Τρίτη 04.10.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συλλαλητήριο μυλοπαραγωγών σήμερα στην Αγιά

05.03.2015

Μηλοπαραγωγοί από πολλές περιοχές της χώρας βρέθηκαν σήμερα στην Αγιά για το συλλαλητήριο που οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του Δήμου Αγιάς.

συλλαλητηριο μηλοπαραγωγοι Αγια 2

Στην Κεντρική Πλατεία της Αγιάς συγκεντρώθηκαν οι παραγωγοί με τα τρακτέρ τους, ενώ κεντρικό σύνθημα του συλλαλητηρίου ήταν: «Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος – δεν θα πληρώσουν οι αγρότες το εμπάργκο στην Ρωσία».

συλλαλητηριο μηλοπαραγωγοι Αγια 3

Το διεκδικητικό πλαίσιο για την επιβίωση των μηλοπαραγωγών περιλαμβάνει:

«Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μηλοπαραγωγών από το εμπάργκο για το οποίο δεν ευθύνονται οι αγρότες. Εξαιτίας του εμπάργκο, έχουν μείνει μεγάλες ποσότητες μήλων αδιάθετες στα ψυγεία, ενώ όσα έχουν πουληθεί δόθηκαν σε χαμηλές τιμές. Η αναπλήρωση μπορεί να γίνει είτε από το πρόγραμμα ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), είτε από άλλους πόρους.

Η κυβέρνηση να αναπληρώσει το εισόδημα όπως έγινε ήδη στα ροδάκινα για τον ίδιο λόγο.

Η ελληνική κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από την απόφαση της ΕΕ για το εμπάργκο, καθώς το 51% των ελληνικών εξαγωγών του συνόλου των προϊόντων γίνεται στην Ρωσία.

Να εξαιρεθούν από το εμπάργκο όλα τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στην Ρώσικη αγορά και όχι μόνο τα πορτοκάλια, ροδάκινα, φράουλες που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση».

συλλαλητηριο μηλοπαραγωγοι Αγια 4

συλλαλητηριο μηλοπαραγωγοι Αγια 5

συλλαλητηριο μηλοπαραγωγοι Αγια 6

Πηγή: Larissanet