Πέμπτη 18.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ζωγραφική: Στα Τρίκαλα το είδος ανθεί!

23.04.2015

Τα Τρίκαλα θεωρούνται ως καλλιτεχνούπολη, αφού εδώ γεννήθηκαν ή δημιούργησαν σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης σε διάφορους τομείς.

Ίσως μια από τις λιγότερο φωτισμένες πτυχές της τέχνης και του πολιτισμού είναι  αυτή της ζωγραφικής. Και σ’ αυτό το τομέα όμως, τα Τρίκαλα πρωτοπορούν αφού Τρικαλινής καταγωγής είναι μια σειρά γνωστών ζωγράφων με πιο γνωστό ίσως τον Χρίστο Καρά.

Ο «Ε.Π.»συνομίλησε με την πρόεδρο και την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Τρικαλινών ζωγράφων κ.κ. Μαρία Ζιάκα και Ελένη Ταμπρατζή, οι οποίες μας μίλησαν για τη τέχνη της ζωγραφικής, μας μύησαν στα μυστικά της και τέλος εξέφρασαν τους πόθους και τις αγωνίες τους για το μέλλον του συλλόγου που εκπροσωπούν.

«Τον Δεκέμβριο του 2014 ο σύλλογος Τρικαλινών ζωγράφων συμπλήρωσε  30 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης δημιουργικής λειτουργίας, που γιορτάστηκε με μια μεγάλη ομαδική έκθεση όλο το μήνα και με την έκδοση ενός καλαίσθητου λευκώματος, στο οποίο φιλοξενούνται έργα και βιογραφικά Τρικαλινών ζωγράφων»μας επισήμανε η κ. Ζιάκα.

Ο Σύλλογος αριθμεί 80 περίπου μέλη σε όλο το νομό και υπάρχει αυξητική τάση σε ότι αφορά την εγγραφή και προσέλευση νέων μελών και στηρίζει κάθε μέλος του σε κάθε ατομική του δραστηριότητα. Ο σύλλογος συμμετέχει  σε 3  ομαδικές εκθέσεις κάθε χρόνο σε Τρίκαλα, Καλαμπάκα και Βόλο. Έχει επίσης συμμετάσχει στη Μπιενάλε στην πόλη Μπιέλινα της Βοσνίας το 2012 και το 2013.Το χειμώνα του 2012 ο σύλλογος συμμετείχε στο «μύλο των ξωτικών» με έργα μελών του, τα έσοδα από τις πωλήσεις των οποίων διατέθηκαν στο «χαμόγελο του παιδιού». Την άνοιξη του 2014 ο σύλλογος διοργάνωσε έκθεση, στο φουαγιέ του Πνευματικού κέντρου, με έργα για παιδιά και μετά το τέλος της όλα τα έργα με πρωτοβουλία του συλλόγου δωρίστηκαν στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Τρικάλων για να κοσμήσουν θαλάμους και διαδρόμους.

Πρόκειται δηλαδή για ένα σύλλογο ιδιαίτερα ενεργό και δραστήριο και με κοινωνική προσφορά. Αλλά παρόλο που ο σύλλογος ζωγράφων έχει 30 χρόνια ζωής και προσφοράς, εντούτοις δεν έχει στη διάθεσή του ένα δικό του χώρο. Παρά τις συνεχείς μας οχλήσεις κατά καιρούς προς το Δήμο, δυστυχώς ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποια λύση στο θέμα της στέγης μας είπαν με παράπονο οι κ.κ. Ζιάκα και Ταμπρατζή. Στο καθαρά καλλιτεχνικό κομμάτι ζητήσαμε να μάθουμε από τις δύο κυρίες τι είναι αυτό που δίνει έμπνευση σ’ ένα ζωγράφο, από πού μπορεί ν’ αντλήσει τη θεματολογία του, με τι υλικά και σε τι υλικά μπορεί να ζωγραφίσει κλπ.

Ο ζωγράφος πρέπει να διαθέτει παρατηρητικότητα και φαντασία. Προσλαμβάνει και δέχεται ερεθίσματα. Εκεί που κάποιος μπορεί να βλέπει ένα δέντρο π.χ., το μάτι και το μυαλό ενός ζωγράφου προχωράνε παραπέρα, γεννιέται στο μυαλό η ιδέα, ακολουθεί η επεξεργασία της ιδέας και τέλος η αποτύπωση στον καμβά.

Τα θέματα από τα οποία ένας ζωγράφος μπορεί να εμπνευστεί και να δημιουργήσει είναι πολλά. Η φύση, η θάλασσα, λουλούδια, συνδυασμός χρωμάτων, ανθρώπινη μορφή και πορτρέτα, μοντέρνα και αφηρημένα θέματα κλπ.

Υλικά που χρησιμοποιούνται ελαιογραφίες, ακριλικά, ακουαρέλες, κολάζ, ξυλόγλυπτα, μπουκάλια, ξύλα, κολοκύθες και ένα σωρό ακόμη και ζωγραφική μπορεί να γίνει σε χαρτί, σε μουσαμά, σε ξύλο, σε κεραμίδι κλπ.

Πολλοί ασχολούνται με τη ζωγραφική ως χόμπι παράλληλα με την δουλειά τους ενώ για κάποιους άλλους είναι η κύρια δραστηριότητά τους. Σίγουρα στη δεύτερη περίπτωση απαιτείται μεγαλύτερος αγώνας να κατακτήσει μόνος κάποια πράγματα, αφού η ζωγραφική πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν εξασφαλίζει κάποιο σίγουρο εισόδημα. Μόνο μέσα από εκθέσεις και πωλήσεις έργων τους μπορούν οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα.

Τον ερχόμενο Μάϊο, ο Σύλλογος Τρικαλινών ζωγράφων προετοιμάζεται για την έκθεση που θα γίνει στο Τζαμί, ενώ τον Ιούνιο για την έκθεση στην Καλαμπάκα.

Πάγιο αίτημα όπως μας τόνισαν η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του συλλόγου είναι η στέγασή του σε ένα χώρο. Υπάρχουν χώροι στο Πνευματικό κέντρο, στο μύλο Ματσόπουλου, στη Δημοτική Πινακοθήκη, στις αποθήκες που ανήκουν στο Δήμο και ίσως και αλλού. Απομένει στο Δήμο να φροντίσει για τις περαιτέρω ενέργειες.

 

Δημήτρης Παδιός

[fbcomments]