Κυριακή 25.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΜΗ-TERRA η μουσικοχορευτική παράσταση από τον ΧΟΤ

17.06.2017

Έτοιμος να ‘’ταράξει’’ τον καλλιτεχνικό χώρο είναι φέτος ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, αφού η παράσταση που ετοιμάζει φαίνεται να μην έχει  προηγούμενο !

Πρόκειται για μια ώριμη και άρτια καλλιτεχνική κίνηση στην πόλη μας, η οποία φέρει τον τίτλο ΜΗ-TERRA, όπου με τη λέξη ‘’Terra’’ συμβολίζεται η Γη όπως προφέρεται στη λατινική γλώσσα και κάνει ένα όμορφο λογοπαίγνιο με την ελληνική λέξη ‘’μητέρα’’ που φέρνει στο νου μας τη γονιμότητα.

Εν ολίγοις, ο Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων , ξεκινά με μούσα του τη Μητέρα-Γη και συνεχίζει με οποιαδήποτε  θεοποιημένη μορφή συμβολίζει τη γονιμότητα ( είτε πρόκειται για τη Γαία, για τη θεά των όφεων, είτε για τη μαμή του χωριού ,είτε για την ίδια την Παναγία κ.α).Γύρω από κάθε τέτοια μορφή που έχει λατρευτεί κατά τόπους, υπάρχει πλήθος παραδόσεων από την Αρχαία Ελλάδα έως και τα νεότερα χρόνια, κάτι που θα αποδοθεί με πρωτότυπο σκηνοθετικό τρόπο, ενώ ένα ιδιαίτερο φινάλε αφιερωμένο στη μητρότητα  αναμένεται να μας καθηλώσει ! Η Γαία η αλλιώς Terra είναι εκείνη που από την Αρχαία Ελλάδα θεωρείται η Μητέρα της πρώτης γενιάς πλασμάτων. Λατρεύτηκε όχι ως ανθρωπόμορφη θεά ,ούτε ως ουράνιο σώμα..η θεά αυτή είναι η ίδια η φύση με το έδαφος και το υπέδαφος ,εκεί όπου ζει ο άνθρωπος και τρέφεται..Και από κει ξεκινά το ταξίδι της γονιμότητας που καταλήγει σε μια άλλη θεά ..στην ίδια τη Μάνα !

Έντονο θα είναι το αρχαιοελληνικό στοιχείο ,μετά από πολλές μελέτες που έκαναν οι δάσκαλοι του Χ.Ο.Τ.  γύρω από τις τελετές για τη γονιμότητα, τους χορούς  και το τραγούδι στην Αρχαία Ελλάδα ,μια ενότητα που θα αποτελέσει μία από τις πιο συγκινησιακές στιγμές της παράστασης και θα μυρίσει …Ελλάδα !

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Ραφαέλλας Μάνου και με τη γενικότερη καλλιτεχνική επιμέλεια του Παναγιώτη Μάνου και της Κάτιας Νανάς Μάνου και σε κείμενα-παρουσίαση  από τη  Ζωή Χατζηθωμά θα πάρει σάρκα και οστά  στο μοναδικό χώρο που μπορεί να στηρίξει τη φετινή θεματολογία, το υπαίθριο θέατρο του Φρουρίου στις 25 Ιουνίου στις 9 μμ.

Εκατοντάδες χορευτές, μοναδικές φορεσιές με καταξιωμένους μουσικούς της χώρας μας που για άλλη μια φορά θα γράψουν ιστορία σ’ αυτό το υπέροχο μουσικοχορευτικό ταξίδι του Χ.Ο.Τ. που όπως πάντα πρωτοπορεί σε ιδέες και φαντασία . Θα παρουσιαστούν τραγούδια, δρώμενα  και χοροί από την Αρχαία Ελλάδα, Τη Κρήτη και τη Δράμα, Τη Δυτική και Βόρεια Θράκη, Τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, Τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, τη Ρούμελη και το Μοριά.

Μεγάλοι χορηγοί Εργοστάσιο Γάλακτος ‘’ΤΡΙΚΚΗ’’ – ΚΑΡΑΚΙΚΕΣ ένδυση– Χορηγοί: Baila είδη χορού, Μάρμαρα ‘’ΦΑΛΤΑΚΑΣ’’, Ζαχαροπλαστεία ‘’ΜΕΛΙΣΣΑ’’, Αρτοποιεία ‘’Διαλεχτό’’, Themis Trikaliotis & Co Ανδρικό ντύσιμο, Οπτικά Φλιούκας, Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ , Café Cups Nine,  ΤΡΟΦΟΖΗΝ Ελ. Μπιλιάλης, ΑΣΣΟΣ ταχυφαγείο, Ένα και Κάτι ΜΠΟΥΛΟΓΕΩΡΓΟΣ, Glassdrive ΚΕΜΟΣ, Τελετές Μιχ. Παναγιώτου, Cαfe minion, Λογιστικά-Ασφάλειες Σωτ. Σακκάς, Agro Tractor Σβώλος