Πέμπτη 18.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Χάρ(α)μα μουσικής και συναισθημάτων για τον Β. Τσιτσάνη

18.01.2019

Με συγκίνηση και θύμησες, με νοσταλγία και υπερηφάνεια, ο Δήμος Τρικκαίων το Μουσείο Τσιτσάνη τίμησαν τον μέγιστο Ελληνα συνθέτη.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης και φέτος, 114 χρόνια από τη γέννησή του και 35 από τον θάνατό του (γεννήθηκε και πέθανε την ίδια ημέρα, στις 18 Ιανουαρίου) τιμήθηκε στην πατρίδα του τα Τρίκαλα, από τους συντοπίτες και τους εκλεκτούς καλεσμένους. Με ένα διήμερο εκδηλώσεων στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2019, τα Τρίκαλα για άλλη μια χρονιά δήλωσαν εμφατικά τη σχέση της πόλης με το λαϊκό τραγούδι.

Αυτές οι εκδηλώσεις, ήταν αφιερωμένες σε ένα κέντρο – έμβλημα: το Χάραμα. Εκεί όπου επί 15 σχεδόν χρόνια ο τρικαλινός συνθέτης και στιχουργός φιλοξένησε την Ελλάδα, περικλείοντας σε αυτή τα τραγούδια του. Εκεί, όπου χιλιάδες τρικαλινών, καλλιτεχνών, πολιτών, ανθρώπων του λαού που τόσο στενά συνδέονταν μαζί του, απόλαυσαν τις στιγμές μιας μέθεξης με ουσία ελληνική και λαϊκή.

Το ντοκιμαντέρ του Κυριάκου Αγγελάκου με τίτλο το ΧΑΡΑΜΑ, όπως παρουσιάστηκε από την εκπομπή της ΕΡΤ «ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ» προβλήθηκε στις 16 Ιανουαρίου στο Μουσείο Τσιτσάνη, σε μια κατάμεστη αίθουσα. Οι συγκινησιακές στιγμές μέγιστες, οι αναμνήσεις περισσότερες. Και η συζήτηση με τον παρόντα τον σκηνοθέτη, αλλά και με τον γκουρού της έρευνας για το λαϊκό τραγούδι στην Ελλάδα, τον δημοσιογράφο Γιώργο Κοντογιάννη, ξεδίπλωσε πτυχές από τις στιγμές που έζησαν οι τυχεροί παρόντες στο «Χάραμα».

Ακολούθησε μουσική βραδιά με τρικαλινό σχήμα, που έδωσε τη σκυτάλη την επόμενη ημέρα, σε μια μεγάλη δωρεάν συναυλία: η Μαρία Σουλτάτου, η Κωνσταντίνα Πάλλα και ο Φώτης Παπαζήσης (από τα Τρίκαλα οι δύο τελευταίοι), παρουσίασαν το εξαίρετο απάνθισμα από τα σπουδαιότερα τραγούδια Ελλήνων συνθετών, όπως τα είχε διαλέξει η Λίνα Νικολακοπούλου στο ΧΑΡΑΜΑ τη διετία 1994-1996.

Η στιχουργός, μιλώντας στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων αναφέρθηκε στην ουσία του λαϊκού τραγουδιού και στα όσα το κέντρο αυτό συμβόλιζε. Ενώ ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, λιτός στον χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία της λαϊκής μουσικής και του Βασίλη Τσιτσάνη, όπως αυτά εκφράστηκαν μέσα από μια τεράστια μουσική προσφορά.

Η συγκίνηση και η χαρά, διαδέχονταν η μία την άλλη και επί ένα δίωρο, οι εκατοντάδες τρικαλινοί και επισκέπτες που βρίσκονται στα Τρίκαλα, απόλαυσαν τη χαρά της παράστασης που μάγεψε και δείχνει τη σημασία του στίχου και της μουσικής στην καρδιά των ανθρώπων.

[fbcomments]