Σάββατο 13.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δεκαπέντε βρέφη και παιδιά μεταξύ των νεκρών στο Φαρμακονήσι

13.09.2015
Ανήλικα είναι πολλά από τα θύματα της νέας τραγωδίας που εκτυλίσσεται από το πρωί της Κυριακής ανοιχτά του Φαρμακονησίου, έπειτα από ανατροπή σκάφους με πρόσφυγες.

Στους 34 νεκρούς που έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής, περιλαμβάνονται τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά -έξι αγόρια και πέντε κορίτσια.

Από τη θαλάσσια περιοχή έχουν ανασυρθεί επίσης οι σοροί δέκα γυναικών και εννιά ανδρών.

Οι Αρχές διέσωσαν 68 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 30 κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν στο Φαρμακονήσι, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Λέρο.

Αφου καταγραφούν στο Λιμεναρχείο, οι διασωθέντες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο του νησιού, με πρωτοβουλία του δήμου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς τους ανθρώπους. Βλέπουμε ανθρώπους σε απόγνωση, θρηνούν τους νεκρούς τους» δήλωσε στο in.gr ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Κόλιας, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

O ίδιος δήλωσε ότι μεταξύ των διασωθέντων είναι πολλά παιδιά και βρέφη. Ο δήμαρχος κάλεσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση και την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές να λάβει μέτρα για να τερματιστεί αυτή η κατάσταση με την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών με σαπιοκάραβα, ειδικά από εδώ και στο εξής που οι καιρικές συνθήκες θα χαλάσουν.

Στις 02:30 οπότε σήμανε ο συναγερμός για το ναυάγιο, στην περιοχή έπνεαν βοριάδες 7 μποφόρ.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζονται με τη συμμετοχή δύο ελικοπτέρων Super Puma, πλωτών του Λιμενικού και κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού.

Στις έρευνες συμμετέχουν δύτες του Λιμενικού, καθώς το ξύλινο σκάφος που ανετράπη ήταν κλειστού τύπου.

Σύμφωνα ορισμένες πληροφορίες, επτά από τους νεκρούς εκτοπίστηκαν από τους δύτες στο αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους και άλλοι δύο πάνω στο σκάφος.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επέβαιναν στο δουλεμπορικό σκάφος παραμένει αδιευκρίνιστος. Ωστόσο, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τους διασωθέντες και τα θύματα της νέας προσφυγικής τραγωδίας, προκύπτει ότι το σκάφος μετέφερε περισσότερους από 120 πρόσφυγες.

Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη από το πρωί, έπειτα από τηλεφώνημα, περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής, μέσω του αριθμού 112, στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Newsroom ΔΟΛ