Τρίτη 05.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Χώρα, σε Βλέπω»: Ο ελληνικός κινηματογράφος «γιορτάζει» στον Δήμο Τρικκαίων

12.02.2022 /

Αγαπημένες ιστορικές, μεγαλειώδεις, εμπορικές και ποιοτικές ελληνικές ταινίες φιλοξενεί δωρεάν για 40 ημέρες ο Δημοτικός Κινηματογράφος Τρικάλων. Μέσα από ένα αντιπροσωπευτικό πανόραμα 24 ταινιών από το 1929 μέχρι το 1988, από τις 17 Φεβρουαρίου μέχρι τις 27 Μαρτίου 2022,  ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει στο πρόγραμμα «Χώρα, σε Βλέπω», σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και με πλήθος φορέων κινηματογράφου και πολιτισμού στην Ελλάδα:
– Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ (κύριος χορηγός της δράσης)
– Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (χορηγός)
– Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (χορηγός)
– Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (χορηγός)
– Ταινιοθήκη της Ελλάδος (υποστήριξη)
– Finos Film (υποστήριξη)
– Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (αιγίδα)
Οι ταινίες αντικατοπτρίζουν την πορεία, την εξέλιξη και τις μεταμορφώσεις της ελληνικής κοινωνίας.
Ο αξεπέραστος «Θίασος», το εμβληματικό «Το Μπλόκο», η τραγική «7η Ημέρα της δημιουργίας», το φαντασμαγορικό μιούζικαλ «Κορίτσια για φίλημα», το πρωτότυπο «Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας», ο περίφημος «Μακεδονικός γάμος», το ξακουστό «Ζ», η αγαπημένη «Ευδοκία», η νέα εποχή με το «Προξενιό της Αννας», το προφητικά ρεαλιστικό «Από την άκρη της πόλης», η αγαπημένη σάτιρα «Λούφα και Παραλλαγή είναι μερικές από τις ουσιαστικά μέγιστες δημιουργίες των Ελλήνων/ίδων σκηνοθετών/τριών.
Το πρόγραμμα ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ, είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη διάσωση, ψηφιοποίηση, προβολή και μελέτη ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα.

Οι προβολές

Οι προβολές των Ελλήνων δημιουργών θα γίνουν σε ένα ενιαίο πρόγραμμα, προωθώντας ένα κινηματογραφικό ταξίδι στην καλλιτεχνική δημιουργία, στην κοινωνική μνήμη και πολιτισμικό αποτύπωμα.

Κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή, στις 21.00, θα προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο μια ταινία του ελληνικού κινηματόγραφου, που αποτελεί είναι αντιπροσωπευτική (αν όχι σταθμός) της εποχής και της πορείας της κινηματογραφίας μας. Τα Τρίκαλα είναι η πρώτη πόλη της περιφέρειας που εντάσσεται στη δράση αυτή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Με νέες ψηφιακές κόπιες, οι περισσότερες από αυτές αποκατεστημένες στο πλαίσιο του προγράμματος, με αγγλικούς υπότιτλους και δωρεάν είσοδο για το κοινό, οι προβολές του Χώρα, σε Βλέπω επιφυλάσσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χωροχρόνο του ελληνικού σινεμά και των διαφορετικών εκφάνσεών του. Κινηματογραφικά είδη, γενιές, παρέες δημιουργών, κοινωνικοί αγώνες και το πάντα επίκαιρο γυναικείο ζήτημα, ιστορία και μυθοπλασία, ενώνονται σε ένα πρόγραμμα που χωράει ετερόκλητες ταινίες τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο,

 

Οι ταινίες και το πρόγραμμα

 

Πέμπτη17/2/2022

  • ΑΣΤΕΡΩ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΖΙΑΔΗΣ) 1929 57΄
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ) 1946  86΄

 

Κυριακή 20/2/2022

  • ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ (ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ) 1960 91΄

 

Τρίτη 22/2/2022

  •  ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΡΟΒΗΡΟΣ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ) 1960 32΄