Τρίτη 28.03.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σύγχρονες εγκαταστάσεις για το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων

05.06.2015

Πραγματοποιήθηκε το πρωί η παράδοση του έργου εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ.

Παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, τελέσθηκε αγιασμός ιερουργούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομου Νάση.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έργο κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης, το οποίο μάλιστα είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν συνέβαλαν στο να αλλάξει ριζικά η εικόνα των εγκαταστάσεων, οι οποίες πλέον πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και παρέχουν στους ασθενής καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σε επιφάνεια 4.700τ.μ. πλην του κτιρίου των νοσοκόμων, επιλύθηκαν τα προβλήματα της υγρασίας και της έλλειψης θερμομόνωσης, ενώ παράλληλα βελτιώθηκε η ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου με τη δημιουργία ευχάριστου μικροκλίματος και άνετων συνθηκών διαβίωσης των ασθενών.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του έργου έγιναν οι εξής εργασίες:

  • Αντικατάσταση όλων των εξωτερικών κουφωμάτων με κουφώματα αλουμινίου με σύστημα θερμοδιακοπής και ενεργειακούς υαλοπίνακες,
  • Αντικατάσταση της υφιστάμενης στέγης με νέα αποτελούμενη από μεταλλική φέρουσα κατασκευή, και επιστέγαση με θερμομονωτικά πετάσματα από γαλβανισμένη λαμαρίνα με πλήρωση πολυουρεθάνης,
  • Βελτίωση στους χώρους υγιεινής (αποξήλωση παλαιών – τοποθέτηση νέων επενδύσεων και ειδών υγιεινής) ,στις πτέρυγες στα δωμάτια των ασθενών και στα τέσσερα κεντρικά λουτρά των πτερύγων,
  • Διαρρύθμιση των χώρων υγιεινής  και εξυπηρετήσεων στο εσωτερικό του κτιρίου σε συγκεκριμένα σημεία,
  • Διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με δημιουργία χώρων ανάπαυσης και ψυχαγωγίας , με στέγαστρα (πέργκολες ) και καθιστικά.

Να σημειωθεί επίσης πως οι εργασίες εκτελέσθηκαν τμηματικά με παράλληλη λειτουργία του Θεραπευτηρίου.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε την πρώην και νυν διοίκηση του Θεραπευτηρίου, την υποδιοικήτρια της 5ης ΔΥΠΕ κ. Βαγενά, τον πρώην βουλευτή κ. Βλαχογιάννη, τον βουλευτή κ. Σιμορέλη και όσους ακόμη συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου. «Δημιουργήσαμε έναν ανοιχτό ορίζοντα συνεργασίας, συνέχισε ο Περιφερειάρχης, για να φθάσουμε σήμερα στο τελικό αποτέλεσμα όπου το Θεραπευτήριο μετεξελίχτηκε σε ένα κόσμημα πραγματικά για τη Θεσσαλία και να ξέρετε τα έργα δεν γίνονται τυχαία, γίνονται γιατί υπάρχουν οι άνθρωποι. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας, πήραμε ότι καλό είχαμε, εντάξαμε το έργο στο ΕΣΠΑ και το ολοκληρώσαμε.

Αποτελεί έργο σημαντικής σημασίας αλλά και αν θέλετε σημειολογικά δείχνει τον καθρέφτη της κοινωνίας μας και την αλληλεγγύη απέναντι σ’ εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Θέλω να ευχαριστήσω και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας οι οποίες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρωθεί αυτό το ιδιαίτερο έργο. Γιατί έπρεπε να εξελίσσονται οι εργασίες και ταυτόχρονα να λειτουργεί το Θεραπευτήριο.

Βελτιώσαμε τις συνθήκες σε ότι αφορά την ποιότητα της περίθαλψης ενώ ταυτόχρονα υλοποιήσαμε και παράλληλα έργα, όπως η αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου, η θερμομόνωση και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου.

Σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα, εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες ρίχνοντας το βάρος στην κοινωνική πολιτική. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που παραμένουν στο Θεραπευτήριο όπως η έλλειψη προσωπικού και προς αυτή την κατεύθυνση θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστεί.

Σ’ αυτή την εποχή με την κρίση, την αστάθεια και την αβεβαιότητα αλλά και τη μεγάλη μάχη που δίνει η χώρα μας, εμείς συνεχίζουμε να παραδίδουμε έργα ζωής και πνοής, έργα που δείχνουν ότι δεν καταθέτουμε τα όπλα, ότι πολεμάμε, δημιουργούμε και ξέρουμε να συνεργαζόμαστε.»

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ

Ο Β’ αντιπρόεδρος του Παραρτήματος ΑΜΕΑ Τρικάλων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας κ. Νίκος Ευθυμιάδης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και όλους όσους συνέβαλαν ώστε μέσα σε τρία χρόνια να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο και χαρακτήρισε ως «στολίδι όχι για τα Τρίκαλα αλλά για τον προνοιακό χάρτη της Ελλάδας».

Ο πρώην διοικητής του Θεραπευτηρίου κ. Κοτσαρίδης αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη και τις υπηρεσίες της περιφέρειας ενώ μίλησε για ένα «σημαντικό έργο για τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία».

Η ΑΓΓ. ΒΑΓΕΝΑ

Η υποδιοικήτρια της 5ης ΔΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Αγγέλα Βαγενά σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση οφείλονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα συγχαρητήρια γι’ αυτό το έργο ανήκουν στον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, αλλά επίσης και στον αντιπεριφερειάρχη κ. Μιχαλάκη που ανέλαβε τη μελέτη από το 2012. Έτσι, σήμερα έχουμε την χαρά να καμαρώσουμε αυτό το στολίδι, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Θεραπευτηρίου. Ένας λόγος που επίσης σήμερα είμαι χαρούμενη, είναι γιατί βλέπω πως γίνεται πράξη η εμπλοκή τα τοπικής αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό της δημόσιας υγείας».

Ο ΧΡ. ΣΙΜΟΡΕΛΗΣ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Σιμορέλης δεν έκρυψε την χαρά και την ικανοποίησή του, γιατί όπως είπε «είχαμε συνηθίσει να πηγαίνουμε σε εγκαίνια όπου εγκαινιάζαμε πράγματα τα οποία θα τα κάναμε και πολλές φορές δεν γίνονταν καθόλου. Εδώ όμως εγκαινιάζουμε κάτι που έχει ολοκληρωθεί και γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που συνέβαλαν για να γίνει το έργο. Είμαι επίσης χαρούμενος γιατί δουλεύοντας χρόνια στο χώρο της υγείας, ξέρω ότι τέτοιες δομές αλληλεγγύης, τις χρειάζεται η πατρίδα μας».

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Το παρόν στην τελετή έδωσαν επίσης μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κώστας Μέγας, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γεώργιος Τσίγκας και Κωνσταντίνος Μπάρδας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Απόστολος Κολίτσας, Γιάννης Μπουτίνας και Χρήστος Γακόπουλος, ο πρώην βουλευτής και νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων κ. Γιώργος Σουφλιάς, η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας κ. Έφη Καραγιάννη κ.α.

[fbcomments]