Πέμπτη 23.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τεράστιες οι πληγές για τους αγρότες από τη νεροποντή

22.05.2016

Τραγικές ήταν οι συνέπειες της ισχυρής επί δύο ημέρες βροχόπτωσης στο νομό Τρικάλων για τον αγροτικό κόσμο, τεράστιες εκτάσεις με καλλιέργειες έχουν καλυφθεί με νερά ενώ οι ζημιές είναι δύσκολο να εκτιμηθούν αυτή την ώρα.

Βαμβάκια που κρύφτηκα μέσα στα νερά και την λάσπη, εκτάσεις με κηπευτικά, στάρια που θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, είναι το σκηνικό που αντίκρισαν οι αγρότες με το πρώτο φως του ήλιου.

Ακόμη και σε χωριά που δεν είχαν έντονα προβλήματα στο παρελθόν όπως ο Παλαιόπυργος και η Ζηλευτή, τα αποστραγγιστικά κανάλια γέμισαν με νερό το οποίο έβγαινε στα χωράφια με τις καλλιέργειες. Σε λίμνη φυσικά έχει μετατραπεί και ολόκληρη η λεκάνη ανάσχεσης του Πηνειού.

Αυριο πιθανών είναι να βγούνε τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ αν κάνουν εκτιμήσεις, αλλά είναι δώρο άδωρο, αφού οι αποζημιώσεις είναι μηδαμινές και όταν θυμηθεί το κράτος να τις καταβάλλει.

Τεράστια είναι επίσης τα προβλήματα και στα ορεινά, όπου τις καταπτώσεις βράχων η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων προσπάθησε να τις αντιμετωπίσει με 11 μηχανήματα που βρίσκονται στους δρόμους από το πρωί.

Απροετοίμαστος όμως πιάστηκε και ο Δήμος Τρικκαίων, αφού από τα βουλωμένα φρεάτια αρκετοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια… με τους πολίτες να ζητούν τις βάρκες… του Ληθαίου να πάνε σπίτια τους.

Με ανακοίνωση του γραφείου τύπου τονίζει:

«Αμεση και αποτελεσματική η παρέμβαση της ΔΕΥΑΤ και των υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων, σε διάφορες περιοχές λόγω της εντονότατης βροχόπτωσης. Σε όλη τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών φαινομένων τα κλιμάκια των δύο υπηρεσιών συντονίστηκαν και βρέθηκαν σε κάθε σημείο, στο οποίο υπήρξε πρόβλημα.  Συγκεκριμένα:
– Αντιμετωπίστηκαν σε ελάχιστα λεπτά, ζητήματα παροχέτευσης ύδρευσης σε Πρίνος, Δενδροχώρι, Ριζαριό
– Αντλήθηκε νερό από διάφορα σημεία περιφερειακά της πόλης των Τρικάλων, με έμφαση στην Μπάρα, στην περιοχή πλατείας Μαβίλη και σε παρόδους της οδού Καλαμπάκας
– Τοποθετήθηκαν δύο πρόσθετες αντλίες στην υπόγεια διάβαση προς το κολυμβητήριο, όπου η βροχόπτωση εμπόδισε τη χρήση των υπαρχουσών αντλιών
– Διανοίχθηκαν (από τα μηχανήματα της Δ/νσης Επιχειρησιακού Εργου) κανάλια στη Ζηλευτή και τη Χρυσαυγή
– Χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα και βυτιοφόρα της ΔΕΥΑΤ και της Δ/νσης Επιχειρησιακού Εργου του Δήμου.

Τα προβλήματα σημειώθηκαν λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ποσότητας βροχής που έπεσε σε 24 ώρες στην πόλη των Τρικάλων και σε περιοχές του Δήμου, ενώ επιτάθηκαν από την παράνομη σύνδεση αγωγών ομβρίων υδάτων με αγωγούς αποχέτευσης».