Πέμπτη 01.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

‘’Καφενείον το Ελληνικόν’’ το απόλυτο μουσικοχορευτικό υπερθέαμα από τον ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

25.06.2018

Ότι πιο ωραίο έχουν δει οι συμπολίτες μας τα τελευταία χρόνια το είδαν στην μουσικοχορευτική παράσταση του ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ‘’Καφενείον το Ελληνικόν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής ενότητας Τρικάλων. Μια ακόμα άρτια, σπουδαία, με ωραίο θέμα και καλοδουλεμένη παράσταση που ικανοποίησε και τον πιο απαιτητικό θεατή παρουσίασε ο Χ.Ο.Τ.. Όσοι άνθρωποι του πολιτισμού βρέθηκαν εκεί ανέφεραν ότι ο ΧΟΤ είναι σε άλλη διάσταση εν συγκρίσει με άλλους συλλόγους. Έχει ξεφύγει πολύ μπροστά με τις μοναδικές παραστάσεις – υπερπαραγωγές που παρουσιάζει.

Η παράσταση ξεκίνησε με το πανηγύρι του Αϊ Γιάννη στην Όλυμπο Καρπάθου και τον παπά Δημήτρη να ευλογεί στο καφενείο του χωριού το γλέντι που ακολούθησε με τις επιβλητικές φορεσιές της Καρπάθου. Ακολούθησε η Νάξος, το Ρουμλούκι της Μακεδονίας με Λαζαριάτικους χορούς και την σκυτάλη πήραν τα γλέντα στην Ήπειρο. Το πρώτο μέρος έκλεισε με το γαμήλιο γλέντι στην Κρήτη στο καφενείο του χωριού. Ακολούθησαν οι οπερέτες και το ελαφρύ τραγούδι με τους χορευτές μας να τραγουδούν ακαπέλα και να χορεύουν  τραγούδια που σφράγισαν την εποχή με τον λατερνατζή  να κάνει την εμφάνιση του. Το Καφέ Αμάν πήρε θέση και μετέφερε τους θεατές στις αρχές και τα μέσα του περασμένου αιώνα με τα χασάπικα, απτάλικα , καρσιλαμάδες, συρτά κλπ με δρώμενα που έκαναν τον κόσμο να γελάσει. Οι θεατές στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα ‘’πολιτικά’’ καφενεία όπου η ένταση και το πολιτικό τραγούδι χαρακτήρισε την εποχή. Στο φινάλε φθάσαμε στο σήμερα όπου ο καφετζής (Βασίλης Μπιλιάλης) απογοητευμένος από την αναδουλειά και τις συνθήκες τις κρίσης  στο καφενείο και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, πήρε την απόφαση να το κλείσει ..ώσπου να έρθουν οι χορευτές του ΧΟΤ και να το αναστήσουν. Συγχαρητήρια πολλά στους συντελεστές, Μάνου Ραφαέλα για την ιδέα της παράστασης και την σκηνοθεσία, τον Μάνο Παναγιώτη και την Μάνου Κάτια Νανά για την χοροδιδασκαλία και την καλλιτεχνική διεύθυνση της παράστασης. Ευχαριστούμε τον Αλέξη Κωστάλα για την αφήγηση των κειμένων με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Στους χορευτές μικρούς (που έκλεψαν την παράσταση) και μεγάλους που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Τον Καφετζή Βασίλη Μπιλιάλη ο οποίος ήταν μοναδικός στο ρόλο του και τους άξιους συνεργάτες του.  Τον Στέλιο Καραγιώργο για την μεγάλη του βοηθεια σε όλους τους τομείς. Τον Στέργιο Μαγκούτη για τα βίντεο στην ροή του προγράμματος.  Τους σπουδαίους μουσικούς που μας συνόδεψαν και είναι οι Κιτσόπουλος Χρήστος στο κλαρίνο. Καλλιάρα Δήμητρα στο τραγούδι, Σαρακατσιάνο Μάριο στο Λαούτο-Τραγούδι, Καρακίτσιος Σάκης στο Βιολί, Γαλάνης Βασίλης στα κρουστά, Ανδρέας Φασάκης Λύρα Καρπάθου – Λαούτο Κρήτης, Μπικάκης Όθωνας Λύρα Κρήτης – Λαούτο Καρπάθου.

Ορχήστρα για ελαφρύ – Ρεμπέτικο- Πολιτικό τραγούδι, Αντωνίου Μπάμπης Τραγούδι, Καλιάρα  Δήμητρα  Τραγούδι, Νικολάου Ηλιάνα  Τραγούδι, Μητσιάκης Βασίλης Μπουζούκι, Μίγκας  Γεώργιος  Πιάνο, Ρέτος Γιώργος Κιθάρα, Αγγελάκης Γιώργος Ακορντεόν, Κιτσόπουλος Χρήστος Σαξόφωνο.

Ευχαριστούμε τέλος όλους τους συμπολίτες μας που παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες μας τίμησαν και κατέκλυσαν το καφενείο μας στο υπαίθριο θέατρο του φρουρίου, παρακολουθώντας σαν ταινία για δυόμιση ώρες  όλη το μουσικοχορευτικό υπερθεαμα του ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

Στην ενότητα της Ηπείρου εκτός του Χ.Ο.Τ. πήραν  μέρος αντιπροσωπείες χορευτικών ομάδων των συλλόγων Αργιθεατών Τρικάλων, Αρματωλικού, Αγ. Γεωργίου Πιαλείας και Ροπωτού).

Το μουσικοχορευτικό αυτό υπερθέαμα το στήριξαν  με τις χορηγίες τους οι, Τράπεζα Θεσσαλίας, τα Ζαχαροπλαστεία ΜΕΛΙΣΣΑ, THEMIS TRIKALIOTIS & Co Ανδρικό ντύσιμο, Επιμελητήριο Τρικάλων, Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Τρικάλων, ΑΣΣΟΣ Ταχυφαγείο, ΤΡΟΦΟΖΗΝ Ελ. Μπιλιάλης,  ΈΝΑ & ΚΑΤΙ Γ. Μπουλογεώργος, Ταβέρνα Παλιά Ιστορία, Μιχ. Παναγιώτου Εκκλησιαστικά είδη, Συνεργείο τρακτέρ ΣΒΩΛΟΣ