Παρασκευή 23.08.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Χοιρινό με σελινόριζες αυγολέμονο

11.12.2018

Μαμαδίστικη και χειμωνιάτικη συνταγή, για χοιρινό με σελινόριζες αυγολέμονο. Θα μοσχομυρίσει το σπίτι όλο.

Υλικά Συνταγής

1/2 φλ. ελαιόλαδο
1½ κιλό χοιρινός λαιμός
5 μέτριες σελινόριζες (ή 3 μεγάλες)
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 πράσα κομμένα σε φέτες
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
3-4 καρότα κομμένα σε φέτες
2 πατάτες κομμένες στα 4
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
3-4 κοτσάνια από άνηθο
2 αυγά
χυμό από 2 μέτρια λεμόνια

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω, για 6-7 λεπτά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο και αφήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε ώστε να εξατμιστεί τελείως.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη σελινόριζα κομμένη σε χοντρά κομμάτια. Η σελινόριζα όταν σοτάρεται βγάζει όλα τα αρώματά της.

Προσθέτουμε την πατάτα και το καρότο. Τα σοτάρουμε όλα για 3-4 λεπτά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το χοιρινό. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό, ίσα που να μισοσκεπάζει το φαγητό, και προσθέτουμε τα κοτσάνια του άνηθου.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Αφού βράσει, αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και το ξύσμα λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε.

Για το αυγολέμονο

Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε λίγο ζωμό από το φαγητό, για να αραιώσουμε το αυγολέμονο, και περιχύνουμε το φαγητό. Αν θέλουμε πυκνότερη σάλτσα προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ στο αυγολέμονο.

Αν θέλουμε να το ζεστάνουμε την άλλη μέρα, το αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, αλλιώς θα κόψει το αυγολέμονο.