Παρασκευή 19.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στον υπουργό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου στα Τρίκαλα

30.11.2018

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριο Στάυρο Αραχωβίτη συναντήθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης, στα πλαίσια της προσπάθειας επίλυσης σημαντικών εκκρεμοτήτων του αγροτικού κόσμού, αλλά και της διαδικασίας παραγωγικής ανασυγκρότησης του Νομού Τρικάλων.

Οι βουλευτές έθεσαν υπόψη του Υπουργού συγκεκριμένες εκκρεμότητες, ενώ συνεπεξεργάστηκαν και τις προτεραιότητες, στις οποίες το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να παρέμβει το Υπουργείο σε ότι αφορά τον Νομό.

Συγκεκριμένα, τέθηκαν τα θέματα της ενίσχυσης της βιολογικής κτηνοτροφίας, της στήριξης των παραγωγών γάλακτος, της ολοκλήρωσης των διαδικασιών χρηματοδότησης των νέων ομάδων παραγωγών, συζητήθηκε το θέμα της ολοκλήρωσης των διαχειριστικών σχεδίων για τους βοσκότοπους, αλλά και οι εκκρεμότητες στην πληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος δάσωσης αγροτικών γαιών, όπως και η προώθηση έργων αειφορίας υδάτων και εκσυγχρονισμού δικτύων ύδρευσης.

Επίσης, αναζητήθηκαν λύσεις στα προβλήματα της αποζημίωσης των αγροτών από φυσικές καταστροφές, αλλά και η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον αγροτικό χώρο, όπως η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης των αγροτών, η ρύθμιση των αγροτικών χρεών, η ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και η ισχυροποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της περιοχής των Τρικάλων, με την υποστήριξη των δομών κατάρτισης και εκπαίδευσης του αγροτικού κόσμου.

Ανάμεσα στα θέματα στα οποία λήφθηκαν αποφάσεις επίσπευσης είναι:

1. Η άμεση επίλυση των διοικητικών εκκρεμοτήτων για την πληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος δάσωσης αγροτικών γαιών.

2. Η σε βάθος εξέταση των αναγκών της Σχολής Ξυλογλυπτικής της Καλαμπάκας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το στεγαστικό των σπουδαστών και τις ανάγκες του κτιριακού της συγκροτήματος.

3. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το νομικό πλαίσιο για την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης των αγροτών, στη βάση της υπουργικής απόφασης του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της 2/5/2018.

4. Η ενθάρρυνση του συνόλου του αγροτικού κόσμου να συνεταιρισθεί και να δημιουργήσει συνεργατικά σχήματα βάσης, ώστε να απαλλαγεί από τον φόρο επιτηδεύματος και να επιτύχει μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω της προώθησης οικονομιών κλίμακας.

5. Την αναγκαιότητα ένταξης για την χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των δικτύων ύδρευσης περίπου 88.000 στρεμμάτων παραγωγικής γης του Νομού Τρικάλων, μέσω του έργου “εξορθολογισμού λειτουργίας δικτύου άρδευσης Νομού Τρικάλων”, προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε να επισκεφτεί τα Τρίκαλα αμέσως μετά την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να ολοκληρωθεί η επιτόπια μελέτη των εκκρεμοτήτων στα θέματα του προαναφερθέντος σχεδιασμού.