Κυριακή 22.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στον Δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων

21.01.2022 /

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα «Ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στον Δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων» και η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 14/12/2021

Των:              Αποστόλου Αβδελάς, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ:           «Ζημιές    σε     χιλιάδες      στρέμματα     καλλιεργειών     στον      Δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων Τρικάλων, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον Δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων μετατράπηκαν σε μια απέραντη λίμνη. Τα ορμητικά νερά του Πηνειού και των παραποτάμων του, εξαιτίας έντονων βροχοπτώσεων διαρκείας 48 ωρών, κατέκλυσαν εκτάσεις στα χωριά Κλοκοτός, Φαρκαδόνα, Κεραμίδι και Ζάρκο. Στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες πλημμύρισαν, ως επί τω πλείστον καλλιεργούνται σιτηρά, μηδική, βαμβάκι και επιπρόσθετα υπάρχουν και δενδροκαλλιέργειες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προτίθεστε, δια των ενεργειών σας, να προβεί ο ΕΛΓΑ στους απαραίτητους ελέγχους διαπίστωσης του βαθμού ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες της περιοχής του εν λόγω Δήμου και εφόσον διαπιστωθούν απώλειες από την παραγωγή τους να ενεργήσει δεόντως, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης αυτών;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου:

ΘΕΜΑ:1. Έγγραφο Βουλής ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ: ΕΡΩΤ. 2172 /11-1-2022

 

Σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

 

 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Λάρισας στην δικαιοδοσία του οποίου είναι και η ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Τρικάλων (δήμος Φαρκαδόνας) σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια. Τα κλιμάκια του ΕΛ.Γ.Α. θα διενεργήσουν επισημάνσεις στα πλημμυρισμένα αγροτεμάχια μετά την απόσυρση των υδάτων. Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθούν μετά την απόσυρση των υδάτων σπαρμένες καλλιέργειες και τεκμηριώνονται καλυπτόμενα αίτια σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής ο ΕΛ.Γ.Α. θα προχωρήσει στα οριζόμενα του Κανονισμού του δηλαδή υποβολή δηλώσεων, διενέργεια εκτιμήσεων στις ζημιωθείσες καλλιέργειες κοινοποίηση πορισμάτων και καταβολή αποζημιώσεων.