Κυριακή 08.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στον χορό των Ρίχτερ η Ζάκυνθος – Σε επιφυλακή οι κάτοικοι

27.10.2018 /

Έντονη παραμένει η μετασεισμική δραστηριότητα στο Ιόνιο, μετά τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την Παρασκευή τη Ζάκυνθο.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 60 σεισμικές δονήσεις, αρκετές εκ των οποίων είναι πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ τα ξημερώματασημειώθηκε σεισμός 4,2. Πάντως εώς τώρα η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους της Ζακύνθου.

Σε επιφυλακή πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της Ζακύνθου μετά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός 5,8 Ρίχτερ, απαραίτητος – όπως επισημαίνουν – για την εκτόνωση του φαινομένου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, είπε ότι ο σεισμός αυτός θα πρέπει να σημειωθεί τις επόμενες μέρες, ώστε να επανέλθει το νησί στην κανονικότητα. Τόνισε πάντως ότι ο σεισμός αυτός δε θα είναι μεγάλος σε ενέργεια, ενώ πρόσθεσε ότι τα αρμοδία συνεργεία καταγράφουν τις ζημιές ήδη από την Παρασκευή.

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, αποφάσισαν να δώσουν στους κατοίκους της Ζακύνθου το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Επίσης, ακυρώθηκε η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο νησί.

Οπως ήταν φυσικό ακυρώθηκαν και οι μαθητικές παρελασεις της 28ης Οκτωβρίου.

Πολλές υλικές ζημιές

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτίρια σε όλο το νησί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στoν προβλήτα.