματα  που καλλιεργήθηκαν το 2014 και υπολογίζονται σε 2.730.000 (από 2.400.000 τον προηγούμενο χρόνο)  οδηγούν σε μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης στα 68 ευρώ το στρέμμα, καθώς το συνολικό ποσό που διανέμεται ανέρχεται σε 192 εκατ. ευρώ. Για την απεμπλοκή στο θέμα της συνδεδεμένης του βάμβακος είχε προϊδεάσει από το βράδυ της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου τονίζοντας σε ανακοίνωσή του τα εξής:

«Είχαμε διαβεβαιώσει τους βαμβακοπαραγωγούς ότι θα εισπράξουν τάχιστα και κανονικά τις ενισχύσεις τους και αυτό γίνεται στην πράξη, προς απογοήτευση προφανώς των κινδυνολογούντων και των όψιμων υποστηρικτών του Έλληνα αγρότη, τα δικαιώματα του οποίου δεν φρόντισαν να προστατεύσουν όταν βρίσκονταν στην εξουσία».

Πληρώθηκαν υπόλοιπα τσεκ του 2014

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, το μεσημέρι της Τρίτης 17 Μαρτίου έγινα μια πίστωση από υπόλοιπα του τσεκ για το 2014, για πολύ λίγους ωστόσο παραγωγούς.

Άλλωστε θυμίζουμε ότι η τελευταία πληρωμή που είχε πραγματοποιηθεί στις 22 Δεκεμβρίου ύψους 23 εκατ. ευρώ σε 38.864 γεωργούς στο σύνολο της χώρας, έφερνε το συνολικό ποσό που έχει ήδη χορηγηθεί για το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης έτους 2014 στα 1.823.000.000 ευρώ ήτοι 97%, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.