Τετάρτη 19.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δίκη ΧΑ: Απούσα και πάλι η κατηγορούμενη ηγετική ομάδα

07.05.2015

Απούσα και κατά τη 2η ημέρα της δίκης η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής που κατηγορείται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποιήθηκε νέο αντιφασιστικό συλλαλητήριο.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τέθηκε από την πολιτική αγωγή και το δήμο Κορυδαλλού επισήμως το αίτημα για μεταφορά της δίκης στο Εφετείο, με την εισαγγελέα να αντιπροτείνει να συνεδριάζει το δικαστήριο κάθε Σάββατο και την πρόεδρο της έδρας να τονίζει ότι η απόφαση για το θέμα αυτό ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η δίκη διακόπηκε για τις 12 Μαΐου.

Απών εκ νέου ο ηγετικός πυρήνας

Από τους κατηγορούμενους πρώην και νυν βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο δικαστήριο εμφανίστηκαν σήμερα, Πέμπτη, μόνο οι Δημήτρης Κουκούτσης, Μιχάλης Αρβανίτης, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Ευστάθιος Μπούκουρας. Οι δύο τελευταίοι είχαν εμφανιστεί και κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας.

Παρών ήταν και ο βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του πυρήνα Νίκαιας- Περάματος της ΧΑ.

Η απουσία της πλειοψηφίας των στελεχών της ηγετικής ομάδας που κατηγορείται για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης (Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Μίχος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Αρβαντίτης-Αβράμης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Δημήτρης Κουκούτσης) θεωρείται ότι είναι μια προσπάθεια αποστασιοποίησής τους από τη δίκη και το βαρύ κατηγορητήριο.

Το αίτημα για μεταφορά της δίκης

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σήμερα, Πέμπτη, κατατέθηκε από το δήμο Κορυδαλλού, την αντιπεριφέρεια Πειραιά και την πολιτική αγωγή επισήμως το αίτημα για μεταφορά της δίκης στο Εφετείο.

Η πρόεδρος έδωσε τον λόγο στον δήμαρχο Κορυδαλλού Σταύρο Κασιμάτη, ο οποίος τόνισε ότι για δεύτερη φορά ο Κορυδαλλός βρίσκεται σε «κατάσταση πολιορκίας» με τα σχολεία κλειστά. Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι γύρω από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών βρίσκονται 11 σχολικες μονάδες και ότι η διεξαγωγή της δίκης εδώ, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Σημείωσε, επίσης, ότι το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταφορά των μαθητών για τις εξετάσεις σε σχολικές μονάδες στη Νίκαια και το Κερατσίνι.

Ο δήμαρχος, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη στο δικαστήριο, πρόσθεσε ότι όλοι οι φορείς της πόλης συμφωνούν ότι η δίκη πρέπει να φύγει από τον Κορυδαλλό.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής τόνισαν στο δικαστήριο ότι πλην της ακαταλληλότητας του χώρου, από τη διεξαγωγή της δίκης στη συγκεκριμένη αίθουσα τίθενται θέματα ασφάλειας και απρόσκοπτης δημοσιότητας της δίκης.

Τοποθέτηση στο δικαστήριο έκανε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος ανέφερε ότι οι συνθήκες της συγκεκριμένης αίθουσας δεν παρέχουν εγγυήσεις για τη δημοσιότητα της δίκης.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε για τις ημέρες των σχολικών εξετάσεων η δίκη να διεξάγεται κάθε Σάββατο, τοποθέτηση που προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά και θυμηδία στο δικαστήριο.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε στο αίτημα, υποστηρίζοντας ότι η έδρα δεν έχει την αρμοδιότητα να κρίνει εάν η αίθουσα είναι ακατάλληλη, τονίζοντας ότι είναι ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπογράμμισε, δε, πως εάν υπάρχει άλλος κατάλληλος χώρος, είναι θετική στο να μεταφερθεί η δίκη εκεί αμέσως.

Πάντως, όπως έχει γίνει γνωστό, στο Εφετείο Αθηνών ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες κατασκευής νέων αιθουσών, προκειμένου να φιλοξενηθεί εκεί η δίκη της ΧΑ σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα των τοπικών φορέων του Κορυδαλλού.

Μετά την τοποθέτηση της προέδρου του δικαστηρίου, ο δήμαρχος Κορυδαλλού θα προσπαθήσει να έχει αύριο, Παρασκευή, συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο προκειμένου να του θέσει το θέμα υπό το νέο πρίσμα.

Το «παιχνίδι» των καθυστερήσεων

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ένας εκ των κατηγορουμένων, και συγκεκριμένα ο Ιωάννης Βασίλειος Κομνιανός, ζήτησε από το δικαστήριο να διορίσει συνήγορο υπεράσπισής του, αίτημα το οποίο για να ικανοποιηθεί οδήγησε σε νέα διακοπή της δίκης, προκειμένου ο δικηγόρος να ενημερωθεί για την ογκωδέστατη δικογραφία. Η διαδικασία θα επαναληφθεί στις 12 Μαΐου.

Ανάλογο αίτημα από άλλον κατηγορούμενο είχε προκαλέσει την αναβολή της δίκης και κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στις 20 Απριλίου.

Η πολιτική αγωγή ζήτησε να δηλώσουν τώρα όσοι από τους κατηγορουμένους αντιμετωπίζουν, είτε για οικονομικούς ή άλλους λόγους, πρόβλημα νομικής εκπροσώπησης, ώστε να μην εμφανίζεται κάθε τόσο ένας κατηγορούμενος χωρίς δικηγόρο, με συνέπεια αλλεπάλληλες διακοπές της δίκης.

Προσπάθεια καθυστέρησης της διαδικασίας «βλέπει» στα περιστατικά αυτά ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στη διάρκεια διακοπής της διαδικασίας.

Τι συνέβη έξω από την αίθουσα

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρισκόταν αντιφασιστικό συλλαλητήριο έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού. Στην κινητοποίηση συμμετείχε η ΑΔΕΔΥ.

Στο περιθώριο της κινητοποίησης, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ένας 27χρονος, στη διασταύρωση των οδών Πλαταιών και Αμόρφου στον Κορυδαλλό, δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα όσα, υποστήριξε, η επίθεση σημειώθηκε εναντίον του επειδή οι άγνωστοι τον πέρασαν για χρυσαυγίτη, ενώ εκείνος πήγαινε στο γυμναστήριο.

 

Πηγή : in.gr